15 augustus 2015 14:30

Scheidsrechter

Nick Smit

Onbekend

In broeierige weersomstandigheden heeft Zuidvogels zijn 3e oefenwedstrijd in de voorbereiding met een benauwde 2-1 overwinning op 2e klasser West Frisia uit Enkhuizen afgesloten. De overwinning kreeg pas laat in de 2e helft gestalte, waarna West Frisia in de allerlaatste fase nog gevaarlijk dichtbij kwam.

In de eerste helft was het de 'Coto-equipe' die de wedstrijd enigszins bepaalde, zonder overtuigend tot kansen te komen. De opbouw van achteruit verliep wat traag, terwijl er voldoende ruimte was om de tegenstander naar voren toe pijn te doen. De balcirculatie was niet hoog genoeg om de West Friezen echt in verlegenheid te brengen. Eén man viel wel op bij de rood-groenen, rechtsback Daryl Yngard was onvermoeibaar over de rechterflank en wist verschillende keren gevaarlijk te penetreren tot in de ‘16’ van de tegenstander. Hij speelde als offensieve rechtsback een goede wedstrijd vanmiddag.

Kansen werden er toch nog gecreëerd door de thuisploeg, eerst was het de vanmiddag bedrijvige Danny Roozendaal die Lesley Vlieger in de 20e minuut een kopkans bood op 8 meter van het doel, zijn inzet verdween ruim naast de goal van de West-Friese keeper. Zes minuten later was het Ricardo Tat die goed doorging over rechts en een voorzet gaf op de centraal vrijstaande Lesley Vlieger. Deze zo mogelijk nog mooiere gelegenheid op 6 meter van de goal werd wederom over gekopt door de vanmiddag niet bijster gelukkige spits qua afronding. West Frisia kreeg hierna door 2x geklungel in de achterhoede nog mogelijkheden om te scoren vlak voor rust, zonder resultaat.

De rust ging derhalve in met een brilstand.

Na rust een meer aandringend Zuidvogels, het tempo ging omhoog en West Frisia had meer moeite om de ‘pace of the game’ bij te houden. Kansen ontstonden er voor Lorenzo Tat (schot over) en Yannick Schaap (te onnauwkeurige inzet met links naast), totdat Danny Roozendaal in de 78e minuut met een fraai afstandsschot de ban brak in de wedstrijd (1-0). De thuisploeg zette nog iets meer aan en vier minuten later was het weer Roozendaal die een solo vanaf de linkerkant naar binnen besloot met een breedtepass op de meegelopen Lesley Vlieger, voor de keeper bleef hij koel en tikte droog de (2-0) binnen.

De thuisploeg verslapte hierna en gaf West Frisia alle ruimte om dichterbij te komen. De verdediging had weinig kijk op de lopende middenvelders van de bezoekers en met name bij vrije trappen kwamen de geel-roden gevaarlijk dicht bij het doel van Rogier Veltenaar. Eén zo’n vrije trap betekende zelfs de (2-1) in de 85e minuut, scherp aangesneden was het toch een middenvelder van West Frisia die eerder zijn hoofd tegen de bal kreeg dan de weifelend uitgelopen Veltenaar.

Na 90 minuten floot scheidsrechter Nick Smit, die soeverein leidde deze middag, voor het einde. Een moeizame overwinning was de conclusie, op momenten werd er aardig gevoetbald door de thuisploeg. De scherpte voorin moet duidelijk beter.

Volgende week het 1e bekerduel in de voorbereiding op de competitie, dan is buurman en Hoofdklasser sv Huizen de tegenstander.