74'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse/1e klasse 06 nacompetitie

23 mei 2017 19:30

Boringa, J.S.

Zuidvogels bewandelt de moeilijkste weg in deze nacompetitie, maar na 3 wedstrijden kan geconcludeerd worden dat ze aardig op koers liggen voor een mogelijke promotie naar de Hoofdklasse. Gisteren werd de ‘halve finale’ met een 2-2 resultaat afgesloten op een sfeervol sportpark de Swadde in Buitenpost (Fr.), waar ruim 1000 toeschouwers de rood-groenen na een billenknijpend laatste kwartier het benodigde punt verdiend zagen binnenslepen. A.s. zaterdag wacht al het eerste finaleduel tegen Hoofdklasser Flevo Boys op de Wolfskamer.

Na een lange rit naar het meest noordelijke puntje van Friesland, kon er op sportpark de Swadde  afgetrapt worden tegen concurrent Buitenpost als periodekampioen van district Noord, 1E.
Een mooie Friese voetbalvereniging, met een historie als het gaat om de ontvangst van bekende binnen- en buitenlandse profploegen. Barcelona, Feyenoord en Ajax hebben hier meerdere malen hun tenten opgeslagen, de talrijke foto’s hiervan sierden de kleedkamergangen op fraaie wijze.

De wedstrijd zelf was nog geen 1 minuut oud of een fel jagend Buitenpost zette de Zuidvogels-verdediging vanaf de aftrap direct onder druk. Een bal binnendoor, even niet attent meelopen met je tegenstander en Joran Olijve kon na een snelle 1-2 met zijn collega spits Rudmer Loonstra schuin voor Frank Mol simpel afronden (1-0). Een slecht begin voor de elf van Fernandez Coto, die wel degelijk voor dit scenario gewaarschuwd had.
Zuidvogels herpakte zich echter goed na deze domper en begon het spel te spelen wat ze het meest op het lijf is geschreven: opbouwen van achteruit en snel de buitenspelers trachten te bereiken voor het creëren van gevaar vanaf de zijkanten. Jaap Jong was de eerste met een gevaarlijke voorzet vanaf rechts in de 10e minuut, Danny Roozendaal schoot de bal uit de draai net over het doel van Robert v.d. Laan.
In de 21e minuut een vrije trap vanaf rechts voor Zuidvogels, na een overtreding op Jaap Jong: Steve Promes zette zich achter de bal, zijn strakke voorzet werd gemist door het centrale verdedigingsduo van Buitenpost en Danny Roozendaal tikte heel attent de (1-1) tegen de touwen. De gelijkmaker gaf de nodige hoop bij de supporters van rood-groen, die nogal ontsteld waren over vroeg opgelopen achterstand.

Het aanvalsspel van Zuidvogels in de volgende fase gaf de verdediging van Buitenpost handenvol werk, eerst was het Jaap Jong die na een solo schuin voor doelman v.d. Laan net te weinig rust bewaarde en via de doelman naast schoot en 3 minuten later was een doorgeschoten bal voor Steve Promes de kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten, zijn harde inzet ging echter schuin over de goal. Buitenpost liet zich voor rust ook nog 2 maal zien, een corner werd bij de 1e paal net over gekopt door Marco van Leyen en 2 minuten voor rust werd een kansrijke counter wegens buitenspel afgevlagd. Ruststand: 1-1

Na de thee had Zuidvogels de zakkende zon en de wind in de rug en voetbalde makkelijker naar voren, maar niet voordat Buitenpost in de 46e minuut nog een prima kans op de 2-1 kreeg. Het was Frank Mol die zich moest strekken om een bal van Rudmer Loonstra uit de rechterhoek tot hoekschop te tikken.
Hierna waren het toch de bezoekers uit Huizen die het beste van het spel hadden, kansen voor Steve Promes (kopbal naast) en Danny Roozendaal na een knappe passeeractie van Jaap Jong konden echter nog niet tot doelpunt worden gepromoveerd. Tot de 61e minuut, een penetrerende Ricardo Tat had goed het oog op de doorgelopen Danny Roozendaal en met rechts haalde hij vanaf rand strafschopgebied kiezelhard uit in de rechterhoek (1-2), een pracht afronding van een vlot lopende aanval.
Zuidvogels had de thuisploeg bijna op de knieën, Jaap Jong was nog 1x kansrijk maar miste op een haar na het doel en Tim Horsmeier kopte een corner van Promes net naast. Het drukte echter niet door in die fase. Buitenpost bleef gevaarlijk met scherpe lange ballen van achteruit, eenmaal werd er niet goed weggewerkt door het centrale duo Foppen/Horsmeier en vanaf links was het op 7 meter Jorrit Terpstra die Frank Mol kansloos liet (2-2).
Het talrijke sportieve Friese publiek ging als 1 man achter de ploeg staan in de resterende 15 minuten, veel gevaarlijke voorzetten van de flanken en dito corners waren de oogst voor Buitenpost in die fase, de bal viel echter niet goed voor de ‘Blauwkes’ of het was de verdediging van Zuidvogels die voor opluchting kon zorgen bij enige benauwde momenten voor het doel. Na 92 minuten floot arbiter Jeen Boringa voor het einde, de 2-2 was binnen en het benodigde punt dus ook. De finaleronde voor Zuidvogels begint a.s. zaterdag al, dan wacht Hoofdklasser Flevo Boys die in hun laatste voorronde wedstrijd met 2-0 van Bennekom wist te winnen.

De finale is een uit- en thuiswedstrijd, op zaterdag 3 juni zal duidelijk zijn wie er Hoofdklasser of 1e klasser wordt: Flevo Boys uit Emmeloord of Zuidvogels. De spanning naar het kookpunt dus…

De wedstrijd van a.s. zaterdag heeft een vermoedelijk afwijkend aanvangstijdstip van 17.00 uur!