... (penalty)

Mannen, 1, Hoofdklasse B

24 februari 2018 14:30

A. Greveling (Rotterdam)

En weer lukte het 'de Zuid' niet om winnend van het veld te gaan. Voor rust werd er prima meegedaan tegen het ervaren collectief uit Nijkerk, maar werden de kansen door de thuisploeg niet verzilverd. Sparta had aan 1 mogelijkheid genoeg om wel aan de goede kant van de score te geraken (0-1).

Na rust was Sparta in alle opzichten doortastender dan de thuisploeg, al duurde het nog tot een kwartier voor tijd voor de ban definitief werd gebroken. Daarna werd het duel professioneel uitgespeeld door de Spartanen en met 0-3 gingen zij zegevierend terug naar huis. Zuidvogels zit even in de bekende hoek waar de klappen vallen, het zal moed moeten blijven houden om de broodnodige punten binnen te halen.

Met een traditionele 4-3-3 traden beide teams tegen elkaar in het strijdperk. En beide coaches hadden ook aanvallende intenties, wat het kijkspel rondom het vriespunt wel van de nodige 'warmte' kon voorzien.

Zuidvogels begon prima aan het duel, de vorige wedstrijd tegen Apeldoorn brak hun lelijk op in de beginfase, dus daarvan was geleerd. Binnen vijf minuten 2 mogelijkheden voor de thuisploeg, de laatste was werkelijk de grootste van de wedstrijd: een combinatie tussen Jerghinio Sahadewsing en Ricardo Tat over links, bracht Danny Roozendaal in ultieme scoringspositie voor keeper Centen van Sparta, maar in plaats van rustig in te schuiven verdween zijn harde inzet over de deklat...

Sparta liet 10 minuten daarna zien hoe het wel moest: Jan Struijk kreeg als rechtsbuiten teveel tijd en ruimte om met zijn linkerbeen binnendoor uit te halen, zijn bekeken boogschot vanaf randje '16' verdween in de uiterste linkerhoek achter de kansloze Frank Mol (0-1). Een domper voor de thuisploeg, maar die liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Met Terry Boné als aanjager en controleur op '6' deze middag, werd Sparta prima partij geboden. In de 27e minuut was het weer Danny Roozendaal die op rechts kon versnellen, waarschijnlijk verrast door de uitgelopen keeper Centen mislukte zijn lob en was zijn kans verkeken op de gelijkmaker.

In de tussentijd had Sparta in een levendig duel al een aantal malen laten blijken zeer gevaarlijk te zijn in razendsnelle tegenstoten, vaak ingeleid door de 'Lukaku-achtig opererende' centrumspits Junior Albertus: een reus van een jongen qua gebloktheid, behendig in de kleine ruimte en zeer lastig van de bal te krijgen door zijn ultra-brede torso. Richard Gooijer had er zijn handen vol aan deze middag.
Vlak voor rust nog een mogelijkheid voor de thuisploeg: de prima vlaggende grensrechter Rozemeijer attendeerde scheidsrechter Greveling op een handsbal van een Sparta-verdediger, nadat het spel zich al had verplaatst naar de Zuidvogels helft: de vrije trap op 17 meter werd ingekogeld door Ivo de Heus, keeper Centen redde de bezoekers met een wereldsave en de hoog terugspringende stuiterbal werd door de ingelopen Ricardo Tat volley over geschoten.

Na rust werd snel duidelijk dat de 0-1 voorsprong de Spartanen van het nodige zelfvertrouwen had voorzien. Deze ervaren ploeg schakelt dan een tandje bij en liet Zuidvogels bij tijd en wijle spartelen. De thuisploeg had niet meer het vermogen van voor de rust om gevaar te stichten rondom de '16' van Sparta en de Nijkerkers combineerden veel makkelijker naar voren. Hun fysieke fitheid was opvallend, men kon blijven gaan daar waar Zuidvogels in verdedigende zin zo nu en dan naar adem moest happen.
Na een aantal gemiste kansen van de Nijkerkers, was het een kwartier voor tijd Jesse Buitenhuis die een razendsnelle omschakeling van Sparta met een droog schot van net buiten het strafschopgebied verzilverde in (0-2). Ondanks de goede wil van de thuisploeg, was de wedstrijd hierdoor min of meer gelopen. De gelijkmaker waar voor dit moment nog op gehoopt werd, verdween uit het zicht. En de Spartanen gaven hun overwinning nog meer glans vijf minuten later, een strafschop na een overtreding op Rick Knoop werd keurig ingeschoten door Frank Heus (0-3)
In de absolute eindfase kreeg Zuidvogels toch nog een drie-tal mogelijkheden op de eretreffer, maar de invallers v.d. Zaal en Heldoorn en weer Danny Roozendaal (bal onderkant lat...) kregen de bal niet tegen de touwen, waarbij zeker de knappe reflex van keeper Centen op de kopbal van v.d. Zaal het vermelden waard is.

Een nieuwe nederlaag voor Zuidvogels, het zit de ploeg niet mee in deze fase. Volgende week in deze steeds kouder wordende winterperiode wederom een thuiswedstrijd, nu tegen het verrassend sterk opererende Berkum.

Hiervoor speelt Zuidvogels nog een achtste finale van de districtsbeker, a.s. dinsdag om 20.00 uur wordt aangetreden op de Wolfskamer tegen het Amsterdamse ZSGOWMS.