14 april 2018 14:30

Scheidsrechter

Bilal Sahiner (Oss)

Onbekend

Zuidvogels heeft vol 'de wind tegen' de laatste weken. Liep het vorige week nog tegen een zeperd op tegen koploper Eemdijk, vandaag was SDC Putten met 11 tegen 10 (na 15 minuten) toch de bovenliggende partij en moest Zuidvogels na 2 persoonlijke fouten achterin alsnog in het stof bijten (0-2). Het Hoofdklasse-draadje wordt per week wat dunner voor de rood-groenen...

SDC Putten kwam afgelopen zaterdag vrij van zorgen naar de Wolfskamer om Zuidvogels te bestrijden. Ondanks de afwezigheid van ex-prof Sander Duits, wisten de Puttenaren een respectabel team op de been te brengen. Zuidvogels daarentegen moest weer schuiven met de als maar slinkende selectie, het was voorwaar geen sinecure voor coach Fernandez Coto om een volwaardig Hoofdklasse-team op de been te brengen deze middag.
De wedstrijd begon redelijk voor rood-groen, zoals gewoonlijk gaf Putten Zuidvogels het idee dat het aan de bal mocht combineren, tot aan de '16'. Een gevaarlijk afstandsschot van Ricardo Tat in de 7e minuut werd fraai door Manuel Hoogewoning onder de lat weggetikt tot corner. Maar 2 minuten later waren de blauwhemden zeer attent in de omschakeling, een diepe steekbal op de lopende Jurian v.d. Brink kon half terugkoppend nog gered worden door Michel de Wit, maar niet voldoende voor keeper Frank Mol: de bal bleef tussen de Wit en Mol op 16 meter hangen en de doorgelopen van de Brink lobde het leer in 1 beweging in het net achter Mol (0-1). De eerste kans voor Putten en gelijk de openingsgoal, iets waar deze ploeg qua spelwijze en effectiviteit patent op heeft.

Zuidvogels oogde wat verdwaasd na deze tik en kreeg er 5 minuten later nog 1 te verwerken: Niels v.d. Zaal was net te laat in een duel om de bal met Jerry Geurtsen op de helft van SDC en tikte Geurtsen hierbij nauwelijks aan. Maar scheidsrechter Sahiner vond deze overtreding kennelijk rijp voor 'rood' en stuurde een verbaasde v.d. Zaal direct van het veld. Zelfs de Putten-spelers waren hierdoor verrast...
Dat was een duidelijk kantelpunt in deze wedstrijd, SDC had een reden te meer om rustig op eigen helft de bal in bezit te houden met een man-meer en kozen hun omschakelmomenten waar het mogelijk was. Zuidvogels daarentegen moest slimmer gaan verdedigen en de ruimtes klein houden om Putten van zich af te kunnen houden. Dat lukte in ieder geval tot aan de rust, de tussenstand bleef ongewijzigd (0-1).

Na rust een ongewijzigd spelbeeld, Putten bleef rustig met veel mensen achter de bal en hoefde niet zo nodig de aanvallende stellingen te betrekken. Zuidvogels moest dat wel om gelijk te kunnen komen, maar oogde weinig daadkrachtig in het aanvalsspel. De vleugels waren hoegenaamd niet bezet en over de as kon Putten rustig de man-meer telkens in hun voordeel verdedigen.

Het kwam in de 51e minuut via een identieke situatie als voor rust op (0-2), nu was het de sterk spelende Ivo de Heus die voor zijn directe tegenstander Rick Degenaar de bal terugkopte op Frank Mol. Of Mol eerder had moeten roepen of de Heus steviger had moeten terugkoppen blijft (letterlijk) in het midden, feit was dat de vanmiddag zeer attent voetballende centrumspits Rick Degenaar in een oogwenk de vrij stuitende bal met een prachtige lob wederom over Mol in het doel kon werken.

Het laatste halfuur was feitelijk het uitspelen van de wedstrijd door SDC. Zuidvogels had simpelweg niet de klasse om de verdediging van Putten echt in moeilijkheden te brengen en de man-minder-situatie hielp ze daar ook niet mee.

Conclusie na deze wedstrijd is dat Zuidvogels met de huidige selectie (kwantitatief en kwalitatief) veel moeite krijgt om wedstrijden met een positief resultaat af te kunnen sluiten. En toch staan er nog 4 duels voor de boeg voor de rood-groenen, te beginnen volgende week uit in Genemuiden tegen de plaatselijke SC, de huidige nr. 2 in deze competitie.

Steun uw club in moeilijke tijden en reis af naar het hoge noorden om het team de noodzakelijke support te geven, ze hebben het nodig!