Zuidvogels al na 1 minuut op verlies (0-1)

... (kopbal)

Mannen, 1, Hoofdklasse B

3 maart 2018 14:30

A.W.G. van Kraay (Puiflijk)

In kortere tijd kan een achterstand bijna niet worden opgelopen: Zuidvogels overkwam het...
Uit de aftrap van Berkum kwam het linkerverdedigingsblok van Zuidvogels in de problemen, rechterspits Johnsen Bacuna zette prima voor en Chris v.d. Meulen zei 'dankjewel' en kopte de 0-1 na 15 (!) seconden voetbal binnen.

In het vervolg van het duel was Zuidvogels niet bij machte om de, toch wel verdiende, gelijkmaker binnen te schieten. Berkum maalde hier na afloop niet om en pakte de 3 punten dankbaar in richting Zwolle.

Voetbal kan soms ongenadig hard zijn: vanaf het 1e fluitsignaal dient eenieder 100% geconcentreerd te zijn. Zuidvogels bleek dat niet te zijn en al binnen een minuut lag de (0-1) in het netje achter Frank Mol na een 'inknikker' van Chris v.d. Meulen uit een voorzet van Johnsen Bacuna. Dat was direct het sein voor de Zwollenaren om in de 'veilige modus' te geraken. Zo snel op voorsprong komen in een uitwedstrijd betekende voor hun: terugplooien en Zuidvogels laten voetballen tot het een fout maakt.
De thuisploeg had minstens een kwartier nodig om zich in te stellen op de 5-3-2 van de wit-zwarten uit Zwolle en in die fase had Berkum al bijna de 0-2 te pakken: een lob van Ruud Wellenberg over de uitgelopen Frank Mol stuiterde via de onderkant van de lat weer het veld in.

Hierna kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd, het probeerde een overtal te creeeren op het middenveld om van daaruit de voorwaartsen te bedienen. Een prima mogelijkheid ontstond hieruit in de 16e minuut, uit een steekpass van Richard Gooijer kogelde Danny Roozendaal de bal centimeters naast de goal van Dominic van Hoof. De thuisploeg bleef geduldig de verdedigende stellingen van Berkum bestoken, maar veel verder dan schoten van Hidde van Erkel, Ricardo Tat en Danny Roozendaal richting de goal van van Hoof kwam het niet.
Berkum bleef dreigen via met name Johnsen Bacuna over rechts, maar Frank Mol had in de 32e minuut goed het oog op zijn hard ingeschoten schuiver van 10 meter en redde met een arm-reflex.

Na rust eigenlijk eenzelfde spelbeeld. Berkum hoefde niet zonodig met die 0-1 voorsprong en Zuidvogels moest wel. De Zwollenaren hadden hun verdedigende stellingen prima voor elkaar, de ruimtes werden klein gehouden en de thuisploeg werd gedwongen via de zijkanten de openingen te zoeken in hun hechte afweer.
Jaap Jong vond over rechts na een voorzet in de 51e minuut de buitenkant van de paal in plaats van een inlopende spits en Danny Roozendaal mocht 10 minuten later profiteren van een slippertje in het hart van de Berkum-verdediging, zijn harde inzet werd met een save tot corner verwerkt door keeper van Hoof.

Berkum op zijn beurt counterde een aantal malen gevaarlijk over links, maar de beslissende pass kon telkens door de Zuidvogels-verdediging onderschept worden.
Naarmate de wedstrijd vorderde, werd duidelijk dat Berkum echt de benauwde 0-1 over de streep wilde trekken en Zuidvogels met de moed der wanhoop naar de gelijkmaker bleef zoeken.

De zoektocht van de thuisploeg leverde echter geen resultaat op, de Berkummers bleven overeind en na 90 sportieve minuten mochten zij met de 3 punten van het veld.

Zuidvogels blijft hierdoor in de gevarenzone bivakkeren, volgende week mag het in Opheusden tegen DFS op echt gras weer trachten wat punten bij elkaar te sprokkelen om uit deze situatie te geraken.