Wilskrachtig Zuidvogels bekert door ten koste van GVVV (1-2)

43'

Mannen, 1, Groep 1 64

24 oktober 2015 14:30

Luinge, R.

Weinige ’kenners’ hadden dit aan zien komen, maar zoals zo vaak is de beker een ander verhaal dan de reguliere competitie. Topklasser GVVV wat worstelend met zichzelf en 1e klasser de Zuidvogels nog altijd snakkend naar de 1e overwinning in de competitie. En dan spelen beide teams in Veenendaal een knock-out duel voor doorgang naar de 2e ronde van de distriktsbeker en wint Zuidvogels verrassend in 90 minuten van de toch wel gedoodverfde blauwe favoriet met 1-2.
Een knappe teamprestatie van de rood-groenen uit Huizen en ook verdiend. Dat was na afloop in beide kampen wel hoorbaar.

Het was het eerste duel om het ‘echie’ voor nieuwbakken coach John de Wolf van GVVV, die in een week tijd de ploeg aan een nieuwe spelstijl heeft laten ruiken. In een soort ‘kerstboom-formatie’ werd de ploeg uit Huizen tegemoet getreden vanaf 14.30 uur o.l.v. van good-old scheidsrechter Roelof Luinge.
In het veld was wel te zien dat veel blauw-hemden nog moesten wennen aan dit concept, de door de trainer aangeprezen ‘looplijnen’ werden somtijds moeizaam opgevolgd en Zuidvogels kon goed gegroepeerd de eerste aanvallen van de thuisploeg pareren.

Tot de 14e minuut, een steekpass vanuit het midden kon op 25 meter van de goal in alle vrijheid worden opgepikt door Wilco den Hartog, die speelde in 1x door naar de op snelheid liggende Olivier Pilon op links, zijn strakke voorzet werd eenvoudig binnengelopen door Adnan Alisic (1-0). Het blauwe thuispubliek ging er eens goed voor zitten, het was de laatste tijd niet al te zeer verwend geweest met goals van het eigen team.

Maar Zuidvogels putte uit de opgelopen achterstand kennelijk extra energie, het bleef geduldig in de organisatie voetballen en zocht de ruimte achter de GVVV-verdediging. De eerste de beste mogelijkheid hiervoor was in de 23e minuut, Hidde van Erkel veroverde de bal op het middenveld en met een lange bal zette hij krachtmens Chad de Jong over links aan het werk. De Jong sneed de 16-meter binnen en werd in deze actie licht getoucheerd door verdediger Wouter Bonke, genoeg echter voor arbiter Luinge om naar de stip te wijzen: in plaats van Arjen Boekweit pakte Chad de Jong zelf de bal en van 11 meter passeerde hij doelman Sven Taberima (1-1).

Vanaf dat moment kwam er een soort verkramping in het spel van GVVV, combinaties verliepen moeizamer en Zuidvogels begon meer duels op het veld te winnen, mede ook gesterkt door de gelijkmaker. In de 30e minuut was het nu rechtsback Rutger v.d. Pol die met een crossbal weer Chad de Jong in de diepte stuurde, hij kwam net niet goed uit voor Taberima die de Jong op het laatst nog kon stuiten.

Een ieder dacht al voorzichtig aan de ‘break’, totdat in de 43e minuut Zuidvogels over rechts een ingooi mocht nemen. Ook een standaardsituatie waar de Huizer ploeg veel tijd in had geinvesteerd de laatste maand, zonder veel succes tot nu toe. Deze keer werd de bal wel goed doorgekopt door de lange Arjen Boekweit, de stuitende bal werd niet goed weggewerkt door het centrale GVVV-duo en de attente Hidde van Erkel haalde vanaf rand strafschopgebied gedoseerd uit met links in de uiterste hoek, onhoudbaar voor Sven Taberima (1-2). Dat was gelijk ook de ruststand.

Na rust moest GVVV wel komen, maar Zuidvogels zette een “tandje erbij” en bleef goed in de organisatie voetballen. Het moest wel wat achteruit, want John de Wolf had zijn tactiek iets aangepast en ging met de sterke Patrick Heesakkers in de punt van de aanval spelen. Deze van JSV Nieuwegein gekomen nr. 9 is een aantal maanden geblesseerd geweest en mocht zijn eerste officiële minuten maken in het 1e keurkorps van de Veenendalers.

GVVV had veel balbezit, maar op plekken waar dat van Zuidvogels mocht, namelijk achterin en rond de middenlijn. Zo gauw de bal werd ingespeeld op de spitsen, stond de Huizer verdediging zijn mannetje en werden de duels fel aangegaan en gaandeweg de 2e helft ook vaker gewonnen. Je zag aan de lichaamshouding van sommige GVVV’ers dat ze het op bepaalde momenten ook niet meer wisten, al bleef de ploeg zo goed en zo kwaad als dat ging de combinatie zoeken via de flanken. De voorzetten daar vandaan waren lang niet altijd even zuiver of konden worden weggewerkt door de lange centrale verdedigers Tim Horsmeier en Lorenzo Tat dan wel werden een prooi voor de als altijd betrouwbare keeper Frank Mol. Hij was het ook die in de 68e minuut een gevaarlijke kopbal van Danny de Leeuw met een snelle reflex uit de hoek tikte tot corner.

Het laatste half uur nog wat wissels aan beide kanten, het duel kabbelde naar het einde en Zuidvogels bleef geconcentreerd de aanvallen van de thuisploeg opvangen. Tot tegenstoten kwam het zelf bijna niet meer, maar dat mocht ook wel na zo’n krachtinspanning. Arbiter Luinge checkte zijn eigen tijdwaarneming en met 2 minuten extra tijd floot hij uiteindelijk af, Zuidvogels kon met een verdiende 1-2 van het veld.

Complimenten voor het hele team en de begeleiding, een dergelijke overwinning op deze manier behaald geeft hoop voor de toekomst.