4e klasse Zwaluwen Jeugd Beker (1e fase) 08

1271XZ
HUIZEN
tel. 035-5252833

Zuidvogels tegen sv Huizen.
Het zijn de wedstrijden die met gejuich worden ontvangen als de competitie indeling bekend wordt en daarmee gelijk de andere wedstrijden een stuk minder belangrijk maken. Het gaat niet alleen om een wedstrijd tussen de naast elkaar gelegen verenigingen, maar soms ook tussen spelers die elkaars buren in de straat of elkaars klasgenoten zijn. Dan komt er meer bij kijken, wie kan er na de wedstrijd met de borst vooruit op school komen, met het hoogste woord door de straat kan lopen en wie moet er even een tijdje het hoofd buigen.

Een bespreking om de spelers te motiveren voorafgaand aan de wedstrijd is overbodig. De stand op de ranglijst wordt vergeten, de eerder behaalde resultaten van beide teams tellen niet. Behalve dat ook deze wedstrijden met 0-0 beginnen draait het in deze derby's alleen maar om de uitslag van die ene wedstrijd.

De JO17-4 van Zuidvogels werd ingedeeld in een competitie met sv Huizen JO17-2. Het onderlinge treffen werd voor beide teams de laatste wedstrijd in deze korte competitie van in totaal zes wedstrijden. Na vijf gespeelde wedstrijden is de stand op de ranglijst er eentje waar groen-geel bovenaan staat en groen-rood op de vijfde plaats terug te vinden is. Als er bij het team van sv Huizen al motivatie nodig is, een overwinning op Zuidvogels betekent dat die eerste plaats veilig is gesteld. Met de nummer 2 die doordeweeks al de laatste wedstrijd speelde en tegen de nummer laatst ongetwijfeld zou weten te winnen zou een gelijkspel of verlies voor sv Huizen niet genoeg zijn. Helaas dat daar de extra motivatie voor Zuidvogels JO17-4 uit moest komen, veel meer dan de vijfde plaats zit er voor dat team niet in. Gek genoeg heerste na elke wedstrijd die in een gelijkspel of verlies eindigde wel het gevoel dat het anders had gekund en zelfs had gemoeten, maar resultaten kunnen hard zijn. Dan moet het team in deze laatste wedstrijd van deze 1e fase competitie er alles aan gelegen zijn om ook qua resultaat te laten zien waartoe het in staat kan zijn. En dan kan een wedstrijd tegen sv Huizen zomaar op exact het juiste moment komen.

Zaterdag 16 oktober. Twee maanden na het bekend worden van de competitie indeling is het dan zover.

De concentratie in de voorbereiding is niet al te best en de warming-up biedt, eerlijk is eerlijk, weinig hoop op een sterke en solide wedstrijd. Het oogt slordig en traag. Er moet blijkbaar ook veel gezegd worden over de staat van het veld, dat hield de gemoederen (te) lang bezig.

De eerste minuten van de wedstrijd zijn chaotisch, veel spelers dicht op elkaar en veel balverlies over en weer. De bezoekers kregen al snel het betere van het spel. Comfortabel aan de bal en met veel bewegende spelers zonder bal werd er goed gecombineerd. Zuidvogels mist die voetbal slimheid en moest het van hard werken hebben. Toch was in de 8e minuut de eerste kans te noteren voor Zuidvogels, Valentijn raakte met een lage schuiver de buitenkant van de paal. Twee minuten later werd de scoren geopend, door sv Huizen. Een solo van de aanvoerder bracht hem in het strafschopgebied waar hij van de gele sokken werd gelopen. De penalty werd onberispelijk binnen geschoten: 0-1.

Na een klein half uur spelen maakte de spits van sv Huizen kort achter elkaar gretig gebruik van niet of nauwelijks ingrijpen door de Zuid verdediging. Na de penalty wist hij net zo overtuigend de twee en de derde goal te maken in een tijdsbestek van vijf minuten en keek Zuidvogels tegen een 0-3 achterstand aan.

In de 34e minuut wist Zuidvogels wat terug te doen. Met een vlijmscherpe assist van Bram kwam Gerson oog in oog met de keeper te staan en rondde dat beheerst af: 1-3. Drie minuten later kon Zuidvogels weer aftrappen: 1-4.

Het leek een genadeklap te zijn, in de rust was er weinig vertrouwen dat het nog goed zou kunnen komen. Temeer ook omdat het eigen spel simpelweg niet goed genoeg was en dat van de tegenstander vooral als voorbeeld diende.

De tweede helft werd er eentje van overleven. Zeker toen al na tien minuten spelen Zuidvogels verder moest met 10 man na een rode kaart. Na een kleine twintig minuten moest Redouan geblesseerd het veld verlaten toen hij een bal tegen zich aan kreeg. Dit gebeurde op korte afstand, terwijl het de bedoeling was van zijn medespeler om de bal ver, ver vooruit te schieten. Kort na de hervatting van de wedstrijd scoorde sv Huizen 1-5 en 1-6.

Het lukte Zuidvogels om de schade niet verder te laten oplopen, al moest dat met veel arbeid, kunst en vliegwerk gebeuren. De tol begon steeds meer te eisen en een aantal spelers van Zuidvogels moesten met pijntjes gewisseld worden. Ook keeper Hugo moest het veld verlaten, waarna Renso de handschoenen aantrok en zijn plek onder de lat innam. Zuidvogels sleepte zich naar het einde en wist sv Huizen van verder scoren af te houden.

Op het behoorlijke verschil in de uitslag viel niets af te dingen. Sv Huizen voetbalde vooral een stuk beter en wisten elkaar steeds makkelijk te vinden, waar Zuidvogels de bal maar niet simpel in de ploeg kon houden en continu letterlijk achter de tegenstanders en figuurlijk achter de feiten aan moest lopen.

Waar lang naar uitgekeken was, werd een pijnlijke les wat vooral als voorbeeld moet worden gebruikt: zo moet het.