1 - 2

HSV De Zuidvogels 2

Mannen, 2, Hoofdklasse A

30 september 2017 11:30

Zaterdag stond voor Zuidvogels 2 de derby tegen de buren van SV Huizen 2 op het programma. Huizen heeft dit seizoen een piepjong tweede elftal, met erg veel talent. In de eerste wedstrijd van het seizoen wist Huizen met een ploeg met een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 18 jaar knap stand te houden in en tegen Volendam (1-1). Zuidvogels ging na een moeizame voorbereiding in de eerste competitiewedstrijd hard onderuit tegen WV-HEDW (0-5). Het was zaak om tegen Huizen deze valse start van de competitie recht te zetten.

Vergeleken met het jonge team van Huizen, stond er een behoorlijk ervaren team van Zuidvogels op het veld. Qua voetballend vermogen was Huizen misschien wel de favoriet, maar Zuidvogels wist dit te compenseren met veel strijd en de wil om voor elkaar te werken.

In het begin van de wedstrijd was er meer balbezit voor Huizen, waar het vrij weinig mee wist te doen. Zuidvogels stond goed georganiseerd, waardoor het balbezit van Huizen veelal uitmondde in een slordige eindpass die bij Zuid achterin opgepikt kon worden. Zuidvogels deed zelf te weinig met het balbezit, waardoor het eerste deel van de eerste helft verliep zonder uitgespeelde kansen. Zuidvogels werd wel gevaarlijk via een goed aangesneden vrije trap van Gerbert Gooijer, die ternauwernood naast werd gekopt door Jaimy Haage. Aan de andere kant kreeg Huizen ook een dot van een kans middels een vrije trap van de zijkant, maar deze werd in geheel vrijstaande positie hoog over gekopt.

Gedurende de eerste helft werd het duidelijk dat het centrale duo van Huizen moeite had met de fysiek sterke (en goed spelende) Yannick Schaap, waardoor Zuidvogels ervoor koos om wat meer de lange bal te hanteren. Yannick wist deze meerdere malen goed te verlengen, waardoor buitenspelers Steven v/d Vlist en Wouter v/d Berg een aantal keer gevaarlijk uit konden breken. Helaas werd dit nog weinig omgezet in echte kansen, maar Zuidvogels kreeg in deze fase de overhand en was gevaarlijker dan de gastheren.

Na zo’n 25 minuten kwam Zuidvogels op voorsprong. Een goede vrije trap van de linkerkant van Roy van Dijk werd in de vijf meter hard binnengekopt door Gerbert Gooijer. Een op dat moment verdiende voorsprong voor de mannen van James van Beurden.

Het was zaak voor Zuid om met deze voorsprong de rust in te gaan. Huizen wist weinig te creëren en kon enkel gevaarlijk worden via een snoeiharde vrije trap, die keurig gekeerd werd door Jasper Schaap.

Vlak voor rust kreeg Huizen toch nog dé mogelijkheid om gelijk te komen. Na een zeldzaam foutje van een verder sterk spelende Nico Ockhuijsen, kwam spits Hidde v/d Veldt één op één te staan met keeper Jasper Schaap, die knap redding bracht op zijn laag ingeschoten bal. Zuidvogels kon gaan rusten met een 0-1 voorsprong. Serhat moest in de rust geblesseerd afhaken en werd vervangen door Stephan Campbell.

In de tweede helft gooide Huizen de formatie om van 4-3-3 naar 4-4-2. Zuidvogels had hier de eerste minuten veel moeite mee en moest zich beperken tot verdedigen. Het werd dan ook snel 1-1 via een vlammend schot in de kruising vanaf zo’n 20 meter uit een hoekschop van Huizen. Zuidvogels voelde dat het de grip op de wedstrijd aan het verliezen was.

Het omslagpunt in de wedstrijd kwam echter drie minuten later, toen een aanvaller van Huizen een wat dommige overtreding maakte op Lorenzo Tat. Lorenzo kreeg na een goede sliding de noppen van zijn tegenstander in zijn bovenbeen geprent. Na het opstootje dat hierop volgde, trok de scheidsrechter de rode kaart, Huizen moest met 10 man verder.

Vanaf dit moment werd de wedstrijd wat gemener. Er werden veel overtredingen gemaakt en dit leidde regelmatig tot een opstootje. Het jonge en naïeve Huizen liet zich hiermee uit de tent lokken door een slimmer acterend Zuidvogels, dat voetballend weer de overhand kreeg in de wedstrijd. Huizen probeerde tevergeefs druk te zetten op de verdediging van Zuidvogels met een mannetje minder, waardoor de gasten veel ruimte werd geboden. Er volgden twee goede kansen voor Steven v/d Vlist, maar hij schoot eenmaal naast en eenmaal tegen de lat. Stephan Campbell gooide nog wat meer olie op het vuur met een harde tackle, waarbij hij niet mocht klagen met geel. Wederom een opstootje, Huizen liet zich in zulke situaties makkelijk provoceren en dat was precies waar Zuidvogels op uit was. De scheidsrechter had de rest van de wedstrijd de nodige gele kaarten (aan beide kanten) nodig om alles in het gareel te houden.

Zuidvogels probeerde in de laatste twintig minuten door te drukken, op zoek naar de winnende treffer. Huizen probeerde hier en daar nog gevaarlijk te worden via de counter en gaf goed weerstand. De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, maar in de laatste minuten wist Lorenzo Tat uit een hoekschop dan toch de winnende goal in te koppen, 1-2! Huizen ging nog vergeefs op zoek naar de gelijkmaker, maar wist niet meer echt gevaarlijk te worden. Een vijftal minuten later floot de scheidsrechter voor het einde, waardoor Zuidvogels 2 de eerste drie punten van het seizoen binnen heeft!

Het was een beladen wedstrijd, zoals Huizen – Zuidvogels hoort te zijn. Het voetbal was niet al te best, maar de wedstrijd was zeker de tweede helft geen moment saai. Uiteindelijk heeft Zuidvogels de wedstrijd op ervaring, slimmigheidjes en behoorlijk wat strijd weten te winnen.

Op naar volgende week zaterdag, waar FC De Bilt op bezoek komt op Sportpark de Wolfskamer. Hopelijk tot dan langs de lijn.