Prachtige overwinning voor Zuidvogels 2!

IJsselmeervogels 2

Mannen zaterdag, 2, 1e klasse B

25 maart 2017 11:45

Kok, J.P.G.H.

De belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot nu toe stond zaterdag op het programma. Koploper IJsselmeervogels 2 kwam op bezoek. De mannen uit Spakenburg stonden al sinds begin december drie punten voor op Zuidvogels. Week in, week uit werd er door zowel IJsselmeervogels als Zuidvogels gewonnen, tot aan deze wedstrijd. Door deze wedstrijd te winnen kon het tweede in punten gelijk komen met de Spakenburgers. Bij verlies konden de titelaspiraties definitief de prullenbak in. Het belang van de wedstrijd was dus enorm.

Het overwicht was in het begin van de eerste helft voor Zuidvogels. Voetballend was het in deze periode de meerdere van IJsselmeervogels en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de tegenstander. IJsselmeervogels moest meerdere malen een overtreding maken om de middenvelders en aanvallers van Zuidvogels af te stoppen. Er waren in deze fase wat kleine speldenprikjes via een voorzet van Gerbert Gooijer die net niet aankwam bij spits Robbert Jansen en wat hoekschoppen en vrije trappen die in de zestien meter geslingerd konden worden. Bij het doel van Zuidvogels was er tussendoor nog een penibel momentje, toen doelman Joost Klaver een hoge terugspeelbal volledig miste, maar gelukkig zelf net op tijd zijn misser kon herstellen. Schoten op doel konden er voor Zuidvogels verder niet genoteerd worden. Ook was er een vervelende overtreding op Steven v/d Vlist, die na een onderscheppende kopbal van zijn directe tegenstander een (onbewuste) trap in zijn gezicht kreeg. De scheidsrechter oordeelde enigszins terecht dat er geen opzet in het spel was, waardoor de rechtsback van IJsselmeervogels ontsnapte aan een tweede gele kaart. Steven kon met een blauw oog en wat krassen in het gezicht gelukkig verder spelen.
Na de eerste twintig minuten verplaatste het spel zich meer en meer richting de helft van Zuidvogels. IJsselmeervogels had een simpel, maar zeer moeilijk te verdedigen strijdplan: de bal achterin rondspelen, wachten op ruimte achter de verdediging van Zuidvogels en proberen om daar via de lange bal gebruik van te maken. De nummer 8 van IJsselmeervogels stond hierbij naast zijn spits, waardoor Stephan Campbell met hem mee moest en zijn rol als middenvelder niet kon uitvoeren zoals hij wilde. Een speelwijze waarmee IJsselmeervogels veel gevaar leek te kunnen stichten, temeer omdat vrijwel iedereen aan Spakenburgse zijde liet zien over een uitstekende lange trap te beschikken. Vleugelverdedigers Serhat en Koen werden door deze manier van spelen veel op de proef gesteld, maar verweerden zich prima.
De eerste echt grote kans voor IJsselmeervogels in deze fase was na een steekbal vanaf de linkerkant op de spits. Hij stond net geen buitenspel en kon vrij doorlopen richting Joost Klaver. Eenmaal in het strafschopgebied had hij nét iets teveel tijd nodig om een hoek uit te kiezen, waardoor Koen Roozeboom met een sliding redding kon brengen.
De eerste helft leek met een 0-0 stand te eindigen, maar vlak voor het rustsignaal sloeg IJsselmeervogels plotseling toe. Een voorzet vanaf links werd onvoldoende verdedigd en belandde op het hoofd van de geheel vrijstaande meegelopen middenvelder van de Spakenburgers. Deze kopte zeer beheerst tegendraads in, 0-1! Een ongelofelijke domper voor Zuidvogels, zeker zo vlak voor rust.

In de tweede helft moest er uit een ander vaatje getapt worden, want de voorsprong voor de Rooien was niet onterecht. Het begin van de tweede helft was het overwicht nog steeds voor IJsselmeervogels, omdat Zuidvogels zich in bleef graven en geen druk vooruit durfde te zetten. In deze periode had IJsselmeervogels nog recht op een strafschop na een overtreding van Koen Roozeboom op de rechtsbuiten, maar gelukkig voor Zuidvogels zag de scheidsrechter dit niet. Na zo’n 15 minuten in de tweede helft werd besloten om hoger druk te zetten, er moest immers gewonnen worden om nog kans te maken op het kampioenschap.
Dit bleek het kantelpunt in de wedstrijd. Zuidvogels kwam er gevaarlijker uit en won de strijd op het middenveld vaker en vaker, omdat Stephan Campbell weer meer naar voren kon gaan voetballen. Een vrije trap op zo’n 25 meter van de goal bracht Zuidvogels weer helemaal in de wedstrijd. Gerbert Gooijer heeft dit seizoen al meerdere malen laten zien over een uitstekende trap te beschikken en stelde op dit belangrijke moment weer niet teleur. De bal belandde via de onderkant van de lat achter oud-Zuidvogels doelman Boy Mulder, 1-1!
Niet veel later was er de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen, toen Steven v/d Vlist onderuit werd gehaald in het strafschopgebied door zijn directe tegenstander. Roy van Dijk bleef heel koel en schoot de toegekende strafschop kiezelhard via de lat achter Boy Mulder, 2-1!
Vanaf dit moment was het weer IJsselmeervogels dat het heft in handen nam en meer vooruit ging spelen. Een aantal keer werd het erg gevaarlijk, maar Joost Klaver had een paar geweldige reddingen in huis. IJsselmeervogels ging meer en meer drukken, en via een counter leek Steven v/d Vlist uiteindelijk voor de beslissing te zorgen. Hij kon alleen door richting het vijandelijke doel en plaatste de bal via de keeper tussen de palen, 3-1!
Met nog maar een paar minuten op de klok leek Zuidvogels de drie punten binnen te hebben, maar het had in deze laatste fase over geluk niet te klagen. Joost Klaver bracht nog een aantal keer fantastisch redding en die ene keer dat hij geen redding meer kon brengen werd de bal van de lijn gehaald door Koen Roozeboom. Na zo’n tien minuten blessuretijd vond de scheidsrechter het genoeg en floot hij voor het einde van de wedstrijd.

Een geweldige teamprestatie van het tweede. De hele wedstrijd is er keihard voor elkaar geknokt, met een prachtige overwinning als eindresultaat.
Door deze overwinning komt Zuidvogels in punten gelijk met IJsselmeervogels, dat door een veel beter doelsaldo nog wel op de eerste plaats blijft staan.

Nu is het zaak om de resterende wedstrijden te blijven winnen, te beginnen met de lastige uitwedstrijd van aankomende zaterdag tegen Loosdrecht 2. Hopelijk zien we u dan weer langs de lijn, we kunnen uw steun goed gebruiken!