16 februari 2019 14:45

Scheidsrechter

Dhr. T. de Gast (Andijk)

Onbekend

Zuidvogels werd in het uitduel bij AFC afgerekend op 2 momenten in de wedstrijd. Dat gebeurt in voetbal. Speltechnisch was het de bovenliggende partij bij de nr.3 van de ranglijst, wat ook ruiterlijk door AFC-coach Jorg Smeets na afloop werd toegegeven. Maar zijn AFC won wel en de winnende coach heeft altijd gelijk...

Zijn ploeg AFC 'had het even niet' de laatste weken ondanks de riant ogende positie op de ranglijst, dus bedacht Smeets een tactiek van gegroepeerd inzakken op eigen helft en loeren op de omschakeling en een foutje van de tegenstander. Zijn wens kwam uit: een wonderlijke eigen goal van Zuidvogels na 10 minuten spelen en 8 minuten voor tijd de 2-1 uit een corner na matig verdedigen van de bezoekers. In de tussenliggende periode was het de Huizer ploeg die in grote fases domineerde op het veld met goed combinatiespel van achteruit, maar redelijk 'tandeloos' bleek voorin en de mogelijkheden die er zeker waren, niet wist te benutten op 1 na, vlak voor rust.
De supporters van rood-groen konden na afloop hun teleurstelling over het verloop van de wedstrijd dan ook maar moeilijk verbergen, de cijfers op het virtuele scorebord waren echter keihard en confronterend.

Vanaf het 1e fluitsignaal van scheidsrechter de Gast uit Andijk was het Zuidvogels dat het initiatief in de wedstrijd nam. Secuur opbouwend via het middenveld, werd de aanval gezocht. Bij vlagen met 'er goed uitziend' voetbal dus. Des te verwonderlijker was het dat AFC pas na 20 minuten voor het eerst iets aanvallends deed. Een redelijk onschuldig ogende voorzet van rechts (die trouwens wel gegeven mocht worden..) kwam volledig verkeerd op de punt van de schoen van Zuidvogels-verdediger Ivo de Heus, in de korte hoek passeerde hij zijn eigen verbijsterde doelman (1-0)
"Dank u wel" zei AFC over zoveel generositeit van Zuidvogels. En continueerde vervolgens weer waar het mee bezig was: Zuidvogels opvangen op eigen helft.
De bezoekers leken niet van streek van deze tegenvaller en wisten in het vervolg verschillende malen centraal en met name over rechts via de sterk spelende Daryl Yngard mogelijkheden op een goal te creëren. Het laatste zetje ontbrak er echter aan.

In de periode tot aan de rust kregen Wouter v.d. Berg en 2x Gregory Schaken mogelijkheden om te scoren, maar kregen de bal niet tegen de touwen. Een vermeende handsbal in de '16' van AFC werd weggewuifd door arbiter de Gast.
De thuisploeg was na de 1-0 nog slechts 1x gevaarlijk uit een corner, de inzet van v.d. Kooye werd miraculeus door Mol net voor de lijn gered.
Vlak voor rust werd het alsnog gelijk, de Heus zette goed druk op een middenvelder van AFC, veroverde de bal en met een prima dieptepass met gevoel werd Davies weggestuurd: de voorzet van Davies werd keurig bij de 2e paal binnen getikt door Wouter v.d. Berg (1-1).

Na de thee een wat aangepast opererend AFC, het speelde iets meer naar voren, maar nog wel met 'de handrem erop'. Zuidvogels bepaalde in grote delen het spel en continueerde waar het voor rust ook al mee bezig was: voetballend in de opbouw en van daaruit kansen creëeren. Een prima aanval over links via Huib van Eijnsbergen kwam voor de voeten van Wouter v.d. Berg, zijn uithaal ging over de dwarsligger i.p.v. tussen de palen. Pieter Koopman werd vervolgens randje buitenspel teruggefloten en een schot van Jorni Camps werd gestopt door de AFC-keeper.
Deed AFC dan helemaal niets...? Dat ook weer niet, maar het was povertjes wat de Amsterdamse formatie aanvallend liet zien. Maar dat was kennelijk onderdeel van hun spel, niet teveel naar voren en wachten op dat foutje...

En die kwam en wel in de 82e minuut: Zuidvogels gaf een corner weg en de indraaiende bal werd in de 5-meter vogeltjevrij ingekopt door Daryl Gerritsen voor de (2-1), een afschuwelijke organisatiefout bij een dood spelmoment waar in de rust voor gewaarschuwd was.

Nog was de wedstrijd niet gespeeld, Zuidvogels moest opportunistischer gaan spelen en zette de verdediging van AFC in de laatste minuten onder druk. Uit een goede combinatie in de '16' wist Daryl Yngard van rechts aanvoerder Ricardo Tat te bereiken, zijn geaaide bal ging centimeters naast de paal van de als versteend staande AFC-keeper. In de daarop volgende counter in de allerlaatste speelminuut wist AFC te profiteren van de grote ruimte achter de Zuidvogels-verdediging, de voorzet van rechts in een '4 tegen 2' kon net met het hoofd en de hand van de teruggesprintte Ricardo Tat half vallend voor de doellijn worden gered, strafschop. In 2 instanties werd dit cadeau verzilverd door de thuisploeg, eindstand (3-1).

Weer met lege handen en voor het gevoel goed gespeeld. Kan het nog wranger?
De volgende wedstrijd zal het leren, dan speelt Zuidvogels thuis tegen CSW uit Wilnis, aanvang: 14.30 uur.