89'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

9 april 2016 14:30

Henshuijs, P.

Het duel tegen de Merino’s in Veenendaal werd niet wat iedereen met een rood-groen hart ervan verwachtte, na 28 minuten spelen met een 0-1 voorsprong op zak moest rechtsback Daryl Yngard met een rode kaart van het veld na het kennelijk vloeren van een doorgebroken speler.

Dit was evenals tegen Roda’46 2 weken geleden het kantelpunt van de wedstrijd, de Merino’s nutte de overtal-situatie in het resterende uur uiteindelijk uit en won met 3-1.

Het eerste halfuur was duidelijk voor Zuidvogels, al na 3 minuten had het op voorsprong kunnen komen. Lesley Vlieger kapte zijn man slim uit voor de ‘16’ en stak de bal door naar de vrijgelopen Hidde van Erkel, alleen voor doelman Vrolijk werd zijn inzet gestopt door deze doelman. In de 5e minuut alsnog de voorsprong voor de bezoekers, Daryl Yngard kwam door over rechts, zijn voorzet werd slim verlengd door Vlieger tot bij de 2e paal waar de attente Arjen Boekweit de (0-1) binnen prikte.

Niks aan de hand voor Zuidvogels, het wachtte hierna rustig af wat de Merino’s in petto had. Na 25 minuten nog een gevaarlijke vrije trap van de sterk spelende middenvelder Michiel Foppen, zijn inzet van 23 meter scheerde rakelings naast.

Totdat de 28e minuut aanbrak, Daryl Yngard stond niet goed in positie om een diepe bal op linkerspits Patrick Donkervoort te onderscheppen, zijn sprint naar achteren culmineerde in een halve tackle op de doorgebroken Donkervoort, scheidsrechter Henshuijs was resoluut en verwees Yngard met rood van het veld. Coach Fernandez Coto moest direct schuiven met zijn overgebleven 9 veldspelers en probeerde tot aan de rust de krappe voorsprong te behouden. Dat leek te lukken tot de 42e minuut, matig verdedigen achterin zorgde ervoor dat spits Michael Foltan zich vrij kon wegdraaien op de rand van het strafschopgebied en van 15 meter onhoudbaar voor Frank Mol uithaalde in de linkerhoek (1-1).

In de rust wijzigde Coto zijn team, Michael van Amstel kwam als invaller in het veld en Rutger v.d. Pol moest als ‘valse’ spits de verdedigers van de Merino’s het leven zuur maken met zijn loopacties. Het werd wel snel duidelijk dat de ondertal-situatie bij de Huizer ploeg de Merino’s veel meer ruimte op het veld verschafte, hun positiespel noopte het Zuidvogels-middenveld om keuzes te maken om de ruimtes af te dekken en naarmate de wedstrijd vorderde lukte dat steeds minder goed. In de 62e minuut werd een loopactie van Patrick Donkervoort van de thuisploeg over de as van het veld te laat doorzien door het Zuidvogels-centrum, zijn lepe inzet verdween in de uiterste linkerhoek (2-1).

De rood-groenen moesten de rug hierna rechten en hadden in de 66e minuut via Lesley Vlieger nog bijna de 2-2 op de schoen, zijn inzet met rechts vanaf 15 meter werd weer goed verwerkt door de vanmiddag sterk keepende Jeroen Vrolijk. Fernandez Coto stuurde in de laatste fase Tim Horsmeier als centrale verdediger nog naar voren om via hoge ballen voor extra gevaar te zorgen, de counters van het schakelende de Merino’s bleven echter op de loer liggen.
Frank Mol was David Scholte in de 80e minuut nog de baas in een 1 tegen 1, maar moest 1 minuut voor tijd toch capituleren nadat de Merino’s-aanval diezelfde Scholte op rechts had vrijgespeeld, hij bleef koel voor Mol en tikte hoog binnen (3-1).

Conclusie: een nogal onnodige nederlaag voor Zuidvogels, de man-minder situatie vanaf de 28e minuut was hier grotendeels debet aan. Volgende week geen competitieverplichtingen voor Zuidvogels vanwege een ‘vrij’ bekerweekend, op 23 april wordt de eindfase van de competitie vervolgd met een thuiswedstrijd tegen WNC.