Zuidvogels morst dure punten tegen Geinoord (1-1)

... (schot)

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

3 december 2016 14:30

Ebink, A.M.

Wanneer Zuidvogels de rekening gepresenteerd krijgt van de bloedeloze 1-1 vanmiddag tegen Geinoord, zal blijken in april volgend jaar. Zeker is wel dat er een eind is gekomen aan de reeks thuis-overwinningen van de rood-groene Huizer ploeg dit seizoen.
Een teken aan de wand...?

Het duel had na de 1-0 van Danny Roozendaal vlak voor rust op slot gegooid kunnen en moeten worden door de thuisploeg, maar 2 grote kansen binnen 2 minuten voor Ricardo Tat en Niels v.d. Zaal waren niet aan hun besteed. Na rust counterde Geinoord geniepig naar de 1-1 en koesterde het gewonnen punt.

Het is een wetmatigheid in het voetbal, maar vlak voor de winterstop zijn de te verdienen punten per wedstrijd duur. Elke ploeg heeft een reden om vlak voor de break goed te gaan rusten, dat geeft vertrouwen voor het 2e deel waar eigenlijk iedereen weer op 'nul' begint.
Zuidvogels wilde minimaal de koppositie consolideren en de bezoekers uit Nieuwegein wilde de staartploegen op respectabele achterstand zetten. Ieder zijn doel, maar wat werd ervan gerealiseerd na 90 minuten?

De thuisploeg begon iets overtuigender dan in het vorige duel bij AFC, was ook veel meer in balbezit maar deed daar in het eerste halfuur nog niet veel mee. Geinoord op zijn beurt liet Zuidvogels de bal, maar schermde de zijkanten zorgvuldig af, zodat daar niet veel gevaar uit voortkwam.

Zuidvogels creerde soms door het midden een schotmogelijkheid buiten de '16', maar het leek wel of van afstand schieten door de middenvelders vanmiddag niet op het repertoire stond: telkens werd een solo-actie te lang doorgevoerd en niet met een schot tussen de palen afgerond. Pas na een half uur waren het Ricardo Tat en Michiel Foppen die het 'kanon' gingen bedienen, hun pegels gingen naast of werden op het laatst geblokt door een Geinoord-verdediger. Zo leek de wedstrijd op een 0-0 bij rust af te stevenen, tot Steve Promes in de 40e minuut een verre ingooi de '16' inslingerde, Tim Horsmeier koppend het speeltuig verder verlengde en de plotseling vrijgekomen Danny Roozendaal hard vanaf 7 meter doeltreffend uithaalde (1-0).
Geinoord leek van streek, want nog geen minuut later zette Michel de Wit met een pracht steekpass Ricardo Tat schuin voor de keeper vrij: zijn schuiver met links ging centimeters naast de rechterpaal naast. Twee minuten later de actie van de wedstrijd: Jaap Jong ging 'op de brommer' over rechts, gaf in de loop de bal halfhoog voor en Niels v.d. Zaal haalde met rechts direct de bal uit de lucht richting de kruising. Met een wereldreflex behoedde keeper Jeremy Vrede de bezoekers voor een 2-0 achterstand bij rust.

Na rust dus geen 2-0 op het bord, maar gewoon nog 1-0 en dat was voor Geinoord reden genoeg om een tandje bij te zetten. Het combineerde nadrukkelijker naar voren, creeërde een doelkans via Robert Maat in de 51e minuut die nog katachtig door Frank Mol tot corner werd getikt. De bezoekers bleven geduldig wachten op dat ene foutje van een wat ongedurig ogend Zuidvogels en die kwam er in de 60e minuut: balverlies op het middenveld, een razendsnelle counter over links en een man-meer situatie vlak voor de '16' werd keurig uitgespeeld met een droge schuiver in de uiterste hoek door Willem-Paul v.d. Heijden (1-1).

Geinoord had wat het wilde en Zuidvogels moest op zoek naar de "winnende": dat ging wat geforceerd, maar bij vlagen toch ook met aardig voetbal. Echt overtuigend was het echter niet in de 2e helft, kansen op een goal waren er voor Niels v.d. Zaal (voorlangs), invaller Wouter v.d. Berg (schot gestopt) en Michiel Foppen vlak voor tijd (hard schot naast). Keeper Jeremy Vrede keepte een prima partij voor de Geinoorders en zorgde mede door zijn solide optreden voor het broodnodige punt dat naar Nieuwegein kon.
Conclusie: Zuidvogels verloor 2 punten en zag de achtervolgers dichterbij komen, Geinoord won een punt gezien het verloop van de wedstrijd.
Volgende week de afsluiter van dit kalenderjaar, dan speelt Zuidvogels in en tegen (de wijdbroeken van) Volendam aan de boorden van het IJsselmeer. Aanvang: 14.30 uur.

Daarna is de winterstop een feit, het 2e deel van de competitie begint weer op 21 januari van het nieuwe jaar.