Zuidvogels zakt door ondergrens bij GDC (3-0)

85'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

7 november 2015 14:30

Perk, E. van der

Een wereld van verschil in een week tijd, tegen Roda’46 nog redelijk voetbal en een goed resultaat voor de Coto-equipe. Vandaag tegen GDC in het Brabantse Eethen een dramatisch schouwspel van de ‘Zuidvogels-acteurs’, verdedigend en aanvallend schrijnend onder de maat en met een afgetekende 3-0 nederlaag van het veld. Een resultaat om je voor te schamen…

De voortekenen waren al niet te best, de donderdag-training liet qua uitvoering al niet veel goeds blijken. En waar sommigen nog uitgaan van “een slechte generale en een goeie uitvoering”, loochenstrafte Zuidvogels dit gezegde compleet.

Met een iets aangepaste opstelling door een schorsing (Foppen) en een griepgeval (keeper Mol), startte de equipe van Fernandez Coto de wedstrijd in de overtuiging dat bij de nummer laatst in ieder geval het accent op de voetballende oplossing moest liggen. De tegenstander had in de voorgaande wedstrijden nog weinig goed voetbal laten zien, dus die keuze vooraf was wel begrijpelijk. Dan komt het qua uitvoering op overtuiging aan en de absolute drang om de tegenstander de wil op te leggen.

In de 1e helft was Zuidvogels de partij die het spel bepaalde, het kreeg voldoende ruimte van GDC om op te bouwen en met name aan de zijkanten waren er geregeld mogelijkheden om door te komen. In de eerste 20 minuten leverde dat de bezoekers een viertal mogelijkheden tot scoren op. Bij 3 van de 4 was Danny Roozendaal het eindstation, hij wist echter geen van de mogelijkheden te benutten. Eén ervan was een afgekeurde goal na vermeend buitenspel na een 1-2 met Lesley Vlieger in de 13e minuut. Ook Lesley Vlieger kreeg in de 24e minuut een kans om te scoren na een combinatie over rechts via Rutger van der Pol en Danny Roozendaal, zijn inzet werd tot corner getikt door doelman Wesley van der Wardt. Dat waren zo ongeveer alle memorabele wapenfeiten van Zuidvogels de eerste 45 minuten, GDC liet eigenlijk niets zien voor rust.

Na rust had GDC de wind in de rug en van aquitte af hanteerde het de simpele lange bal vanaf de keeper. Een beproefd concept van moeizaam voetballende ploegen, het tegen-medicijn moet dan zijn: zorg dat je verdedigend goed staat en de hoge bal direct aanvalt (= voor de stuit wegkopt). Daar zat hem vanmiddag de clou voor de bezoekers uit Huizen, de verdediging liet deze bal wel meer malen ‘door-stuiten’ en bracht zich hierdoor in de problemen. In de 47e minuut bracht een dergelijke bal Stefan Storchert van GDC tot ver in het strafschopgebied van de rood-groenen, het centrale verdedigingsduo weigerde de bal adequaat weg te werken en met een puntertje frommelde hij de bal door de benen van de vertwijfeld uitvallende keeper Rogier Veltenaar in de verre hoek (1-0).

Een domper van jewelste voor de bezoekers en eigenlijk de opmaat voor een verder zeer teleurstellende 2e helft van Zuidvogels. Ook de opbouw naar voren verliep uitermate moeizaam, gelardeerd met teveel balverlies. En als de bal al bij de vleugelspitsen terecht kwam, was de voorzet niet op maat of een eenvoudige prooi voor keeper van der Wardt. De moedeloosheid nam bezit van de rood-groenen en GDC putte daar extra energie uit. Zonder groots te voetballen toog het richting het doel van Zuidvogels, wat in de 70e minuut de (2-0) opleverde door centrumspits Mitchell Landbrug: hij draaide simpel weg van Tim Horsmeier op 18 meter en zijn schuiver was Rogier Veltenaar te machtig.

Fernandez Coto wisselde nog een drietal spelers in de hoop het tij te doen keren, maar tevergeefs. Vijf minuten voor tijd beslechtte GDC het duel definitief, een slecht uitgevoerde buitenspel-actie op een vrije trap van GDC bracht Menno Schouten alleen voor Veltenaar, hij miste niet (3-0).

Een bedroevend resultaat en een afgang van de totale ploeg vanmiddag. Er rest nog 6 dagen om hieruit iets goeds te putten, want dan staat de thuiswedstrijd tegen het Veenendaalse de Merino’s al weer op de rol.