Strijdend Zuidvogels wint 'op Urk' (1-2)

Mannen, 1, Hoofdklasse B

3 februari 2018 15:00

Matthijs Jobse (St. Laurens)

Het moest 'op Urk' gebeuren en dat deed het ook. Zuidvogels en Urk zaten in dezelfde schuit, er moest gewonnen worden om afstand te nemen van de gevarenzone.

Urk opende het bal met de 1-0, vlak voor rust kwam de Zuidvogels terug in de wedstrijd met de 1-1; na rust mocht Zuidvogels op basis van het eigen spel meer aanspraak maken op de winst en deed dat ook ruim een kwartier voor tijd met de 1-2. Ondanks een hevig tegenspartelend Urk in de slotfase, gingen de 3 punten in de tas naar Huizen terug. Een belangrijke overwinning voor de rood-groenen en ook wel verdiend.

Voorafgaand aan het duel was het voor beide ploegen duidelijk: winst was noodzakelijk om lucht te krijgen onderin de Hoofdklasse B. En met een dergelijk verwachtingspatroon gingen beide ploegen dan ook het veld in. Goed voetbal levert dat zelden op, spanning des te meer. En dat kregen de toeschouwers wel voorgeschoteld.

Zuidvogels begon goed, met een twee-tal kansen voor spits Danny Roozendaal, waarbij de laatste in de 18e minuut de grootste was, leverden geen resultaat op voor de bezoekers. En daarmee sneden ze zichzelf wel in de vingers, want Urk kwam langzaamaan in hun sterkte te voetballen: veel duelkracht voorin en proberen op de 'dode' momenten gevaar te stichten met dit fysieke surplus. In het eerste halfuur konden er welgeteld 7 corners genomen worden door de wit-blauwe thuisploeg, een aantal kopballen gingen naast en over en zelfs op de lat en een schot van Hessel Snoek ging via keeper Frank Mol en de paal net naast het doel van de Huizer keeper.
Het was wachten op de (1-0) en die kwam er in de 25e minuut: een erg makkelijk gegeven vrije schop op 20 meter centraal voor de goal werd een prooi voor Gerrit Tol, zijn onverwachte bal met rechts ging spatzuiver over de muur in het 'zijnetje' langs de graaiende handen van doelman Mol.

Zuidvogels moest iets terug doen, maar dat ging niet van harte. Urk bleef dreigend met diepe ballen op de lange centrumspits Jelle de Boer, waar Tim Horsmeier voor rust veel moeite mee had.

Toch kwam het vlak voor rust op gelijke hoogte: een scherp aangesneden corner vanaf links door Steve Promes kwam achterin de '5-meter' uiteindelijk op het hoofd van Richard Gooijer, hij stuurde de bal kunstig in de verre hoek over doelman Koffeman heen, de (1-1) was een feit. Vlak daarna werd het bijna 1-2, een goede combinatie door het midden kwam uiteindelijk uit bij Hidde van Erkel, zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door Cornelis Koffeman.

Na rust had Zuidvogels de wind mee en combineerde wat makkelijker naar voren. Niet nadat in de 47e minuut een afstandsschot van Gerrit Tol, half geraakt door Richard Gooijer, katachtig door Frank Mol over zijn doel werd getikt.
In het vervolg van de 2e helft was het toch Zuidvogels dat meer grip op de tegenstander kreeg. Het kwam met druk naar voren toe aan combinatiespel op het middenveld en wist vaak Jaap Jong over rechts in kansrijke positie te krijgen. De mooiste mogelijkheid voor deze rechterspits ontstond in de 50e minuut: Jerghinio Sahadewsing prikte met gevoel de bal in de ruimte, Jaap Jong versnelde tot op 5 meter van Koffeman en wordt op het allerlaatste ogenblik met een sliding op de bal van achteren van een zeker lijkend doelpunt afgehouden.

Ook Danny Roozendaal kreeg nog een mogelijkheid om te scoren, zijn half geraakte kopbal na een traditionele rechterspits-actie van Jaap Jong verdween in de 62e minuut net voorlangs de goal van Koffeman.
Zuidvogels ging meer en meer geloven in de winst op Urk en in de 70e minuut kwam het op voorsprong. Een vrije trap van Steve Promes werd op gevoel door hem bij de 1e paal gebracht, waar de inlopende Jermain Heldoorn Koffeman kansloos liet met een geplaatste intikker (1-2).

Het laatste kwartier brak aan, Urk probeerde met man en macht de gelijkmaker te produceren, kwam een aantal malen gevaarlijk dichtbij waaronder Jan van Slooten in de laatste minuut met een achterwaartse kopbal net voorlangs, maar wist de bal niet in het netje te krijgen. Na 94 minuten vond arbiter Jobse het welletjes en floot voor het einde. Zuidvogels pakte de winst, in een meer spannende dan goede wedstrijd. De stand op de ranglijst zal ongetwijfeld daar mede debet aan zijn geweest, de Huizer toeschouwers op de Vormt vonden het echter prima.
Volgende week het inhaalduel in Putten tegen het plaatselijke Sterk Door Combinatie. Benieuwd of de Huizer rood-groenen weer voor een stuntje kunnen zorgen.