88'

Mannen, 1, Hoofdklasse B

9 september 2017 14:30

J. Sanders

Vorige week in Nijkerk stonden de rood-groenen uit Huizen er na afloop nog wat beteuterd bij, ze waren door Sparta hardhandig met de neus op de (voetbal-) feiten gedrukt met 4-1.
Vandaag een heel andere stemming in het Huizer kamp, in hun eerste thuiswedstrijd op hoofdklasseniveau moest CSV Apeldoorn eraan geloven: na een "dubbelblank" bij rust, was het na 90 minuten eveneens 4-1. Maar nu voor Zuidvogels, een verdiende zege.

Dat er uit het welbekende andere vaatje moest worden getapt, was Zuidvogels wel duidelijk. In eenzelfde spelconcept, maar met een aantal andere poppetjes tussen de lijnen werd het 2e duel in deze competitie aangevangen tegen de gasten uit Apeldoorn.
En er werd anders begonnen, nu eens geen overdreven veel 'ontzag' voor een geroutineerde tegenstander maar gewoon fris van de lever een aanvallend spelconcept op de mat leggen. Apeldoorn werd vanaf aquitte zoveel mogelijk onder druk gezet en al na 7 minuten wist de doorgekomen Ricardo Tat voor de goal Jonathan Mehrez aan te spelen, zijn halfgeraakte inzet werd een prooi voor doelman Patrick Jansen.
Apeldoorn probeerde onder de druk uit te voetballen, wat een aantal keren ook lukte. Maar echt dreigend voor keeper Frank Mol aan Huizer zijde werd het nog niet.

Zuidvogels bleef in deze fase de bepalende partij op het veld en het leek soms alsof Apeldoorn hierdoor wat verrast was. Mogelijkheden tot scoren ontstonden er voor linkerspits Hidde van Erkel (2x) en Danny Roozendaal, maar tot scoren kwam de thuisploeg niet.
Apeldoorn was in de 39e minuut wel dreigend over links, een knappe counter werd afgerond met een scherpe voorzet vanaf links, niemand van de zwart-hemden wist echter deze voorzet in de 5-meter te verzilveren.

Inmiddels had scheidsrechter Jeroen Sanders uit Doetinchem het duel (terecht) tijdelijk gestaakt vanwege dreigend onweer, het oponthoud duurde alles bij elkaar 15 minuten. Tot aan de rust veranderde er niets aan de beginstand.

Na rust kwam Zuidvogels overtuigend uit de startblokken, een corner vanaf rechts in de 47e minuut werd met veel gevoel voor de goal geslingerd door Ivo de Heus en het was de mee opgekomen centrale verdediger Tim Horsmeier die boven iedereen uittorenend de (1-0) zuiver inkopte. Een prettige opsteker voor de thuisploeg, want het voetbalde vanaf dat moment min of meer 'bevrijd'. Danny Roozendaal zag een harde inzet gestopt worden door Patrick Jansen en de na afloop als 'man of the match' gekroonde Ivo de Heus zag een vrije trap net naast en een harde inzet naast het doel van de Apeldoorn doelman verdwijnen. Het was de opmaat voor de (2-0), de welbekende verre ingooi van Daryl Yngard werd prima doorgekopt door Tim Horsmeier en nu was het Ivo de Heus die bekwaam de opstuiterende bal intikte vanaf 7 meter.

Coach Fernandez Coto wisselde de vanmiddag prima spelende Jonathan Mehrez voor de klassieke rechterspits Jaap Jong en het was Apeldoorn dat probeerde in deze fase de bakens wat te verzetten. Inzetten van Sander Krijns en Maarten Boeve werden echter bekwaam naast de goal getikt door goalie Frank Mol.
Een prima dieptebal van Ricardo Tat op Jaap Jong in de 73e minuut werd, na wat onnavolgbare slalombewegingen van deze Westfries, prima afgerond door Jong in de korte hoek met links. Zijn specialiteit (3-0).

Eigenlijk was het duel met deze goal 'kaltgestellt', Maarten Boeve profiteerde nog van onachtzaam verdedigen in de Zuidvogels-verdediging in de 83e minuut met een geschampte kopbal (3-1) en twee minuten voor tijd was het weer Jaap Jong die na een lange run vanaf rechts voor Patrick Jansen opdook en hard de (4-1) binnen kogelde, wederom in de korte hoek. Voor de statistiek dus.
Een prima overwinning voor de Zuidvogels, het herpakte zich hiermee duidelijk na vorige week. Volgende week wordt er afgereisd naar het noorden, waar in Hoogeveen HZVV wordt bestreden. Aanvang: 15.00 uur