89'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse/1e klasse 06 nacompetitie

20 mei 2017 14:30

Ketterij, A.L. van de

Het 2e duel van Zuidvogels in de nacompetitie-poule 6 tegen Oude Maas is betrekkelijk simpel gewonnen door de Huizer ploeg; na een regelmatig verkregen 3-0 voor rust, stond er na 90 minuten een 5-1 stand op het scorebord. En dat was verdiend, de rood-groenen waren in bijna alle fases van de wedstrijd de bovenliggende partij en konden dat in de score tot uitdrukking brengen.

Na de 1-2 winst bij SC Feyenoord afgelopen dinsdag, stond deze zaterdag al weer het volgende duel op het programma. Oude Maas uit District Zuid 1, 1e klasse C was de voor Zuidvogels nog onbekende tegenstander. Tenminste op papier, want de wedstrijd van Oude Maas tegen Buitenpost was wel degelijk bekeken en geanalyseerd en gaf coach Fernandez Coto wat meer inzicht in de spelwijze van de Poortugalers.

De analyse wierp al na 5 minuten zijn vruchten af, over rechts was het Jaap Jong die de ruimte daar prima benutte en vanaf de zijkant een scherpe voorzet gaf aan de goed timende Wouter v.d. Berg, zijn geplaatste kopbal van 5 meter was doelman Jacob v.d. Belt te machtig (1-0). En 'de Zuid' gaf nog maar eens extra gas, 8 minuten later weer een snel uitgevoerde combinatie over de rechterflank, nu was het Jaap Jong die Daryl Yngard diep stuurde, zijn halfhoge voorzet werd kunstig met rechts door Hidde van Erkel verlengd tot in de rechterhoek naast de vergeefs uitvallende v.d. Belt (2-0). De volgende 15 minuten waren ook duidelijk voor de thuisploeg, Oude Maas kon niet veel anders dan de aanvalsdrang van de Huizer ploeg proberen in te tomen, met kunst en vliegwerk van met name keeper v.d. Belt lukte dat ternauwernood, maar in de 30e minuut was het weer raak: een voorzet met rechts van Hidde van Erkel werd door Jaap Jong terug de '16' ingekopt, waarna weer Wouter v.d. Berg droog kon afdrukken (3-0).
Een prima 1e helft van de rood-groenen, Oude Maas kon hier weinig tegenover stellen.

Na rust een ietwat achteroverleunend Zuidvogels, Oude Maas kon bij vlagen het spel iets meer naar zich toe trekken, maar niet nadat Jaap Jong in de 50e minuut na een solo de bal via v.d. Belt naast zag gaan en 4 minuten later een schot met links van de doorgekomen Daryl Yngard via diezelfde doelman gestopt zag worden.
De eerste de beste goed uitgevoerde counter leverde Oude Maas in de 68e minuut wel een goal op, bij de 2e paal was het Denzel dos Santos die een hoge voorzet van rechts binnen kon tikken (3-1). De concentratie bij Zuidvogels was in die fase onvoldoende en vanaf de bank werd de ploeg gemaand om de druk naar voren weer op te voeren.

De vanmiddag heel actieve Ivo de Heus zag een schot met rechts door v.d. Belt tot corner verwerkt worden en op het uur was het de doorgekomen Tim Horsmeier die een schot via v.d. Belt naast zag gaan. De keeper van Oude Maas had derhalve een drukke middag. In de 66e minuut viel de (4-1), een ingooi van Daryl Yngard werd met het hoofd verlengd door Wouter v.d. Berg en de doorgelopen Ivo de Heus knalde hard en hoog de opstuiterende bal over v.d. Belt binnen.
Het verzet, voor zover het er nog was, van Oude Maas was hiermee wel gebroken. In de allerlaatste minuut was het weer Ivo de Heus die na een combinatie met invaller Steven v.d. Vlist zijn 2e en uiteindelijk de (5-1) op het bord bracht.

Gezien de hoeveelheid gecreëerde kansen door de thuisploeg, had een hogere score deze middag zeker niet misstaan, de 5-1 was nog alleszins dragelijk voor de sportieve bezoekers uit Poortugaal.
Met deze eindstand en de verrassende 3-2 winst in de slotfase van Buitenpost op Feyenoord, zijn Oude Maas en Feyenoord feitelijk uitgevoetbald in deze voorronde en zal a.s. dinsdag 23 mei in Buitenpost beslist worden wie doorgaat naar de finale ronde: de Friezen zelf of Zuidvogels.

Komt dat allen zien dus in Friesland, net onder Dokkum...!