90'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

1 oktober 2016 15:00

Wielen, R.C.L. van der

In Leusden beleefde Zuidvogels zijn 1e Waterloo dit seizoen, na 4 overwinningen op rij  voor de Huizer ploeg wist Roda'46 de sleutel te vinden om de rood-groenen te 'ontgrendelen'. Na een 2-1 voorsprong bij rust, wist de Leusder formatie na rust nog 2x te scoren en kon zodoende verdiend de 3 punten in de eigen achterzak stoppen. Een hele opluchting voor de ploeg van trainer Veldhuijzen, de eerste zege voor hun was een feit.

Zuidvogels was vooraf nog gewaarschuwd, maar kennelijk niet nadrukkelijk genoeg. Roda'46 snakte naar de eerste overwinning, speelde de laatste wedstrijden zeker niet onverdienstelijk maar winnen was er nog niet bij. Dat moest er vandaag van komen.
Dat bleek al na een minuut, een naief weggegeven vrije trap op rechts, een scherpe indraaiende bal van Jaimy Wilken van de thuisploeg en de bal schampte de buitenkant van de verste paal. De Zuidvogels-verdedigers keken als 'versteend' toe...
De toon was gezet, Roda besefte dat dit het recept was om de bezoekers af te schrikken en Zuidvogels bleef 'toekijken'. Een corner in de 4e minuut werd vrijstaand ingekopt door Joey Koetsier, de bal zeilde net over.

De bezoekers werden vanaf de kant gemaand 'duels te winnen', maar de knop kon maar moeizaam omgezet worden door de vandaag in het groen gestoken Huizers.
Na 17 minuten uit het niets een grote kans voor Zuidvogels, onzorgvuldig uitverdedigen bracht de bal zomaar in de voeten van Steve Promes, op 9 meter schuin voor de goal stuitte hij op de voeten van keeper Wennekes.
Twee minuten later viel de goal dan toch aan de andere kant: een relatief simpel te verdedigen kopduel werd compleet verkeerd ingeschat door Daryl Yngard, de razendsnelle Marvin Jones glipte ook nog langs de vergeefs ingrijpende Michiel Foppen en schuin voor keeper Mol schoof hij de bal uiterst koel in de verre hoek (1-0).

Zuidvogels bleef moeite houden met het fel duellerende Roda'46, aan hun hele houding was af te lezen dat zij vandaag tot aan het gaatje gingen om te winnen: een prima instelling.

Die houding resulteerde in de 35e minuut in de (2-0), een vrije trap werd onvoldoende uitverdedigd door de Zuidvogels-verdediging, de 2e bal was voor een veel feller acterende Anass Akharouid die simpel op 8 meter binnenschoof.

Vanaf dat moment kwam pas het echte besef bij de Huizer ploeg dat minstens zoveel duelkracht ingebracht moest worden om een resultaat te halen in het Leusdense. Hidde van Erkel zag een inzet gestopt worden door keeper Wennekes en in de 41e minuut werd alsnog de aansluitingstreffer gerealiseerd: Ivo de Heus schoot van afstand op doel, Wennekes kon onvoldoende pareren en Niels v.d. Zaal reageerde attent en schoof de bal over Wennekes binnen (2-1). Met deze stand werd de rust gehaald, een levendige partij voetbal voor de in goede getale opgekomen toeschouwers.

Na rust schroefde Zuidvogels het tempo omhoog, er werd beter gecombineerd naar voren en in de 47e minuut kegelde Ivo de Heus vanaf 20 meter de bal boven Wennekes op de lat. in de 54e minuut dé mogelijkheid op de 2-2, Danny Roozendaal soleerde dwars door de Leusder defensie en oog in oog met Wennekes strandde zijn inzet op de benen van de keeper.

Een minuut later een uitbraak over rechts aan de andere kant, de tot dan toe prima spelende Hidde van Erkel weigerde de bal rücksichtlos over de zijlijn te lopen, Marvin Jones sneed naar binnen en bediende de centraal vrijgelopen Mike Maas die Mol kansloos liet (3-1). Een cruciale goal voor Roda op dat moment, onder druk staand en toch scoren is vaak dodelijk voor een opponent.

Zuidvogels had nog een half uur om de schade in te lopen, het forceerde een aantal goede mogelijkheden om dichterbij te komen via Danny Roozendaal, Ivo de Heus (vrije trap boven op de lat) en Niels v.d. Zaal (2 x vrijstaand op 3 meter), maar de bal wilde er niet in en keeper Wennekes pareerde daarnaast nog een drietal schoten van afstand met verve. De klokte tikte uiteindelijk in het voordeel van de thuisploeg, wat Zuidvogels ook probeerde, het kwam niet dichterbij. Zelfs met 10 man wist Roda nog redelijk simpel overeind te blijven en wreef in de 90e minuut nog wat extra zout in de Zuidvogels-wond, een 2 tegen 1 werd uiteindelijk met een mooie lob bekroond tot de (4-1) door de aalvlugge Anass Akharouid. Ietwat geflatteerd qua score, maar wel verdiend.

Zuidvogels moet lering trekken uit dit treffen, altijd scherp beginnen en duels winnen is een absolute must om wedstrijden uiteindelijk goed af te kunnen sluiten. Vanmiddag was het zeker in de 1e helft niet bij de les...

Volgende week het thuisduel tegen een relatieve nieuwkomer in 1A, het Edese DTS komt dan op bezoek.