Zuidvogels haalt “trekker niet over” bij VVZ’49 (1-1)

Ricardo Tat (schot)

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

10 oktober 2015 14:30

Waerdt, R.H.J. van de

Een beetje bizar was het wel, maar ook weer typisch voor het spelletje voetbal: partij A (Zuidvogels) speelt een prima wedstrijd, drukt partij B (VVZ’49) ruim ¾ van de wedstrijd met meer dan acceptabel spel tot ver naar achter, maar weet van de 5 grote (zelf gecreëerde) kansen er maar 1 te benutten. Partij B (VVZ’49) komt over 90 minuten uiteindelijk maar 2 keer voor het doel van Frank Mol, de eerste kans in de 18e minuut is een goal (1-0) en de 2e kans vijf minuten voor tijd belandt op de lat. Zo eindigt dit duel in een ‘draw’: VVZ’49 pakt een punt, Zuidvogels verspeelt er 2. Dat was de algemeen gehoorde conclusie na afloop.

Het zit de rood-groenen niet mee in deze 1e periode, het 6e duel in Soest kon weer niet in een overwinning worden omgezet. En daar was dit treffen tegen VVZ’49 nu juist geschikt voor: de thuisploeg was niet op zijn sterkst, kwam eigenlijk niet aan het voetballen toe door een vroeg druk gevend Zuidvogels. En onder die druk kon VVZ’49 zich niet uit voetballen, eigenlijk de gehele wedstrijd niet. Zuidvogels was duidelijk de bovenliggende partij, schiep zich een drie-tal honderd procent kansen, maar wist niet af te drukken.

Goed voorbeeld hiervan was een aanval in de 10e minuut van Zuidvogels: een vlotte combinatie over de as van het veld tussen Hidde van Erkel en Jermain Heldoorn belandde uiteindelijk bij de centrumspits deze middag Danny Roozendaal. Het was een 3-tegen-1 situatie, die normaal gesproken tot een doelpunt moet leiden, Roozendaal twijfelde op het allerlaatste moment en tikte de bal met links over de lat.

VVZ’49 had veel moeite met het agressief duellerende Zuidvogels en wist in de opbouw nauwelijks tot een aanval te komen in de eerste fase van de wedstrijd. Dat verbaasde het thuispubliek wel enigszins. Het leek er ook op dat coach Peter van Diermen hier niet echt op gerekend had. Veel ruimte lag er voor de bezoekers op de vleugels en met name Jermain Heldoorn op rechts wist hier slim gebruik van te maken.

Tot de 18e minuut, een steekbal op Saddy de Koning werd onderschept door Jim Schiks, in plaats van terug te spelen op keeper Frank Mol, probeerde hij via de zijkant de bal weg te werken. Dat mislukte, VVZ nam de bal over via Jefta v.d. Broek, die na een dribbel een gevaarlijke voorzet tot aan de 2e paal verstuurde, Daryl Yngard was zijn tegenspeler Erik Kool even kwijt en met een bekeken kopbal liet hij het net achter Frank Mol trillen (1-0).

Zuidvogels ging na deze tegenslag onverdroten door met het eerder getoonde aanvalsspel, Arjen Boekweit (2x) en Ricardo Tat wisten keeper Stijn Waals echter niet te passeren, de 1-0 bleef tot aan de rust op het bord staan.

Na rust was het spel eigenlijk een kopie van voor de rust. De thuisploeg weet maar niet aan het voetballen te komen en Zuidvogels blijft druk uitoefenen op de verdediging van de thuisploeg. Continue wordt de ruimte aan de rechterkant benut door de onvermoeibaar sprintende rechtsback Daryl Yngard, die over 90 minuten minstens 10 sprints richting de achterlijn van VVZ heeft getrokken. De meeste daarvan werden afgerond met een voorzet, de spitsen aan Zuidvogels-zijde wisten echter niet af te drukken.

Met een drie-voudige wissel in de 63e minuut trachtte coach Fernandez Coto nog meer aanvallende pressie te ontwikkelen. Lesley Vlieger, Chad de Jong en Rutger v.d. Pol vervingen de moegestreden Jermain Heldoorn, Hidde van Erkel en Danny Roozendaal. En uiteindelijk leverde dat resultaat op, een knappe combinatie in de 72e minuut over 3 schijven (Yngard, Boekweit en Vlieger) kwam in de ‘16’ uit bij de vrijgespeelde Ricardo Tat, die schoot beheerst binnen (1-1).

Zuidvogels probeerde hierna hartstochtelijk de drie punten binnen te slepen, met kansen voor Rutger v.d. Pol (schot), Lorenzo Tat (kopbal net over) en Chad de Jong (schuiver voorlangs). Het lukte niet, sterker nog: in de spaarzame counter die VVZ’49 in de eindfase nog in petto had, kopte Saddy de Koning in de 86e minuut buiten bereik van Frank Mol boven op de lat.

Eindstand 1-1, op de ranglijst bungelt de Huizer ploeg nu bijna onderaan. Een wat vreemde situatie afgemeten aan het vertoonde spel van de Coto-equipe deze 6 duels. Maar de stand is onverbiddelijk. Volgende week weer een kans om aan deze irritante reeks een eind te maken, ditmaal op bezoek bij Roda Boys Bommelerwaard in Aalst.