86'

Mannen, 1, Groep 1 04

24 januari 2017 20:00

Benlamkaddem, B.

In Amsterdam heeft Ajax zat. als Hoofdklasser in de 4e bekerronde van de districtsbeker tegen Zuidvogels gedaan wat het moest doen, namelijk simpel winnen. Voor rust werd dat nog niet in de stand tot uitdrukking gebracht met een 1-0 voorsprong, na rust ging het een versnelling hoger spelen en binnen 15 minuten stond de 4-0 op het scorebord.
De Huizer ploeg spartelde in de laatste fase van het duel nog wat tegen, het slotakkoord was voor Ajax: 5-0

Met een wat aangepaste opstelling qua manschappen begon Zuidvogels het duel tegen Ajax zat. op de Toekomst, wel met een normale 4-3-3, maar met een meer verdedigend accent. De scouting had de zaterdag ervoor overduidelijk aangegeven dat de normale spelopvatting van de Huizer ploeg (veel druk naar voren) tegen dit Ajax ongeveer zelfmoord zou betekenen.

Dat leverde in de 1e helft een schouwspel op van een dominerend Ajax, dat de bal snel door de eigen gelederen liet gaan en een Zuidvogels dat trachtte op eigen helft in de duels te komen om vervolgens in de omschakeling via met name Jaap Jong gevaarlijk te worden.
Het vrijzetten van Jong via de rechterkant ging moeizaam, Ajax was de bovenliggende partij en kwam een aantal malen gevaarlijk door via de flanken. Toch kwamen hier nog weinig uitgespeelde mogelijkheden uit voort, maar dat leek de thuisploeg niet te deren. Het bleef geduldig wachten op het foutje wat er altijd wel komt en zo geschiedde: in de 30e minuut een diepe bal door het centrum, geen goede communicatie tussen het centrale verdedigingsblok en keeper Jasper Schaap, de bal kwam via Stanley Akoy bij de volledig vrijstaande Joost Heij die de bal alleen nog maar in het verlaten doel hoefde te schuiven (1-0).
Vlak voor rust kreeg Zuidvogels nog een mogelijkheid op de gelijkmaker, Jermain Heldoorn kwam net wat 'orientatie' te kort om de bal over de keeper in het doel te krijgen, hij mikte van 12 meter net naast.
Na rust was het Ajax dat binnen het kwartier orde op zaken stelde. Berry van 't Land, Bilal el Amrani en weer Joost Heij stonden aan het eind van vlotlopende aanvallen over de flanken, waar Zuidvogels niet tegen bestand was. De stand (4-0) weerspiegelde op dat moment de verhoudingen in de wedstrijd.

Zuidvogels had inmiddels al 3x gewisseld, waarvan 2 vanwege het nodige blessureleed (o.a. Hidde van Erkel in de 1e helft met een vervelend lijkende schouderkwetsuur) en ook Ajax wisselde rustig door zonder aan veel kwaliteitsverlies te hoeven inboeten.
Het vierde de teugels wat en dat gaf de gevaarlijkste man aan Zuidvogels-kant Jaap Jong de gelegenheid om zich duidelijk te laten zien aan het publiek. Tweemaal ontdeed hij zich met een snelle dribbel van zijn directe tegenstander Lars Middelwijk, maar zijn 2 panklare voorzetten konden niet doeltreffend worden afgerond door Niels v.d. Zaal en Wouter v.d. Berg.
Het enige verwijt wat de Zuidvogels gemaakt kon worden in deze wedstrijd: het gebrek aan scherpte voor de goal om de eretreffer op het bord te krijgen.
Stanley Akoy liet 4 minuten voor tijd zien hoe het wel moest en stiftte fraai over de uitgelopen Jasper Schaap de eindstand op het bord (5-0).

Ajax bekert verdient door, Zuidvogels kan zich volledig richten op de hervatting van de reguliere competitie, te beginnen a.s. zaterdag tegen FC Aalsmeer in Huizen.