81'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

31 oktober 2015 14:30

Gansner, R.J.A.

Het gezegde ‘waarom zouden we het makkelijk doen, als het moeilijk kan” is wel van toepassing op Zuidvogels deze middag, het Leusder Roda’46 werd uiteindelijk met 3-2 verslagen maar dat ging met ‘hangen en wurgen’ zullen we maar zeggen. Na een 1-1 ruststand werden 10 minuten voor tijd de langverwachte drie punten middels invaller Yannick Schaap binnen gehengeld, hij zorgde voor de winnende treffer. Gelukkig maar…

Maar wat een begin, ondanks de duidelijke adviezen van coach Fernandez Coto vooraf kon de bal al na 1,5 minuut uit het Zuidvogels-net gehaald worden: een voorzet vanaf de achterlijn uit stand(!) van Cedrick Sangwa kon simpel bij de 1e paal ingetikt worden door Sedan Ozan (1-0). De Roda-aanval werd hierbij geen strobreed in de weg gelegd door de Zuidvogels-verdediging, een uiterst tragisch begin voor de rood-groenen.
Aan de andere kant, je hebt nog wel 89 minuten om er iets moois van te maken, dus trachtte de Coto-equipe zich op te richten van deze domper.

Dat verliep moeizaam, de opbouw naar voren verliep met horten en stoten, er werd gedurig onnodig balverlies geleden of niet de juiste keuzes gemaakt. De eerste 20 minuten moest de Zuidvogels-aanhang het doen met een schot van Arjen Boekweit net over en een afstandsschot van de jarige Hidde van Erkel ruim naast.

Het laatste kwartier voor rust kwam er iets meer overleg in de aanvalsgolven van de thuisploeg, de vanmiddag tamelijk ongelukkig spelende Chad de Jong maaide op 6 meter van de Roda-goal finaal over de bal heen en Arjen Boekweit rondde een krachtige solo over rechts af met een schot in de korte hoek die kundig gepareerd werd door keeper Thijs Janssen.

Vlak voor rust dan toch de verdiende gelijkmaker, Ricardo Tat won een duel op het middenveld, schoof de bal naar Arjen Boekweit, die behield fraai het overzicht en stak de bal naar de naar links uitgeweken Lesley Vlieger, de centrumspits bleef uiterst koel voor doelman Janssen en schoof de bal met links tegen de touwen (1-1).

Na rust een meer getergd Zuidvogels op weg naar de drie punten, nu werd er wel scherp geopend na het begin. In de 51e minuut kopte Lesley Vlieger in redelijke vrije positie nog over de goal, maar vijf minuten later was hij wel succesvol: een prachtige lange trap van keeper Frank Mol over 75 meter zeilde over het traag reagerende centrale Roda-duo in de voeten van Vlieger en weer bleef hij uiterst koel voor de goal en schoof de stuitende bal binnen (2-1).

Die weelde kon de thuisploeg maar 2 minuten dragen, een solo over links van Cedrick Sangwa werd in de ogen van scheidsrechter Gansner onreglementair door Michiel Foppen gestuit in de ‘16’, uitkomst: gele kaart en een penalty voor de bezoekers. Weer was het Sedan Ozan die de gelijkmaker achter Mol deponeerde (2-2). Zo kon Zuidvogels weer van voren af aan beginnen, om moedeloos van te worden…

Coto wisselde inmiddels 3 spelers, Roozendaal, Heldoorn en Yannick Schaap kwamen als verse krachten in het veld en met vernieuwd elan werd de aanval gezocht. Dat ging niet vanzelf, de ploeg bikkelde dat het een lieve lust was en via de flanken probeerde men een gat in de Roda-afweer te vinden. Een prachtkans op de 3-2 werd door Hidde van Erkel aan Lesley Vlieger geboden in de 75e minuut, zijn inzet kon op het laatst door keeper Janssen worden gestopt. Roda deed bij tijd en wijlen nog wat terug, al was het voetballend vanmiddag niet al te best wat de blauwhemden op de mat legden. In de 78e minuut was het ex-Zuidvogel Jermain Cikic die plotseling vrij voor keeper Frank Mol kwam, met een bliksem-reflex tikte hij uit zijn doel komend de bal van de schoen van Cikic.

En dan viel die toch nog, de (3-2): een hoge bal werd weer niet ‘lekker’ beoordeeld door de Leusder defensie en met een laatste krachtsinspanning wist Yannick Schaap de bal met een verrassende boog in de uiterste linkerhoek te deponeren. Vreugde bij het thuispubliek, het ging er nog eens achter staan de laatste 9 minuten. Met vereende krachten werd de voorsprong geconsolideerd, er moest immers nu gewonnen worden. De wil om te winnen overwon vandaag, goed spel was even ondergeschikt daaraan. Met 3 minuten extra time floot arbiter Gansner voor het einde, de eerste overwinning voor de rood-groenen was een feit.

Tot ‘Man of the match’ werd uitgeroepen Hidde van Erkel, de winst was ook voor hem een mooi presentje vandaag.

Volgende week een uitduel voor de Zuidvogels: tussen de rivieren wordt nieuwkomer GDC uit Eethen (N.Br..) op gras bestreden.