26 mei 2018 14:30

Scheidsrechter

J. Rozendal (Zwaagwesteinde)

Onbekend

Het onvermijdelijke gebeurde dan toch in de absolute slotfase: met een 2-2 stand kreeg Zuidvogels het niet voor elkaar om de 2-3 binnen te schieten, dat lukte Staphorst op zijn beurt wel in de allerlaatste speelminuut en dus stapten zij met de 3-2 overwinning van het veld. De zege die nodig was voor nacompetitie werd dus een nederlaag voor 'de Zuid' en gezien de uitslagen op de overige velden werd directe degradatie op grond van een minder doelsaldo een feit. Hard geknokt met zijn allen, maar toch te licht bevonden...

Het duel in Staphorst begon niet al te best voor de rood-groenen uit Huizen, de thuisploeg kwam veel beter uit de startblokken en creeërde in de eerste 10 minuten al een aantal mogelijkheden om te scoren. De geel-blauwe aanvallers hadden het vizier nog niet op scherp, maar kregen wel onbedoelde hulp van de Huizer gasten in de 18e minuut: een diepe bal werd ongelukkig geraakt door Richard Gooijer in een uiterste poging om deze weg te schieten, half met buitenkant rechts verdween de bal in de uiterste linkerhoek langs de volledig verbouwereerde keeper Frank Mol (1-0).

Een slechte ouverture, maar die achterstand werd al vrij snel geegaliseerd: vier minuten later werd weifelend verdedigen door Staphorst keihard afgestraft door Wouter v.d. Berg, de diepe bal over de Staphorst-verdediging beoordeelde hij op juiste waarde en zijn intikker met rechts betekende de (1-1).

Staphorst bleef de bovenliggende partij, maar Zuidvogels loerde op de omschakelmomenten via 'doorgeefluik' centraal voorin Jermain Heldoorn. Wanneer de thuisploeg echter aanzette over met name hun rechterflank, was er onmiddelijk gevaar voor het doel van Frank Mol. Zo ook in de 36e minnut, het rechterverdedigingsblok werd uitgespeeld door Mark Schra en Mike Reuvers, de voorzet van laatstgenoemde kon uiteindelijk simpel van 3 meter ingetikt worden door Dennis Rosink (2-1).

Dus kon Zuidvogels weer in de achtervolging, het counterde waar mogelijk op het hobbelige veld. Een grote mogelijkheid op de gelijkmaker ontstond uit een corner van Ivo de Heus, zijn precies getrapte bal in de 5-meter werd hard ingekopt door Jermain Heldoorn, keeper Rutger Mulder kreeg de bal op zijn lichaam en verdween dus niet over de doellijn.

Een minuut voor rust alsnog de gelijkmaker, een diepe bal van Tim Horsmeier werd wederom niet goed beoordeeld door de Staphorst-verdediging en weer was het goudhaantje Wouter v.d. Berg die met rechts het gaatje onder Mulder vond (2-2).

Na rust zakte het spelpeil, wellicht ook te wijten aan de verzengende hitte op het veld en de spanning op de overige velden...

Staphorst drong minder aan, maar bleef wel gevaarlijker via o.a. Martijn Brakke die in de 1-tegen-1 duels vliegensvlug was en loerde op doelpunten. De krachten bij Zuidvogels vloeiden langzaam weg en beide coaches wisselden om de teams op sterkte te houden.
De absolute slotfase brak aan en het waren de bezoekers uit Huizen die 2x een grote mogelijkheid kregen op de 2-3, invaller Jerghinio Sahadewsing en Ivo de Heus zagen echter geen kans om in een 1-tegen-1 met keeper Rutger Mulder te scoren.

Dat brak de Huizer ploeg alsnog lelijk op, in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd werd een voorzet van links onvoeldoende verdedigd door Zuidvogels, de vrijstaande Mike Reuvers haalde ongenadig hard uit met rechts en zijn volley spetterde achter Mol in het net (3-2).
Met de moed der wanhoop probeerde Zuidvogels in de blessuretijd nog langszij te komen, maar het lukte niet om Mulder nog in verlegenheid te brengen. Staphorst won zijn laatste thuiswedstrijd en Zuidvogels moest tot 10 minuten na het eindsignaal op het veld vernemen dat buurman Huizen zich ten koste van hun in de 94e minuut had weten te plaatsen voor de nacompetitie middels de benodigde 2-2 tegen DFS.

Zuidvogels en NSC Nijkerk degradeerden hierbij rechtstreeks op doelsaldo naar de 1e klasse, voor Zuidvogels heeft dit avontuur dus maar 1 seizoen mogen duren.

De conclusie is hard, maar realistisch: Gewogen en te licht bevonden. Volgend seizoen trachten de rood-groenen het verloren gegane terrein te herwinnen, na een enerverende slotfase in deze prachtige Hoofdklasse B.