17 november 2018 14:30

Scheidsrechter

Dhr. B van Kommer (Leiderdorp)

Onbekend

Voor rust was de partij tegen Roda'46 redelijk in evenwicht, Roda had wel een overwicht in de eerste 30 minuten met wat kansen, het laatste kwartier was voor Zuidvogels, dat vlak voor de thee de (1-0) wist binnen te werken. Na rust moest controleur Terry Boné al vrij snel afhaken met een liesblessure en vanaf dat moment was de balans zoek bij de rood-groenen. Roda profiteerde in een groot kwartier van matig verdedigen van de Huizer ploeg en kon de wedstrijd vervolgens freewheelend uitspelen naar (1-4). En passant hoorde de Leusder ploeg 5 minuten na afloop op het veld dat ze ook de 1e periodetitel in de wacht hadden gesleept, proficiat namens Zuidvogels!

Met verdedigend weer wat omzettingen begon Zuidvogels de wedstrijd tegen het dit seizoen verrassend sterk gestarte Roda'46 uit Leusden. De blauwhemden hadden qua reputatie deze jaargang het stempel een 'ambitieuze jonge ploeg' te zijn en dat maakten ze zeker het 1e halfuur waar. Met veel positiewisselingen en aanvallende kracht over de flanken van achteruit, werd de thuisploeg bij vlagen teruggedrongen in de verdedigende stellingen. Alleen AFC als opponent wist op de Wolfskamer een dergelijke aanvallende flair uit te stralen, dus chapeau voor deze tegenstander door op eenzelfde wijze te willen (en kunnen) acteren.
Deze gedurfde aanvallende spelstijl leverde Roda'46 een drietal scoremogelijkheden op, 2x wist keeper Frank Mol de situatie te redden voor de rood-groenen en in de 35e minuut ging een gevaarlijke voorzet vanaf links voorlangs de goal van Mol zonder de 'juiste bezetting' daar voor de Leusdenaar om af te ronden.

Tot dat moment had Zuidvogels nog geen echte kansen gecreerd, maar vanaf minuut 35 kantelde de wedstrijd voorzichtig in Huizer voordeel. Dat leverde eigenlijk direct resultaat op: een geweldige 'balveroverings-actie' van aanvoerder Ricardo Tat in de 41e minuut op het middenveld en een dito opening op Steve Promes, was voor de linkerspits aanleiding voor een aangesneden voorzet vanaf rechts met zijn linker, de verdediging van de Leusdenaar werd hierdoor verrast en Emanuel Davies (tot dat moment niet erg gelukkig in zijn acties) was attent bij de 2e paal om de hoge bal in te tikken (1-0). Twee minuten later was het Tim Horsmeier die een indraaiende voorzet van de sterk spelende Terry Boné met het hoofd richting de kruising kopte, keeper Guido den Daas tikte het leder echter tot corner...

Zo werd de rust gehaald met een 1-0 tussenstand.

Na de thee een wederom aandringend Roda'46, de thuisploeg had echter de onderlinge verdedigende afspraken beter voor elkaar, tot de 51e minuut: na een sprintduel moest Terry Boné met een liesblessure noodgedwongen afhaken en vanaf dat moment was de balans in het rood-groene team weg door de nodige interne verschuivingen.

Alsof Roda het moment aanvoelde, want het ging direct daarna in een versnelling hoger voetballen: in minuut 58 moest Steve Promes ten koste van een vrije trap (en een gele kaart) Jasper van Dijk van een vrije run richting Frank Mol afhouden, de directe vrije trap werd vanaf 19 meter door Maties van Heesbeen in de bovenhoek gemikt (1-1). Acht minuten later een knappe aanvallende actie van de linkerspits Freek van Belzen, zijn harde voorzet kon bij de 1e paal door de ongedekte Nigel van Zelst binnengetikt worden (1-2). En alsof dat nog niet genoeg was kreeg het verdedigend zwaar op de proef gestelde Zuidvogels in de 75e minuut een nieuwe tik op de neus: een snel genomen vrije trap kon uiteindelijk na een simpele combinatie tussen van Zelst en Ilaria door eerstgenoemde Leusdenaar achter Mol geknald worden, zonder enig noemenswaardig Zuidvogels-verweer in deze...(1-3)

De wedstrijd volledig in Leusder voordeel gedraaid, binnen een goed kwartier spelen. Zuidvogels stond erbij en keer ernaar, dat was voor de Huizer toeschouwers de bittere conclusie op 3/4 van dit duel. Zuidvogels probeerde hierna nog wel de bakens te verzetten, Fernandez Coto wisselde aanvallend en probeerde met een extra spits de aansluitingstreffer te bewerkstelligen. Dat kwam er echter niet van, sterker nog: Roda'46 voetbalde prinsheerlijk naar voren en wist een minuut voor tijd na wederom een defensieve onachtzaamheid in de Huizer verdediging zelfs de (1-4) nog binnen te schieten: een ongekende overwinning voor de Leusder formatie op Huizer bodem.

De rood-groenen moesten vanmiddag beschaamd hun meerdere erkennen in deze opponent, die gelijktijdig met deze overwinning AFC uit Amsterdam aftroefden in hun strijd om de 1e periode: dit toetje kwam dus bij Roda'46 terecht, waar terecht een klein feestje op het veld voor gevierd werd.

Zuidvogels mag deze week de wonden likken en hopelijk met meer fitte spelers aankomende zaterdag afreizen naar het Westfriese Broek op Langedijk om daar promovendus BOL te bekampen. Aanvang van dat duel: 14.30 uur.