53'

Mannen, 1, Hoofdklasse B

28 oktober 2017 14:30

Jesse Rozendal (Zwaagwesteinde)

Wat Ajax de voorgaande thuiswedstrijden niet lukte, was vanmiddag geen enkel probleem. Het scoorde 4x in een tijdsbestek van ongeveer een kwartier en na 25 gespeelde minuten was de wedstrijd feitelijk 'kaltgestellt' door de rood-witten. Zuidvogels liet zich echter niet van het veld spelen, sterker nog: het gaf Ajax prima partij en scoorde 2x, maar toen het dreigde nog dichterbij te komen, was de uiteindelijke 5-2 nog voor het uur de goal die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Voor de toeschouwers een aantrekkelijke en open wedstrijd.

De Huizer ploeg had vanmiddag voor het eerst dit seizoen te maken met blessure-malheur en coach Fernandez Coto moest puzzelen en wat poppetjes op andere posities zetten. Of dat onzekerheid in het team teweeg bracht, kan niet zondermeer beweerd worden. Feit was wel dat al na 6 minuten de thuisploeg erg goedkoop op voorsprong kwam: een vrije trap van Lars Middelwijk vanaf 20 meter draaide scherp in en Hidde van Erkel kon niets anders bedenken dan zijn eigen keeper op 5 meter koppend te verslaan...(1-0).

Dit doelpunt gaf de thuisploeg vleugels en Zuidvogels zeker geen vertrouwen. Een kleine 6 minuten later werd tot 2x maal toe laks verdedigd door de bezoekers en Michel de Wit moest uiteindelijk binnen de '16' de doorgelopen Kenneth Misa Danso onreglementair afstoppen, penalty besloot arbiter Rozendal: Bilal el Amrani kogelde vanaf 11 meter hard binnen (2-0). En nog was de doelpuntenhonger van de hoofdstedelingen niet gestild, in de 20e minuut ontsnapte Zakkaria el Byar aan Richard Gooijer en voor Frank Mol bleef hij koel en tikte de (3-0) binnen. Zuidvogels kon hier in deze fase slechts een schot van Danny Roozendaal op Stephan Veenboer tegenover zetten, het oogde allemaal zeer povertjes aan Huizer kant.
Coach Fernandez Coto greep nu in, Ivo de Heus werd vervangen door Lorenzo Tat en zijn broer Ricardo Tat verhuisde naar zijn vertrouwde positie op het middenveld. Dat gebeurde echter nadat Ajax voor de 4e keer dreigend doorkwam over links en middels Stanley Akoy in de 25e minuut doelpunt nr. 4 had aangetekend voor de rood-witten (4-0). Telkens was de achterhoede van Zuidvogels niet scherp genoeg en het aanvallend surplus van Ajax deed wat het feitelijk moest doen: scoren.

Het moet wel gezegd worden dat Zuidvogels uitvoerde wat het vooraf was opgedragen, het stoorde waar mogelijk de opbouw van de rood-witten en in de 38e minuut was het daarin succesvol: Danny Roozendaal ontfutselde op de helft van Ajax de bal aan Tim de Jong, speelde direct Steve Promes op links aan en die passeerde fraai doelman Stephan Veenboer (4-1). De rust brak aan met deze tussenstand, de toeschouwers op de Toekomst waren nu eens wel verwend qua doelpunten.

In de rust had coach Fernandez Coto, hoe tegenstrijdig ook gezien de stand, toch lof voor zijn team: het voerde het strijdplan uit conform afspraak. Alleen persoonlijke fouten achterin waren er debet aan dat het duel eigenlijk te vroeg al min of meer beslist was. Toch bleef 'de Zuid' niet bij de pakken neer ziiten, vanaf minuut 46 werd met volle overtuiging de aanval weer gezocht in een aangepaste formatie en al na 4 minuten in de 2e helft leverde dat succes op: Jaap Jong goochelde op rechts met wat tegenstanders en speelde vervolgens Danny Roozendaal in de loop aan, zijn afronding met rechts was keeper Veenboer te machtig (4-2).

De toeschouwers gingen er eens goed voor zitten, zou er nog meer in zitten voor de bezoekers..? De gedachte alleen al was voor Ajax het sein om in de omschakeling dodelijk toe te slaan, 3 minuten later was het Bilal el Amrani die centraal teveel ruimte kreeg bij een voorzet van links, zijn inzet ging over Frank Mol tegen de touwen (5-2).
De bezoekers uit Huizen weigerden echter de handdoek in de ring te gooien, het team bleef continue de aanval zoeken en kreeg nog goede mogelijkheden op een 3e treffer: Danny Roozendaal met een knal op de buitenkant paal en een afgekeurde goal was er nog het dichtste bij. Maar ook Richard Gooijer, sterk spelend in de 2e helft, Jaap Jong en Ricardo Tat hadden kansen op 5-3, maar troffen geen doel.
Ajax counterde nog een aantal keren gevaarlijk en schoot ook nog op de paal, maar de geruststellende voordelige marge van 3 doelpunten kwam voor hun niet meer in gevaar.
Zo eindigde dit doelpuntrijke treffen in een 5-2 eindstand voor Ajax, hun aanvallende surplus was deze middag uiteindelijk beslissend, afgezet tegen de persoonlijke fouten van de Zuidvogels-verdediging in de 1e helft. Weer een ontnuchterend lesje in effectiviteit voor de rood-groenen uit Huizen, hopelijk wordt ervan geleerd.
Volgende week ontmoet Zuidvogels het Overijsselse Staphorst in Huizen, een tegenstander waar nog nimmer tegen gespeeld is. Aanvang van het duel: 14.30 uur.