... (solo)

Mannen, 1, Hoofdklasse B

19 mei 2018 14:30

Martijn Germs (Wilnis)

Met nog 2 wedstrijden te gaan was het toch wel 'do or die' voor de Zuidvogels. Die laatste rafelige strohalm grepen de rood-groenen en pakten een punt in de laatste reguliere thuiswedstrijd tegen hoogvlieger Ajax. Met de rust was het 2-2 en na 90 minuten prijkte een 3-3 eindstand op het scorebord, 'de Zuid' leeft dus nog in deze klasse, na een enerverende en op en neer gaande partij voetbal.

Eindelijk eens een Zuidvogels dat goed van start ging deze wedstrijd, met een iets ander strijdplan werd Ajax van meet af aan het spelen moeilijk gemaakt en waar mogelijk werd de tegenaanval gezocht.
Na 8 minuten leverde dat de (1-0) voorsprong op via een aanval over links, eerst was het Hidde van Erkel die van dichtbij inschoot op keeper Veenboer en in 2e instantie was het Wouter v.d. Berg die de rebound doeltreffend intikte onder Veenboer door.

Ajax was enigzins verbouwereerd in de openingsfase en het duurde minstens 10 minuten voordat de hoofdstedelingen begrepen dat het spel over een andere boeg gegooid moest worden aan de boorden van het IJsselmeer...

Het tempo in de combinaties werd opgeschroefd en op het halfuur werd duidelijk dat de thuisploeg wankelende was. Cedric Main was een razendsnelle plaaggeest op de flanken en hij was het, na goed zelf doorzetten, die de (1-1) kiezelhard binnenschoot in de korte hoek naast keeper Mol in de 37e minuut. Nu was het de thuisploeg die de weg enigzins kwijt was in deze fase en krap 5 minuten later weer een combinatie over meerdere schijven door het centrum van de Zuidvogels-defensie die uiteindelijk Ricardo Fransberg de intikker bezorgde voor de (1-2).

Maar 'de Zuid' toonde veerkracht, een counter 2 minuten later bracht de bal centraal bij Jermain Heldoorn die achteloos zijn verdediger de hielen liet zien en fraai met links voorbij Veenboer het net deed trillen (2-2). Dit was tevens de ruststand.

Na rust moest Zuidvogels verder zonder Terry Boné, Jerghinio Sahadewsing was zijn vervanger. Het spel na rust was ongeveer een kopie van de eerste 45 minuten: Ajax combineerde makkelijker naar voren, maar op de '16' van Zuidvogels wist het maar moeizaam openingen te vinden in de Huizer defensie. Zuidvogels loerde op de tegenaanval en was daarin succesvol in de 63e minuut: Jermain Heldoorn kopte een voorzet van links terug op de doorgelopen Hidde van Erkel en op randje '16' haalde hij doeltreffend uit (3-2).
De rood-groenen droomden al bijna van een niet-gedachte winst op 'rood-wit', die hoop werd 10 minuten voor tijd toch aan diggelen geschoten: Bilal el Amrani mocht tussen 3 verdedigers door toch uithalen voor een schot, dat ook Frank Mol te machtig was (3-3).

In de laatste minuut van de blessuretijd nog een grote kans voor de mee opgekomen Richard Gooijer, maar zijn inzet na een leep steekpassje van Hidde van Erkel ging net naast de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.
Zuidvogels koesterde desalniettemin het ene punt en kon Ajax tevens na afloop feliciteren met het behalen van de 3e periodetitel. Proficiat hiervoor aan Jorg Smeets en zijn mannen.

Volgende week de ontknoping in de Hoofdklasse B, bovenin en onderin. Zuidvogels gaat op bezoek bij Staphorst en is alleen bij winst zeker van het spelen van nacompetitie om hoofdklasse-behoud...