... (schot)

1e klasse A

9 februari 2019 14:30

Dhr. T. Gommans (Gouda)

Zuidvogels heeft zijn thuiswedstrijd tegen WV-HEDW niet in winst kunnen omzetten. Een goede eerste 30 minuten met een 2-0 voorsprong, werd in het resterende uur weggegeven aan de hoofdstedelingen, die in de laatste minuut alsnog langszij kwamen (2-2). Onnodig, maar gezien het spelbeeld in de 2e helft bijna voorspelbaar...

Welgemoed begon Zuidvogels aan ronde 15 van deze competitie, WV-HEDW kwam op bezoek. Het Huizer elftal is sinds een aantal weken redelijk op sterkte met 2 winstpartijen tot gevolg, dus het gevoel voorafgaand aan de wedstrijd was goed.
En dat bleek in de eerste fase zeker. De thuisploeg combineerde makkelijk via uitgekiend middenveldspel, waarbij de tegenstander had gekozen voor massaal 'inzakken' tot achter de middenlijn. Geduld was dus een schone zaak in de opbouw voor de rood-groenen.

En het geduld werd opgebracht, weinig balverlies voor de thuisploeg in deze fase. Pieter Koopman opende het bal met een schot over het WV-doel in de 9e minuut. Een minuut later was het raak, uit een standaardsituatie: de perfect ingedraaide corner van Gregory Schaken kwam op het hoofd van de volledig vrijstaande Terry Boné, hij knikte prima binnen (1-0).

Dat gaf de rood-groene burger moed en drie minuten later lag de (2-0) achter doelman Jordy Heimens. Een kunstig uitgevoerde aanval over de as van het veld via Terry Boné, de slimme kaats van Pieter Koopman en het attente afmaken met rechts van Wouter v.d. Berg lagen hieraan ten grondslag.

Zuidvogels had in de fase hierna het duel al op slot kunnen en moeten gooien. WV was enigszins verlamd, creëerde heel weinig naar voren en oogde apatisch, Zuidvogels had redelijk vrij baan naar voren. Kansen ontstonden er voor Wouter v.d. Berg (schot gepareerd door Heimens), een schuiver van Terry Boné net naast en de mooiste voor Emanuel Davies in de 41e minuut met een stift die de doelman al gepasseerd was maar op het laatste moment door een WV-verdediger voor de doellijn werd weggetikt. De stand bleef 2-0 tot aan de rust.

In de rust werd de thuisploeg gemaand om scherp aan de 2e helft te beginnen, ondanks de redelijk comfortabel ogende 2-0 voorsprong. Daar bleek gaandeweg de 2e helft echter weinig van, WV had het tactisch wat omgezet, zette nu wel hoger druk. Zonder dat dit tot doelrijpe kansen leidde voor de bezoekers, maar vanaf de kant zag je het gebeuren: Zuidvogels dacht met 5% minder deze pot ook wel te kunnen klaren en verloor gaandeweg meer duels op het veld. De taken werden niet meer zo secuur uitgevoerd als voor de rust en op het uur gaf het WV-HEDW het eerste waarschuwingssignaal af: een diepe bal werd doorgekopt op de sprintende Joost Heij, de Zuidvogels-verdediging dacht aan een overtreding op Jorni Camps maar de arbiter liet doorspelen, Heij bleef heel koelbloedig schuin voor Frank Mol en tikte beheerst in de verre hoek binnen (1-2).

Als zo vaak een kantelpunt in de wedstrijd, WV ging er nu in geloven dat er meer in zat dan deze 1-2 en Zuidvogels hanteerde een te laag tempo om voor echt gevaar te zorgen. Desalniettemin kregen de rood-groenen toch nog kansen op de 3-1, waarvan de jarige (!) Ricardo Tat de mooiste had in de 68e minuut, hij was keeper Heimens al gepasseerd maar kwam net niet goed uit naast het doel om goed in te kunnen tikken, bal in het zijnet.
De laatste 10 minuten van de wedstrijd drukte WV de thuisploeg meer naar achteren en met een aantal verse wissels probeerde het minimaal een niet meer verwacht punt aan dit duel over te houden. Een vrije trap net naast van Joost Heij was de volgende waarschuwing en in de 89e minuut mocht invaller Damien de Vegt vanaf links 20 meter doorlopen zonder aangevallen te worden, zijn zuivere schot met rechts op randje '16' was keeper Frank Mol te machtig. Een staaltje pover verdedigen van Zuidvogels en de (2-2) was een feit.

Arbiter Gommans liet nog 1 minuut doorspelen en had de wedstrijd langer geduurd had de 2-3 er ook nog ingezeten voor WV. Dat bleef Zuidvogels bespaard, zij gingen wel als de morele verliezer van het veld. Een voorsprong verspelen kan, maar de wijze waarop is ook een 'dingetje', zullen we maar zeggen...
Volgende week een uitduel voor Zuidvogels, het speelt dan in Amsterdam tegen AFC. Aanvang 14.45 uur.