10 december 2016 14:30

Scheidsrechter

Knetsch, J.

Onbekend

Het duurde 45 minuten te lang voor de elf van Fernandez Coto in en tegen Volendam, voor rust was de ploeg op orde en kon gaan pauzeren met een 0-1 voorsprong.
Na rust kwam Volendam na 5 minuten razendsnel op 2-1 voor, Zuidvogels wist nog terug te komen tot 2-2 maar moest in de laatste 10 minuten lijdzaam toezien hoe een aanvallend sterker Volendam nog 2x wist te scoren en zo de eindstand op 4-2 kon bepalen.

Zuidvogels is het kalenderjaar 2016 in mineur geeindigd, ondanks hoopvolle gevoelens voorafgaand aan het duel tegen Volendam. Met een mogelijke winstpartij had het de hoge positie op de ranglijst minimaal kunnen consolideren, maar ook Volendam had zijn zinnen gezet op 3 punten.
Sowieso een scenario voor 2 ploegen die voor de winst gingen, de talrijke Noord-Hollandse toeschouwers kregen dan ook een aantrekkelijke partij voetbal voorgeschoteld deze middag.

De eerste fase in de wedstrijd was voor Zuidvogels, het domineerde vaker in de duels en wist een paar maal gevaarlijk door te komen via rechterspits Danny Roozendaal, zonder tot reëel doelgevaar voor Sander Binken te komen.
In de 10e minuut viel plots de (0-1) voor de bezoekers, een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Volendam na een hoekschop, Danny Roozendaal schiet van afstand op de goal en zijn schuiver wordt niet goed weggewerkt door doelman Binken: de terugspringende bal werd heel attent binnengetikt door centrumspits Niels v.d. Zaal.
Volendam zette hierna een 'tandje' bij, het combineerde verschillende malen tot ver op de helft van Zuidvogels, maar de beslissende eindpass was vaak niet zuiver of een prooi voor de solide keepende Frank Mol.
Een kwartier voor rust kreeg het dé kans op de gelijkmaker, Frank Boogaard was uit de rug van Hidde van Erkel weggelopen, zijn voorzet werd op 9 meter niet goed geraakt door Ramon Veerman en ging ver naast.
De mooiste aanval op snelheid voor rust kwam van Zuidvogels in de 41e minuut, een prima pass langs de zijlijn van Daryl Yngard werd direct doorverlengd door Danny Roozendaal tot bij de 1e paal waar Niels v.d. Zaal geen kans zag om doelman Binken te verrassen in de korte hoek. Ruststand: 0-1

Na de thee moest linkerspits Steve Promes al vlot het veld geblesseerd verlaten voor de rood-groenen, Jermain Heldoorn verving hem.

Volendam kwam "gebrand" uit de kleedkamer en wist in de 51e minuut op gelijke hoogte te komen: een sprintduel tussen Tim Horsmeier en Ramon Veerman werd gewonnen door de Huizer verdediger, maar diens onbedoelde 'terugspeelbal' werd door arbiter Knetsch als bewust aangemerkt, gevolg: indirecte vrije trap voor Volendam op 15 meter van de goal. De bal in 2'en werd fraai met links binnen gekruld door Frank Boogaard in de lange hoek (1-1).

Dit doelpunt gaf Volendam vleugels, het had inmiddels al 2 aanvallende wissels doorgevoerd en drukte Zuidvogels verder naar achteren. De Huizers verloren de grip wat op het middenveld en Volendam werd als maar dreigender over de vleugels, met name via good old Jaap Molenaar ('Vlugge Japie' voor de insiders). De voorsprong voor de thuisploeg kwam er via een penalty, een voorzet vanaf rechts werd onbedoeld door Daryl Yngard met de onderarm beroerd, de toegekende strafschop werd onberispelijk verzilverd door Joey Tol in de 55e minuut (2-1).

De rollen waren omgedraaid in de wedstrijd, nu moest Zuidvogels in de achtervolging. Een levendig duel om de winst was het resultaat. Ook zij voerden 2 aanvallende wissels door met v.d. Berg en Jabir voor de leeggespeelde de Heus en de Wit. Na wat dreiging via de vleugels, kregen de bezoekers op hun beurt een strafschop toegekend door arbiter Knetsch naar een door hem als 'hand-naar-de-bal' aangemerkte actie van een Volendam-verdediger in de 75e minuut, ook nu was Niels v.d. Zaal koel en benutte de 11-meter (2-2).

In de laatste 10 minuten bleek het aanvallende surplus van de Volendam invallers goud waard, in minuut 83 een prima combinatie door het midden en Jaap Molenaar rondde fraai af met een stift over doelman Frank Mol (3-2). Vier minuten later was de wedstrijd over, een ingooi van links werd matig verdedigd door de Zuidvogels-afweer en invaller Leon Tol kon in 2 instanties de bal over de lijn tikken na heldhaftig verweer van keeper Mol (4-2).
Zuidvogels was moegestreden en Volendam koesterde de felbegeerde overwinning. Op basis van hun aanvallende kwaliteit en dito spelopvatting was de winst voor de thuisploeg verdiend.

De rood-groenen kunnen de winterstop gebruiken om de 'wonden te likken', op adem te komen en de accu weer op te laden voor het allesbeslissende 2e deel van deze competitie vanaf eind januari.
Aan de kop van 1A nu het Amsterdamse AFC, Zuidvogels als de directe achtervolger en in het kielzog van de Huizer ploeg de Merino's en datzelfde Volendam. Nog helemaal niets beslist in deze klasse, wel zo mooi voor het voetbal. Alle ploegen zijn aan elkaar gewaagd, dus dat belooft wat voor deel 2.