'De Zuid' wint in Emmeloord (0-1) en schrijft historie

Assist: Steve Promes

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse/1e klasse Finale 3 nacompetitie

3 juni 2017 18:00

Bruijn, M.A. de

Het moest gebeuren in de laatste wedstrijd in Emmeloord tegen Flevo Boys. Dames 1 had eerder op de dag al het goede voorbeeld gegeven door hun promotiewens gestalte te geven middels een 2-2 tegen Blauw-Geel'55 in Ede en een stapje hogerop te doen naar de 2e klasse, nu de mannen nog.

Met een traditionele voorbereiding op de wedstrijd, een fitte selectie en de drang van een winnaar als coach Fernandez Coto aan boord, werd er gedaan wat er gedaan moest worden: Flevo Boys kreeg hoegenaamd geen voet aan de grond op hun eigen terrein en na een vroeg verkregen voorsprong middels Tim Horsmeier werd de wedstrijd vervolgens keurig uitgespeeld op (0-1) en was promotie naar de Hoofdklasse een feit. Een historisch feit voor deze club, wel te verstaan!

Zuidvogels begon geconcentreerd aan het duel, zocht zo snel mogelijk de duels op in het veld en speelde naar voren. Flevo Boys had zich iets aangepast t.o.v. het eerste duel in Huizen, Wiliam de Boer stond nu als linkerspits opgesteld en Geert Arend Roorda zat vooralsnog als wissel op de bank.

Eigenlijk ontspon zich eenzelfde duel als in Huizen, Zuidvogels met meer bluf in het spel en waar mogelijk werden de voorwaartsen zo snel mogelijk aangespeeld. De thuisclub had hier niet direct een antwoord op en moest zich beperken tot de lange bal over de laatste linie van de Huizer ploeg.

Al in de 7e minuut kwam 'de Zuid' op voorsprong, een scherpe corner van Steve Promes plofte vanaf rechts in de 5-meter van keeper Rosink, half mistasten van de Emmeloordse verdediging en Tim Horsmeier beroerde de bal nog net om hem over de doellijn te krijgen (0-1), de gewenste vroege voorsprong voor de rood-groenen was gerealiseerd.
Flevo Boys werd hierdoor min of meer de "adem afgesneden", deze psychologische tik kwam hard aan bij de rood-witten. Er moesten nu minstens drie goals gemaakt worden om zelfs maar een verlenging van het duel af te kunnen dwingen.

Zuidvogels putte extra energie uit de verkregen voorsprong, de achterhoede stond als een huis en naar voren toe bleef de Huizer ploeg dreigend met snelle tegenstoten via Danny Roozendaal en met name op rechts Jaap Jong. Uit een afgeslagen corner van Steve Promes in de 22e minuut, kwam de bal voor de voeten van Michiel Foppen die verwoestend uithaalde vanaf 18 meter, keeper Rosink ranselde de bal uit de hoek tot corner.
Flevo Boys kon voor rust nog eenmaal gevaarlijk worden, Wiliam de Boer kon met links hard uithalen vanaf 16 meter, de bal scheerde net over de lat bij keeper Mol. Vijf minuten voor rust moest de voor dit duel opgelapte centrale verdediger Tim Horsmeier alsnog geblesseerd het veld verlaten, Robbert Jansen was zijn vervanger, Ricardo Tat schoof naar centraal achterin en Rutger v.d. Pol een linie naar voren als afgesproken. Met 0-1 kon de rust worden gehaald.

In de rust werd de ploeg nadrukkelijk opgepept door coach Juan Fernandez Coto, scherp beginnen en doorgaan met waar we mee bezig waren, dat was zijn korte en krachtige betoog. Een mini-stormloop vlak na rust werd verwacht door Flevo Boys, die bleef echter uit. Het leek wel of de lucht uit de Emmeloordse longen langzaam wegsijpelde. Zuidvogels bleef de bovenliggende partij, won veel duels met name op het middenveld en liet zich hoegenaamd niet van de wijs brengen.
De Emmeloorders kregen nog een grote kans op de 1-1, Frank Post werd op het uur in een spaarzaam goed uitgevoerde combinatie vrijgespeeld rond de '16' en kwam schuin voor Frank Mol in een 1-op-1 met de keeper, Mol toonde zijn ware klasse hierin en tikte de bal uit de vrijgelaten lange hoek naar de zijkant.

In het vervolg van dit duel gaf Flevo Boys telkens meer ruimte weg, Zuidvogels kon profiteren van deze ruimte middels snelle counters over de vleugels via de immer dreigende Jaap Jong, de ingevallen Jermain Heldoorn en Danny Roozendaal, maar tot doelpunten kwam het jammergenoeg niet.

De ploeg uit Emmeloord kon zich op het eind nog slechts van de lange bal naar voren bedienen, dat leverde geen problemen meer op voor de Zuidvogels-defensie en met 3 minuten extra tijd erbij floot de solide fluitende arbiter de Bruijn uit Nootdorp voor het eindsignaal: 0-1 winst voor de Huizer ploeg, over 2 wedstrijden duidelijk de betere van opponent Flevo Boys en de begeerde stap naar de Hoofdklasse werd gemaakt.
Een welgemeend proficiat aan het team onder leiding van coach Fernandez Coto, in de slopende nacompetitie werd duidelijk dat de rood-groenen over 5 (!) wedstrijden de meeste inhoud en klasse hebben getoond. Deze promotie was dus dik verdiend!
Het feest na afloop in Huizen was groots en meeslepend, een volle kantine liet zich van zijn beste Zuidvogels-kant zien. Een ware happening voor eenieder die Zuidvogels een warm hart toedraagt.
Een welverdiende vakantie breekt aan voor Zuidvogels, de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse start op za. 5 augusutus met een trainingsweekend in de Zuid-Limburgse heuvels.

Eenieder van mijn kant alvast een goede vakantie toegewenst en tot volgend seizoen.