87'

Mannen zaterdag, 1, 1e klasse A

25 maart 2017 14:30

Vriesenga, D.R.

Het heeft 4 nederlagen op rij geduurd, maar eindelijk konden de '11 van Fernandez Coto' het zoet der overwinning weer eens proeven. Gemakkelijk ging dat niet, want na een povere 1-1 bij rust leek de wedstrijd in de 2e helft op een gelijke stand af te stevenen. Een productieve laatste 10 minuten leverde alsnog een 3-1 zege op, Roda '46 uit Leusden moest derhalve zonder punten naar huis.

Vooraf werden er in de wedstrijdbespreking niet al teveel woorden aan vuil gemaakt, deze negatieve reeks moest en zou doorbroken worden. Zo simpel je 2e positie op de ranglijst weggeven, kon echt niet meer.
De wil om te winnen was er dus ingeprent bij de rood-groenen uit Huizen, nu de uitvoering nog. Er werd door de technische staf teruggegrepen op een opstelling die veel overeenkomsten vertoonde met die van de 1e periode, toen alles nog gladjes verliep voor de thuisploeg. Dat moest het noodzakelijke zelfvertrouwen weer teruggeven aan de basisspelers, zo werd er geredeneerd. Een beetje psychologie van de 'kouwe grond', maar een kniesoor die daarover valt...; alles voor het resultaat, zullen we maar zeggen.

Dat leek er in de eerste 5 minuten echter niet uit te komen, een gevaarlijke doorloopbal op de penetrerende linksback Wesly van Ojen werd door hem maar net naast getikt, de Zuidvogels-verdediging greep vrij laks in bij zijn inzet.
Zeven minuten later stond toch de openingstreffer voor de Zuidvogels op het bord, op rechts was Ricardo Tat slim vrijgelopen en met een magistrale strakke voorzet stelde hij de ingelopen Niels v.d. Zaal in staat om keurig vanaf 10 meter de (1-0) in de lange hoek te koppen. Een goal uit het welbekende 'boekje'.
Zuidvogels kreeg hierna nog een scoringskans via Steve Promes, zijn kopbal na een combinatie tussen Ricardo Tat en Jaap Jong ging echter naast de goal van Mischa Claassen. Roda '46 hanteerde in deze fase vaak de diepe bal over de verdediging van Zuidvogels, in de 19e minuut had het daar bijna succes mee, Jevgeny Gromov wist echter met links niet te scoren, doelman Jasper Schaap kon zijn inzet vanaf 12 meter nog keren met de arm.

Op het halfuur kwamen de bezoekers alsnog op gelijke hoogte, weer een diepe bal door het centrum werd onvoldoende verdedigd door Zuidvogels, waarna Mike Maas de voorzet van Jevgeny Gromov simpel wist binnen te tikken (1-1). In die actie blesseerde hij tevens onbedoeld aanvoerder Ricardo Tat, met een half-gekneusde hand moest hij het veld verlaten. Jermain Heldoorn was zijn vervanger.

De 1-1 was totaal onnodig, echter telde wel. De thuisploeg moest even bekomen van deze tik, maar greep het initiatief weer in de wedstrijd. Vlak voor rust kreeg het nog een uitgelezen mogelijkheid om wederom op voorsprong te komen, scheidsrechter Vriesenga had hands geconstateerd van een Roda-verdediger in het strafschopgebied en Niels v.d. Zaal mocht de strafschop nemen: in eerste instantie keerde doelman Claassen diens te zwakke inzet, maar de rebound van diezelfde v.d. Zaal wist hij met een knappe redding alsnog naast zijn goal te tikken.
Niet lang daarna floot Vriesenga af voor de rust.

De tweede helft, met de wind schuin in de rug, was grotendeels voor de thuisploeg. Het dwong Roda '46 terug op eigen helft en creëerde diverse mogelijkheden om tot scoren te komen: Jaap Jong weigerde na een succesvolle solo naar binnen met links doeltreffend af te drukken in de 50e minuut, een inzet van Michiel Foppen ging rakelings over het doel, Hidde van Erkel probeerde het van afstand zonder succes en ook een inzet van invaller Hoessein Jabir na een combinatie met van Erkel leverde niets op.

Zuidvogels voerde de druk verder op en Roda '46 kraakte in zijn verdedigende voegen, maar capituleerde nog niet. Na nog een mogelijkheid via Niels v.d. Zaal gemist te hebben, kreeg de thuisploeg in de 84e minuut een vrije trap op de punt van het strafschopgebied na een overtreding op Jaap Jong: Hidde van Erkel zette zich achter de bal en met een prachtige krulbal met links verdween zijn inzet in de linkerbovenhoek, de zo vurig gewenste (2-1) stond op het bord.
Roda '46 zag het zo gewenste puntje in rook opgaan en drong nog wat aan om de gelijkmaker te forceren. Daarmee gaf het verdedigend ruimte weg. Michiel Foppen had hier 4 minuten voor tijd goed het oog in, zijn diepe bal op invaller centrumspits Wouter v.d. Berg werd knap meegenomen door deze linkspoot en na een sleepbeweging om keeper Claassen heen werd hij gevloerd door de doelman in de '16'.
V.d. Berg zette zich zelfverzekerd achter de bal en kogelde de (3-1) vanaf 11 meter in de touwen, tot opluchting van het thuispubliek. Eindelijk weer eens een 'driepunter' voor de Huizer ploeg, dat werd tijd. Het biertje na afloop smaakte de selectie dan ook prima, in het voorjaarszonnetje.
Volgende week reist Zuidvogels af naar Langbroek, alwaar het SVL ontmoet. Aanvang van dat duel: 14.30 uur.