Scheidsrechterlijke dwalingen in bizarre wedstrijd leiden tot puntverlies Zuidvogels 2

Bilt De 2

3 - 3

HSV De Zuidvogels 2

Mannen zaterdag, 2, 1e klasse B

26 november 2016 11:30

Ferwerda, R.

Zaterdag stond er een lastige uitwedstrijd op het programma voor Zuidvogels 2. Het moest op bezoek bij FC De Bilt, een promovendus die bijzonder knap presteert in de reserve 1e klasse en zich terug kan vinden op een vierde plek.

Zuidvogels moest het dit weekend stellen zonder de zieke Gerbert Gooijer en zonder Robbert Jansen, die werkverplichtingen had. Verder waren Steven v/d Vlist, Mounir el Kaddari en Stefan Koster nog steeds niet hersteld van hun blessures. Tijdens de warming-up bleek dat Sven van der Zaal helaas ook niet fit genoeg was om aan de wedstrijd te kunnen beginnen, zijn plek in de basis-elf werd ingenomen door Bilal Mahyo. Vanuit het eerste elftal was er welkome versterking in de persoon van Ivo de Heus.

Het begin van de wedstrijd was voor FC De Bilt. Met vroeg druk zetten werd het spel van Zuidvogels ontregeld en het werd voornamelijk gevaarlijk via voorzetten vanaf de vleugels op de lange, kopsterke spits. In de eerste paar minuten leidde dit dan ook tot enkele goede kopkansen van de gastheren. Zuidvogels was hierdoor echter nog niet wakker geschrokken, en een verdiende goal van FC De Bilt viel niet veel later. Een voorzet vanaf de vleugel viel tussen twee verdedigers in voor de voeten van de spits van FC De Bilt. Zijn inzet werd in eerste instantie gered door Joost Klaver, maar de rebound was ook hem te machtig, 1-0.
Na deze tegentreffer begon Zuidvogels 2 beter te voetballen en werd het via een aantal vlotte combinaties gevaarlijk. De eerste goede kans was voor Jeffrey Sluis, op aangeven van Stephan Campbell. Zijn inzet was niet zuiver genoeg en rolde naast het doel. Kort daarna een goede combinatie, opgezet door Ivo de Heus. Ivo werd hierbij diep gestuurd door Wouter v/d Berg, maar zijn schot miste ook precisie.
Bij de volgende kans was het wel raak voor Zuidvogels. Jaimy Haage stuurde met een prachtige steekbal Wouter v/d Berg richting het vijandelijke doel, één op één met de keeper was hij erg koelbloedig en schoof met zijn rechterbeen de bal laag in de verre hoek, 1-1!
De rest van de eerste helft waren er nog wat kansen over en weer, waarbij zowel voor FC De Bilt als Zuidvogels het aluminium een doelpunt voorkwam. Van Zuidvogels’ kant was dit via een vlammend schot van Jeffrey Sluis, waarbij de bal via de onderkant van de lat weer het veld in stuitte. Op de foto’s (zie link onderaan dit verslag) is goed te zien dat de bal hierbij net niet over de lijn was geweest.
Na een ondermaatse eerste helft van Zuidvogels kant werd er afgefloten voor de rust bij een 1-1 tussenstand.

In de rust werd afgesproken om de tegenstander meer onder druk te zetten. Dit had vroeg resultaat. Na een vijftal minuten spelen in de tweede helft jaagde Jaimy Haage goed door op een middenvelder van De Bilt, die de bal wilde terugspelen op zijn keeper, maar Wouter v/d Berg over het hoofd had gezien. Wouter kreeg de bal keurig in de voeten aangespeeld en rondde prachtig af met een wippertje over de keeper heen, 1-2!
Nog geen minuut na de 1-2 kreeg Zuidvogels een fikse tegenvaller te verwerken. Joost Klaver kwam met zijn hoofd hard in botsing met de knie van de rechtsbuiten van FC De Bilt (die hier overigens weinig aan kon doen na een zetje in zijn rug). De scheidsrechter toonde ten onrechte de gele kaart voor de rechtsbuiten en er werd even tijd gegeven om Joost bij te laten komen. Een paar minuten na het hervatten van de wedstrijd kreeg ook Nico Ockhuijsen een erg makkelijke gele kaart getoond. Gezien het zijn tweede van de wedstrijd was, moest Zuidvogels met tien man verder. Op het zelfde moment ging Joost Klaver er weer bij zitten. Hij had nog veel last van zijn hoofd, en de wedstrijd werd even vijf minuten stilgelegd om hem te laten bijkomen. Na deze vijf minuten werd de wedstrijd hervat op de plek waar Nico de overtreding had gemaakt. De vrije trap resulteerde in een hoekschop voor De Bilt. Deze werd niet goed genomen en kon weggekopt worden door Stephan Campbell in de voeten van Koen Roozeboom. Die ramde de bal richting spits Wouter v/d Berg, die zijn verdediger de baas was en de bal prachtig vanaf 30 meter over de uitgekomen keeper lepelde: 1-3!
Een kort moment van vreugde, want tijdens het juichen was Joost Klaver buiten bewustzijn geraakt en bleek dat hij dus echt flinke schade had opgelopen. Hij werd tegen zijn zin in gewisseld, later bleek dat hij een zware hersenschudding heeft opgelopen en dat er gelukkig geen blijvende schade was.

Bilal Mahyo nam de plek van Joost in, Zuidvogels kwam met een half uur te spelen, een man minder en een veldspeler op doel vol onder druk te staan.
De 2-3 viel helaas iets te snel, na een hard en laag schot van de nummer 10 van FC De Bilt.
Zuidvogels gaf na de 2-3 weinig meer weg, maar de scheidsrechter begon zich helaas nog wat meer met de wedstrijd te bemoeien. Eerst gaf hij na tijdrekken van Youp Schaap bij een doeltrap zomaar een indirecte vrije trap. Waar normaal gesproken eerst een waarschuwing of een gele kaart wordt gegeven, dacht de leidsman hier anders over. De indirecte vrije trap voor De Bilt op zo’n zeven meter van de goal faalde hopeloos.
Kort daarna vond de scheidsrechter dat hij De Bilt nog maar een kans moest gunnen, en gaf hij uit het niets een strafschop bij een hoge bal in de zestien meter. Uitleg was een hoog geheven been van Stephan Campbell. Ook de gastheren wisten niet wat ze meemaakten, maar ze grepen de kans natuurlijk met beide handen aan. De strafschop werd koeltjes binnengeschoten, het stond 3-3. Met een gelijke stand werd de wedstrijd ook afgesloten.

Een enorm zuur puntverlies voor Zuidvogels 2. Op basis van het spelbeeld was een gelijkspel misschien wel terecht. In ieder geval kan het team trots zijn op hoe er de tweede helft gewerkt is voor elkaar, met tien man werd er bijna niets weggegeven. Helaas gaf de scheidsrechter wel van alles weg, wat de sportieve gastheren van FC De Bilt na afloop ook ruiterlijk toegaven.

Volgende week staat er een thuiswedstrijd op het programma tegen Geinoord Nieuwegein 2. Deze ploeg staat momenteel op de derde plek, dus weer een belangrijke wedstrijd voor het tweede. Hopelijk zien we u dan weer langs de lijn!