Strijdend Zuidvogels toch ten onder bij Excelsior'31 (2-0)

88'

Mannen, 1, Hoofdklasse B

25 november 2017 14:30

Daan Schaper (Dokkum)

Een iets ander strijdplan voor de Zuidvogels tegen hoogvlieger Excelsior'31, de uitvoering die meer dan voldoende was in de 1e helft resulterend in 2 kopballen op de lat, maar uiteindelijk besliste toch het verschil in aanvallende kwaliteit in de 2e helft dit duel: spits Hakim Ezafzafi was 2x het eindstation van goed uitgespeelde aanvallen in de '16' van Zuidvogels en hij bepaalde dan ook de 2-0 eindstand voor de koploper tegen de Huizer opponent.

De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte i.v.m. overlijden van een icoon in het Twentse land en groot animator van de thuisclub, Dik Wessels op de leeftijd van 71 jaar.

En vervolgens nam Zuidvogels brutaal het initiatief in dit duel, het prikte voortdurend naar voren toe via de aangepaste aanvallende driehoek Roozendaal, Promes en Heldoorn. In de 8e minuut kreeg Richard Gooijer een mogelijkheid om de score voor de bezoekers te openen, de strakke voorzet van Steve Promes werd koppend door hem via de lat overgetikt.

Excelsior'31 probeerde via afstandsschoten de score open te breken, een twee-tal inzetten van Boy Boeloerditi en Jasper Veltkamp scheerden rakelings over het doel van keeper Frank Mol. Verder viel de koploper niet echt op tegen middenmoter Zuidvogels, beide ploegen duelleerden voornamelijk op het middenveld zonder tot effektief aanvallend spel te komen.

De bezoekers kregen door hun spelopvatting tegen de gedeeld nr. 1 in de competitie toch de beste mogelijkheden op een treffer. In de 25e minuut werd de voluit sprintende Danny Roozendaal over de as vrijgezet voor keeper Melvin Koetsier, de keeper wist snel uitkomend Roozendaal nog te stuiten om erger onheil voor de thuisploeg te voorkomen.

Ondertussen was een goal van Excelsior'31 afgekeurd wegens buitenspel en leek de 1e helft af te koersen op de gekende brilstand. Toch was het weer Zuidvogels dat dichtbij de 0-1 was, in de 38e minuut was het de vanmiddag bedrijvige Steve Promes die bij de 2e paal de juist timende Jermain Heldoorn vond, zijn kopbal schampte voor de 2e keer voor de bezoekers de lat en ging over. Gezien de mogelijkheden hadden de bezoekers met een kleine voorsprong kunnen rusten, de werkelijkheid was echter 0-0.

Na rust had Peter Wesselink de thuisploeg opgedragen meer afwisseling in de aanvallende lijn toe te passen, er moest meer bewogen worden zonder bal om de Zuidvogels-verdediging open te breken. Zuidvogels op zijn beurt ging door op de ingeslagen weg, compact staand op het middenveld en met gogme trachten de ruimte achter de verdediging te bespelen via Danny Roozendaal en Jermain Heldoorn.

Wel werd gaandeweg de 2e helft duidelijk dat de bezoekers meer moeite kregen met de doorbewegende middenvelders van Excelsior'31 en dat leverde in de 66e minuut toch een treffer op voor de rood-witten uit Rijssen: het linkerverdedigingsblok van Zuidvogels kwam telkens een stap te laat om de tegenstander te blokkeren en op de achterlijn wist Hielke Penterman met een slimme voorzet de bij de 2e paal vrijgekomen Ezafzafi te bereiken, zijn rustig ingeschoten diagonale bal was Frank Mol te machtig (1-0).

De thuisploeg had wat het wilde, een voorsprong, en Zuidvogels moest naar voren om gelijk te maken. Overal op het veld werden 1-op-1 duels uitgevochten, de bezoekers moesten die winnen om vervolgens in de buurt van de '16' van Koetsier te komen. Met nog 25 minuten op de klok knokten de in blauw-wit gestoken Huizers voor wat ze waard waren, de aanstekelijk coachende Fernandez Coto wisselde 3x aanvallend om met vers bloed toch de gewenste gelijkmaker te produceren. Danny Roozendaal's scherpe inzet in de 75e minuut bereikte net niet de ingevallen Jonny Mehrez en een voorzet van Steve Promes werd door centrale verdediger Tim Horsmeier in de handen van Koetsier gekopt.

Excelsior zag de tijd in hun voordeel wegtikken en wreef 2 minuten voor tijd de Zuidvogels nog wat extra zout in de wonde door een counter doeltreffend af te ronden door weer Hakim Ezafzafi, hij bleef koel en passeerde na een dubbele combinatie in de '16' Frank Mol in de korte hoek met een harde schuiver (2-0).
Scheidsrechter Daan Schaper floot kort daarop voor het einde, de thuisploeg was uiteindelijk de winnaar in dit duel. Zuidvogels ging enigzins balend van het veld, minstens de koploper bij kunnen benen maar niet tot scoren kunnen komen: dat leverde wat gefrustreerde gezichten op in de Huizer kleedkamer.

Volgende week mag Zuidvogels het nogmaals proberen in de streekderby tegen Eemdijk in Huizen, aanvang 14.30 uur.