Broodnodige punten Zuidvogels tegen HZVV (3-1)

3 - 1

HZVV

Mannen, 1, Hoofdklasse B

17 maart 2018 14:30

Iets graag willen is één, het dan ook (gedaan) krijgen is nog wat anders. Toch combineerde Zuidvogels het één met het ander en veroverde de drie punten tegen 'rechterrijtje' kandidaat HZVV uit Hoogeveen (Dr.). De onnodige 1-0 nederlaag in het najaar daar werd zodoende weggepoetst door de rood-groenen en in de huidige fase van de competitie als een welkome overwinning gevierd, iets waar uiteindelijk niet veel op af te dingen was.

Zuidvogels begon de wedstrijd met een zelfde tactische basisformatie als tegen DFS de week ervoor, alleen Niels v.d. Zaal mocht zijn opwachting maken als centrumspits i.p.v. de geblesseerde Danny Roozendaal. En verder was de opdracht vooraf even duidelijk als simpel: 3 punten pakken vanmiddag.
HZVV had in de eerste 20 minuten meer balbezit dan de thuisploeg, maar creerde van daaruit hoegenaamd geen scoringsmogelijkheden. Het was trouwens bar lastig voetballen deze middag, de harde en snijdend koude oostenwind rond het vriespunt maakte het voor de 22 acteurs geen pretje om een 'normale' pot voetbal op de mat te leggen.

Zuidvogels probeerde in de opbouw via het middenveld te voetballen, maar kon van daaruit lastig de voorwaartsen bereiken. De wedstrijd was tot op het half uur dan ook weinig aantrekkelijk om te bekijken, veel goede bedoelingen maar hoegenaamd geen goed voetbal van beide partijen.

En dan de 38e minuut: tot op dat moment was Niels v.d. Zaal onzichtbaar in de partij, maar op dat specifieke moment liet hij zien waarom hij een goede centrumspits is. Een diepe bal van Richard Gooijer werd in de draai in 1x goed gelegd voor zijn linker, zijn directe tegenstander was hij al kwijt en op randje '16' haalde hij droog uit en passeerde Hiide Streutker (1-0), een klassegoal die op dat moment 'uit de lucht' kwam vallen.
HZVV kreeg hier een 'tikkie' van en tot aan de rust had Zuidvogels dan ook het betere van spel zonder tot meer scoremogelijkheden te komen.

Na rust had Zuidvogels schuin de wind in de rug en kwam meer aan voetballen toe dan voor de thee. Het liet het balletje bij vlagen ook makkelijker rond gaan en creëerde een goede mogelijkheid in de 58e minuut: vanaf de rechterflank werd Steve Promes vrij gespeeld en zijn harde inzet vanaf 17 meter met links werd gepareerd door Hidde Streutker, de lastig stuiterbal terug werd over de goal gelift door Jermain Heldoorn.
HZVV counterde een aantal malen gevaarlijk via Marlon Luchtenberg en in de 63e minuut kwam het op gelijke hoogte: matig vooruit verdedigen op rand strafschopgebied van Zuidvogels bracht uiteindelijk Jan Hup is schietpositie, zijn dwarrel-inzet ging via de handen van Frank Mol alsnog in de goal (1-1).

In zo'n wedstrijd is dan het scoreverloop bepalend voor winnen of verliezen. Nog geen 3 minuten later een vlot lopende aanval over rechts van Zuidvogels, een gekraakt schot en de terugspringende bal wordt op randje '16' keurig met links binnengewerkt door Hidde van Erkel (2-1). Dat kon HZVV er net niet bij hebben, voetballend lukte er al weinig bij de Drentenaren en deze achterstand kwam voor hun juist op een moment dat het dacht weer terug in de wedstrijd te kunnen komen.

Zuidvogels spon hier garen bij, ondanks het bij vlagen matige spel kon het toch de wil opleggen aan de Hoogeveners en nu zat het qua scoreverloop eens mee voor de Huizer ploeg. De laatste 20 minuten was het vaker op de helft van HZVV te vinden en kreeg het via Niels v.d. Zaal nog een kans om de wedstrijd op slot te gooien, zijn aanname in de '16' op een pass van Jorik van Ruiswijk liet hem op dat moment echter in de steek om echt gevaarlijk te worden.

Het bleef dus spannend tot de eindfase, Fernandez Coto wisselde zijn complete voorhoede voor verse krachten. Eén daarvan was Stephan Campbell, in de 86e minuut mocht hij zijn opwachting maken voor de leeggespeelde Steve Promes en dat wierp zijn vruchten af. Hij was in de 88e minuut het eindstation van een aanval over rechts via de andere invaller Wouter v.d. Berg, zijn bevrijdende intikker betekende de (3-1) en de verdiende winst voor de rood-groenen. Mission accomplished!

Volgende week een uitduel voor De Zuidvogels, het speelt dan in Zwolle tegen Berkum.