Ricardo Tat (schot)
83'

Mannen, 1, Hoofdklasse B

2 september 2017 15:00

Het openingsduel van Zuidvogels in de Hoofdklasse B bij Sparta Nijkerk was eigenlijk na 45 minuten al gespeeld. Drie momenten van onachtzaamheid in de Zuidvogels-defensie betekenden evenzovele goals voor de oranjehemden uit Nijkerk en zij konden dan ook relatief simpel de rust ingaan in de wetenschap dat deze 3-0 voorsprong niet meer weggegeven mocht worden.

Na rust waren de verhoudingen in het veld wat meer gelijkgestemd, promovendus Zuidvogels liet zien wel degelijk ook te kunnen voetballen. Beide teams scoorden in de 2e helft nog eenmaal, zodat de 4-1 eindstand na 90 minuten op het scorebord prijkte.

De Huizer ploeg startte de wedstrijd tactisch vrij gedisciplineerd, de ruimtes werden klein gehouden en Sparta mocht de bal in de achterhoede wat rondspelen. Dat vonden de Nijkerkers trouwens best, heel veel aandrang naar voren toonden de oranjehemden nog niet. Het wachtte wat af, totdat er ruimte achter de Zuidvogels-verdediging ontstond. De lange bal over het Huizer centrale duo werd vaak door de ervaren centrale verdediger Mohamed Al Haydar gespeeld op de bewegende Jesse Buitenhuis, scoringsmogelijkheden leverde dat nog niet op voor de thuisploeg.

In de 14e minuut werd een voorzet van Frank Heus over de doellat getikt door keeper Frank Mol, de daaropvolgende corner werd scherp voorgegeven op de doorbewegende Jorrit Fiegen tot bij de 1e paal en middels een klutsbal via Hidde van Erkel wist hij enigszins gelukkig het net achter de verbouwereerde keeper Frank Mol te vinden (1-0). De eerste de beste mogelijkheid van de thuisploeg werd dus tot doelpunt gepromoveerd, ook een kwaliteit.

Hierna een fase dat Sparta de bezoekers de duimschroeven aandraaide, keeper Frank Mol hield de Huizers een paar maal op de been met prima ingrepen na 1-op-1 duels met de Sparta-aanvallers. De Huizer rood-groenen leken wat geïmponeerd en leden in de 26e minuut knullig balverlies na een wat onnozel uitziende breedtebal die opgepikt kon worden door de Sparta-defensie. De diepe bal die hierop volgde kon nog door keeper Frank Mol weggetikt worden, de attent meegelopen Jesse Buitenhuis kon deze bal in tweede instantie in het lege doel prikken (2-0).
Zuidvogels begon zich te realiseren dat dergelijke fouten op dit niveau direct afgestraft worden en probeerde wat terug te doen. Veel verder dan een soloactie van gelegenheids-centrumspits Danny Roozendaal (schot gestopt) en een inzet van Steve Promes kwam het echter niet. Zes minuten voor rust verslikte Hidde van Erkel zich in een terugspeelbal op keeper Frank Mol en Donny v.d. Wal pakte dit cadeautje dankbaar uit (3-0).
Met relatief weinig aanvallende inspanning kon Sparta toch met 3-0 gaan rusten, een geruststellende tussenstand.

Na rust een ietwat ander schouwspel, de bezoekers uit Huizen gooiden de onterechte schroom voor de tegenstander wat van zich af en bleken wel degelijk ook te kunnen en willen voetballen. Duels op het middenveld werden nu wel gewonnen en de voorwaartsen kwamen meer in hun spel. Sparta leunde wat achterover, maar liet zich ook naar achteren drukken. Danny Roozendaal zag een veelbelovende soloactie in de handen van keeper Brian Willemse strandden in de 48e minuut, een voorzet van Jaap Jong  drie minuten later werd net gemist door dezelfde Roozendaal en in de 56e minuut scoorde het tegen na een slecht verwerkte lange ingooi via Daryl Yngard door de Sparta-defensie, aanvoerder Ricardo Tat kreeg ruim de tijd om met links de verre hoek te zoeken en te scoren (3-1).

De thuisploeg werd vanaf de bank gemaand meer energie in het duel te stoppen, maar leek last te hebben van de voor rust (te) makkelijk verkregen voorsprong. Zuidvogels prikte nog een paar maal venijnig naar voren via de 2 linies voorwaarts geposteerde Hidde van Erkel, zijn pogingen belandden in de handen van de betrouwbare keeper Brian Willemse.
Ivo de Heus was in de 74e minuut nog het dichtst bij de aansluitingstreffer, zijn harde uithaal van 14 meter werd op het laatst nog geblokt door een verdediger van Sparta. Naarmate deze goal uitbleef, counterden de Nijkerkers een aantal malen tot dicht bij Frank Mol, deze Westfriese keeper liet echter zijn klasse zien en capituleerde niet.

Tot 7 minuten voor het einde, een relatief ‘vrije’ bal voor Michel de Wit werd centraal verkeerd door hem uitverdedigd  en in de hierop volgende 2 tegen 1 was het Jesse Buitenhuis die de (4-1) voor Sparta kon aantekenen. De wedstrijd was gespeeld, Sparta had de winst eigenlijk in de 1e helft al veilig gesteld en kon zodoende de eerste driepunter in deze competitie aantekenen.

Nieuwkomer Zuidvogels werd met de neus op de feiten gedrukt, vermijdbare fouten worden op dit niveau keihard afgestraft. Volgende week ontvangen de rood-groene Huizers de rood-gelen van CSV Apeldoorn, aanvang 14.30 uur.