Verdiende overwinning Zuidvogels 2 op Odysseus 2

HSV De Zuidvogels 2

Mannen zaterdag, 2, 1e klasse B

18 februari 2017 12:30

Veen, M. van

Na twee weken rust, vanwege de afgelasting van de wedstrijd van vorig weekeinde, mocht Zuidvogels dit weekend de competitie weer hervatten. In Utrecht wachtte Odysseus 2, een team dat wisselende resultaten behaalt dit seizoen. Vorig jaar wist het nog nacompetitie om promotie te halen, waar de studenten uitgeschakeld werden over twee wedstrijden door Zuidvogels 2. Dit seizoen gaat het een stuk minder, en moeten de Utrechters proberen om de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen.

Zuidvogels wint de laatste weken moeizaam. Terugkomend probleem is het afmaken van de vele kansen wat maar niet wilt lukken.
Dit weekend waren Robbert Jansen (die blijkbaar nog niet genoeg op vakantie is geweest) en Ronald Baas afwezig. Serhat Öztorun is sinds de winterstop aangesloten bij het tweede, en was vandaag voor het eerst speelgerechtigd.
Om 12.30 uur werd er afgetrapt op een natuurgrasveld, dat er van een afstandje goed verzorgd uitzag. Eenmaal op het veld bleek toch dat het veld vrij hobbelig en droog was, waar de mannen van Zuidvogels even aan moesten wennen.

Al snel bleek dat Odysseus een prima strijdplan had. Zuidvogels werd het balbezit gegund, de ruimtes op de helft van Odysseus werden erg klein gelaten. Via de counter probeerden de gastheren gevaarlijk te worden.
Zuidvogels had het hier, mede door het veld, vrij lastig mee. Er werd aardig gevoetbald en weinig weggegeven, maar de eindpass was vaak onzorgvuldig. Vijf à zes goede aanvallen strandden hierdoor in de zestien meter, waar de keeper van Odysseus alert was op de eindpass van Zuidvogels en telkens goed uitkwam.
Aan de andere kant was het na de eerste de beste kans meteen raak. Na een aantal verloren duels op het middenveld en in de verdediging van Zuidvogels werd de nummer 11 van Odysseus over rechts weggestuurd. Hij zag Jasper Schaap zijn doel uitkomen en maakte hier handig gebruik van: met een mooie lob zette hij de 1-0 op het scorebord.
Verder waren er weinig kansen in de eerste helft. Er was nog wel een discutabel moment na een voorzet van Stephan Campbell vanaf rechts, die in het strafschopgebied tegen de handen van een verdediger van Odysseus aankwam. De scheidsrechter vond het echter geen strafschop waard.

Zo werd de rust bereikt met een 1-0 achterstand. Op het veld (de kleedkamers waren zo ver lopen dat op het veld blijven in de rust praktischer was) kregen de mannen van James van Beurden te horen dat er meer inzet verwacht werd. Stephan Campbell werd van rechtsback doorgeschoven naar het middenveld, zodat daar wat meer duelkracht kwam. Achterin kwamen Serhat, Nico en Koen daarmee één op één te staan, Zuidvogels ging Odysseus vol onder druk zetten.

Het praatje in de rust had Zuidvogels blijkbaar op scherp gezet, want binnen 20 seconden na de aftrap lag de bal in het net. Vanaf de aftrap werd Steven v/d Vlist op links gevonden, hij gaf na een goede actie strak voor op Yannick Schaap. Die nam met de rug naar de goal keurig aan, en schoot uit de draai knap raak.
Lang kon Zuidvogels niet van deze gelijkmaker genieten, want twee minuten later stond het alweer op achterstand. Een mooie aanval over de rechterkant van Odysseus werd keurig afgerond met een subtiel stiftje over Jasper Schaap heen, 2-1.
Weer een paar minuten later was het alweer gelijk via een mooie vrije trap van Yannick Schaap.

Zuidvogels voelde dat het nu erop en erover was, en bleef vol druk zetten op de helft van de gastheren. Dat resulteerde binnen korte tijd in de 2-3, na goed druk zetten en een prima actie van Jaimy Haage. Zijn combinatie met Steven v/d Vlist over links kwam via een strakke voorzet terecht bij Roy van Dijk, die met binnenkant voet vanaf een metertje of 10 beheerst binnenschoof.

Vanaf dat moment durfde Zuidvogels minder druk vooruit te geven en ging Odysseus ook opportunistischer spelen. Het werd meer vechtvoetbal, grote kansen over en weer bleven uit. Zuidvogels gaf weinig meer weg en kon zo na 90 minuten voetballen weer drie punten bijschrijven!