24 november 2018 14:30

Scheidsrechter

Dhr. Jesse Knetsch (Bussum)

Onbekend

Een over 90 minuten met zichzelf worstelend Zuidvogels heeft de punten in Broek op Langedijk moeten laten. Na een matige 1e helft met een 2-0 achterstand, tapte het in de 2e helft uit een wat ander vaatje, de aansluitingstreffer op een uur spelen kon niet gevolgd worden door de gelijkmaker na een aantal mogelijkheden daarop. Vlak voor tijd bezegelde BOL het lot van de in blauw-wit spelende Huizer ploeg, de 3-1 was de genadeklap...

Het zit de Zuid niet mee in deze periode, dat kan wel met reden gezegd worden van het optreden van de Huizer ploeg in het late najaar van 2018. Ook deze wedstrijd in het pittoreske Broek op Langedijk tegen de groen-witten van BOL was daar geen uitzondering op.

Niet dat de ploeg het voetballen verleerd is, maar op de een of andere wijze wil het speltype dat de ploeg speelt niet uitmonden in de zo nodige 3 punten. En dan ziet de aanhang een ploeg spelen die meer worstelt met zichzelf en de tegenstanders hebben dat haarfijn door.
Ook tegenstander BOL was daar geen uitzondering op: de Broekers spelen een simpel maar zeer effektief spelletje. Met veel inzet en passie wordt vanuit de omschakeling met lopende mensen de vijandelijke linie bestookt, nadat Zuidvogels met verzorgd spel op zijn beurt trachtte het doel van BOL te bereiken.

En daar zit hem nu juist de crux bij de Zuid, het combineren tot aan de '16' van de tegenstander gaat nog wel, maar vervolgens worden er bar weinig doelkansen gecreëerd uit dat combinatievoetbal. Zo ontstond ook de (1-0) van BOL in de 24e minuut, in de tegenaanval van de Broekers werd heel snel centraal voor het strafschopgbied de gevaarlijke centrumspits Sietse Brandsma aangespeeld, hij kon zich even ontdoen van mandekker Ricardo Tat, draaide snel om zijn as en speelde met een lob zijn medespeler Basw Jonker in de '16' aan, diens schuiver in de linkerhoek was niet te stoppen door Frank Mol. Dat was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg die ook direct een goal opleverde. Vier minuten later een soortgelijke situatie, nu was het slap verdedigen over rechts van Zuidvogels wat wederom Bas Jonker in staat stelde om redelijk ongehinderd vanaf 16 meter Frank Mol nogmaals het nakijken te geven met een afstandsschuiver (2-0). Heel effektief omgaan met de mogelijkheden in de omschakeling, in 1 zin het spel van BOL getypeerd deze middag.

Zuidvogels was hiervoor terdege gewaarschuwd in de voorbespreking, maar wist in de 1e helft op de beslissende momenten niet de fysieke hard- en slimheid in de duels op te brengen om dit BOL van deze goals af te houden, een tamelijk droevige conclusie na 45 minuten.

Na rust in de eerste 10 minuten eigenlijk eenzelfde beeld, Zuidvogels combineerde naar voren maar creëerde te weinig echt doelgevaar, BOL schakelde bliksemsnel met de lange bal op de lopende Brandsma en zij hadden dan ook in de 57e minuut de 3-0 op de schoen: de voorzet van de vrijgekomen Brandsma kon bij de 2e paal ingetikt worden door Lars v.d. Zee, maar zijn intikker ging 1 meter naast de goal van Mol...
Omdat BOL weigerde de trekker definitief over te halen, wisselde Fernandez Coto debutant Marc te Pas voor Jermain Heldoorn. Een verdediger voor een aanvaller, waardoor Jorni Camps meer centraal voor de aanvoer naar voren ging zorgen bij Zuidvogels. En die omzetting leverde op het uur de aansluitingstreffer op voor de Zuid: na een scrimmage voor de goal van BOL kwam de bal uiteindelijk vrij voor de linker van Camps, die de verre hoek naast de boomlange BOL-doelman Snoek wist te vinden (2-1).

Hierna ontspon zich een vinnig duel op de zware grasmat van BOL, Zuidvogels probeerde voetballend de gelijkmaker te zoeken en BOL volhardde in hun counterspel. Dat leverde nogal wat fysieke duels op met een aantal kaarten aan beide kanten, zonder dat de wedstrijd ontaardde in een 'schoppartij'. Invaller Wouter v.d. Berg kreeg nog een mogelijkheid tot scoren in de 78e minuut, maar zijn inzet met rechts kon nog geblokt worden.

BOL zag in de laatste fase steeds meer ruimte ontstaan achter de laatste linie van Zuidvogels, dat iets moest forceren. Die ruimte werd benut door Brandsma, de immer zwoegende en gevaarlijke centrumspits zag een harde voorzet van links met de hand beroerd worden door de inglijdende Stephan Campbell in de 16-meter, de penalty toegekend door scheidsrechter Knetsch werd onberispelijk benut door de topscorer van de Broekers (3-1).

Met de moed der wanhoop probeerde Zuidvogels nog iets aan de stand te veranderen in de laatste 5 minuten, tot echte mogelijkheden kwam het niet meer. De 3-1 bleef op het bord staan, de thuisreis naar Huizen moest weer met lege handen aangevangen worden.

Zonder punten wedstrijden eindigen, dat knaagt aan het zelfvertrouwen van een ploeg. Een overwinning kan dan als balsem op de wonde wonderen verrichten, wellicht volgende week in de thuiswedstrijd tegen ARC uit Alphen.