‘Valse’ herstart Zuidvogels bij NSC Nijkerk (2-1)

Assist: Steve Promes

Mannen, 1, Hoofdklasse B

20 januari 2018 14:30

R. Wijma (Oosterwolde)

Wat vooraf als een ‘zes-puntenduel’ werd bestempeld door de Huizer ploeg, eindigde in mineur. Na een door velen betwiste 1-0 achterstand bij rust, probeerde de rood-groene brigade na rust de bordjes te verhangen op sportpark de Burcht. Het kreeg een aantal goede mogelijkheden, maar de voorwaartsen hadden het vizier nog niet op scherp, waarna de thuisploeg 13 minuten voor tijd uit een goed uitgespeelde counter de wedstrijd op slot gooide. De 2-1 in de dying seconds was niet genoeg om er ook nog maar een punt aan over te houden deze middag. Spijtig…

‘De Zuid’ begon prima aan de wedstrijd, op een nog goed bespeelbaar grasveld werd NSC direct naar achteren gedrukt. In de 3e minuut kreeg het al een grote kans op de openingstreffer, de sterk spelende Terry Boné als rechtsback stak slim Danny Roozendaal weg over rechts, deze twijfelde iets te lang met zijn voorzet op de geheel vrij staande Steve Promes, waarna keeper Damian Ranzijn zijn voorzet nog kon onderscheppen. Zes minuten later werd een kopbal van Ricardo Tat door diezelfde keeper uit zijn doel gehouden.
NSC’s strijdplan vanmiddag was even simpel als doeltreffend: bij gevaar op de eigen helft werd de bal rücksichtslos uitverdedigd en bij balverlies van de tegenstander werd zo snel mogelijk de omschakeling benut om zelf gevaar te kunnen stichten. Alles voor de 3 punten was hun begrijpelijke credo.
In de 15e minuut kreeg de thuisploeg wat onbedoelde “hulp” van het arbitrale trio bij dit plan: een bal (kennelijk..) over de zijlijn mocht toch door van de ass.scheidsrechter aan de ene kant en de daaropvolgende diepe bal van linksback Jeff v.d. Bult op de te vroeg vertrokken Nijkerkse linkerspits Yordi Grovenstein kreeg geen vlagsignaal van zijn collega ass.scheidsrechter aan de andere kant, die wat verrast leek en derhalve niet op 1 lijn met de Zuidvogels-verdediging lopend, het ‘spelvergrijp’ feitelijk ook niet kon waarnemen. Uit de daaropvolgende voorzet werd centraal de vrijgelaten Yannick Cornelisz gevonden, die met een geplaatst schot in de linkerhoek keeper Frank Mol passeerde: (1-0)

Een tik op de neus voor de bezoekers en een sein voor de thuisploeg om meer terug te plooien en rustig de verwachtte aanvalsgolven van de Huizer ploeg te pareren en vervolgens leep te counteren.
Zuidvogels kreeg nog 2 scoringskansen in de 1e helft via Danny Roozendaal en Jermain Heldoorn, de thuisploeg counterde 2 maal, maar verzaakte ook om te scoren. Op een als maar zwaarder te belopen speelveld werd de thee met een 1-0 stand opgezocht.

Na rust eigenlijk eenzelfde spelbeeld: Zuidvogels moest het spel maken in de opbouw om de 1-0 achterstand goed te maken en NSC hield veel mensen achter de bal om de benauwde voorsprong vast te kunnen houden. In de 25 minuten na rust kreeg een fel aandringend Zuidvogels 4 mogelijkheden om de gelijkmaker te produceren, maar Steve Promes (volley), Tim Horsmeier (kopbal), Danny Roozendaal (solo gestopt door Ranzijn) en Jermain Heldoorn (kopbal gestopt door Ranzijn) kregen de toch wel verdiende gelijkmaker niet over de doellijn. Een teken aan de wand wellicht…?

Want dan gebeurt meestal wat je in het voetbal kunt verwachten: de aanvallende partij verliest even de verdedigende concentratie en in dat onbewaakte ogenblik profiteert de counterende partij. Een schuiver van de vrijgekomen Yordi Grovenstein vanaf 16 meter in de 77e minuut was de vanmiddag goed keepende Frank Mol te machtig (2-0).
Zuidvogels wisselde aanvallend en Wouter v.d. Berg had als invaller 8 minuten voor tijd de 2-1 op de schoen, zijn wat te wilde inzet ging echter ruim over. Het sierde Zuidvogels dat het zoveel als mogelijk via de zijkanten gevaar probeerde te stichten, de evenzovele voorzetten bereikten echter niet een scorende spits. De wedstrijd leek op 2-0 af te stevenen, maar in de extra tijd was het invaller Niels v.d. Zaal die koppend een goede aanval in de korte hoek nu wel doeltreffend wist af te ronden (2-1). Zou het dan toch nog…
Een tweetal billen knijpende minuten voor de thuisploeg volgde, maar de Huizer ploeg zag geen kans meer om de 2-2 alsnog tegen de touwen te krijgen. Drie punten voor NSC, Zuidvogels verliet teleurgesteld het omgeploegde gras op de Burcht. Een toch wel onnodige nederlaag gezien het spelbeeld, maar daar maalden de geel-blauwe Nijkerkers na afloop niet om.

A.s. dinsdag de 4e bekerronde voor de Huizer rood-groenen tegen Fortuna in Wormerveer om 20.15 uur en komende zaterdag wacht het thuisduel tegen het Gelderse AZSV op de Wolfskamer. Wellicht kan deze valse herstart van de competitie dan worden goedgemaakt.