17 september 2016 12:00

Scheidsrechter

Kurt, A.

Onbekend

Op papier stond er zaterdag een topper op het programma. De nummers 1 (Nieuwland) en 2 (Zuidvogels) van de ranglijst namen het tegen elkaar op in Amersfoort. Zuidvogels kon in deze wedstrijd helaas geen beroep doen op de geblesseerde Gerbert Gooijer en Anouar Hammouti, dus reisde het met een wat uitgedunde selectie af naar Amersfoort.

De eerste minuten van de wedstrijd waren voor Zuidvogels. Nieuwland had de voorste linie van Zuidvogels goed afgedekt en probeerde van daaruit vroeg druk te zetten, maar had geen antwoord op de diepgaande middenvelders van Zuidvogels. Vooral Steven v/d Vlist had goed in de gaten wanneer hij de diepte moest zoeken en kreeg daardoor een tweetal goede kansen. De eerste kans voor hem kwam na een diepe bal vanuit het centrum van de verdediging. Na de keeper handig uitgekapt te hebben, nam Steven helaas iets teveel tijd om de bal klaar te leggen voor zijn schot, waardoor een Amersfoortse verdediger net op tijd kon ingrijpen. Een paar minuten later een identieke bal vanuit het centrum op de doorgebroken Steven, nu werd hij voor hij kon schieten onderuit gehaald in het strafschopgebied. Een strafschop als resultaat, die Roy van Dijk koeltjes benutte: 0-1!
Kort daarna een goede mogelijkheid voor Mounir el Kaddari, die op rechts diep werd gestuurd. Schuin voor het doel schoot Mounir de bal echter tegen de keeper van Nieuwland op.

Een goed begin voor Zuidvogels, dat de touwtjes strak in handen had. Toch was het een paar minuten na deze drie kansen plotseling 1-1. Een voorzet vanaf rechts werd door Joost Klaver slecht weggewerkt, de afvallende bal kon door de linksbuiten van Nieuwland in leeg doel getikt worden.
Zuidvogels was hierdoor flink van slag, het had immers nog geen kans weggegeven en kon toch weer opnieuw beginnen. Dat Zuidvogels van slag was, kon je goed terugzien in het veldspel. Het vergat te voetballen en had moeite met de lopende mensen van Nieuwland. Zuidvogels kreeg daardoor nog een tegenslag te verwerken. Een mooie actie van de nummer 11 van Nieuwland op links resulteerde in een scherpe voorzet die prachtig werd ingeschoten door de meegelopen middenvelder, 1-2.
De rest van de eerste helft gebeurde er weinig. Het tempo was laag en het voetbal was erg onzorgvuldig, kansen werden er niet meer gecreëerd door beide ploegen.

In de rust kreeg Zuidvogels goed te horen wat er beter moest. Er werd afgesproken om meer druk te zetten en vooral een stuk meer inzet te tonen.
Die afspraak werd in de tweede helft goed nagekomen. Nieuwland kwam er niet meer uit, Zuidvogels won bijna elk duel en kon hierdoor ook weer een stuk gevaarlijker worden. Na een kwartier spelen was het dan ook raak. Mounir el Kaddari verplaatste het spel goed vanaf rechts naar de op links opgekomen Koen Roozeboom. Hij stuurde op links Roy van Dijk weg, die de bal na een goede actie vanaf de achterlijn panklaar neerlegde voor de meegelopen Koen. Hij plaatste de bal beheerst in de verre hoek, 2-2!
Zuidvogels rook bloed en probeerde met invaller Youp Schaap voor Mounir el Kaddari wat nieuwe energie in de aanval te gooien. Vrij snel na deze wissel volgde de volgende goal: een goede combinatie via Roy van Dijk en Steven v/d Vlist werd door laatstgenoemde afgelegd op Robbert Jansen, die de bal kalm in het lege doel plaatste, 2-3!
Tot dan toe was het een en al Zuidvogels in de tweede helft, maar het aanvallen en druk zetten had behoorlijk wat kracht gekost. Nieuwland kroop snel uit zijn schulp en jaagde op de gelijkmaker. Joost Klaver was de tweede helft echter goed op dreef en redde een aantal keer knap op inzetten van de spitsen van Nieuwland.
De gelijkmaker kwam er even later toch. Een hoge bal door het centrum van de verdediging van Zuidvogels werd door de spits van Nieuwland handig binnen gewerkt. Er hing een behoorlijke lucht van buitenspel aan de goal, maar de scheidsrechter wilde er niets van weten, 3-3.
Een domper voor Zuid, maar gelukkig had het vrij snel na de gelijkmaker alweer succes. De sterk ingevallen Youp Schaap veroverde de bal in de verdediging van Nieuwland, stoomde op richting vijandelijk doel en behield daar goed het overzicht. Zijn tikje breed bereikte Roy van Dijk, die zo simpel zijn tweede en Zuidvogels’ vierde van de middag kon aantekenen. Na de 4-3 was het nog een aantal minuten billenknijpen voor Zuidvogels, maar gelukkig hielden ze deze keer stand. Een prachtige teamprestatie, na een goede tweede helft met heel veel strijd!

De drie punten konden dus weer in de tas naar de Wolfskamer, waardoor Zuidvogels 2 na drie speelronden ongeslagen bovenaan staat samen met IJsselmeervogels 2.
Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Odysseus 2 op het programma, dat de competitie is begonnen met één overwinning en twee nederlagen.
Deze wedstrijd begint om 11.45 uur, hopelijk tot dan!

Foto’s door Rene van Dijk, bekijk ze hier allemaal.