Strijdbaar Zuidvogels wint in Hoorn (0-3)

Ivo de Heus (vrije trap)

1e klasse A

19 januari 2019 14:30

Dhr. J.C.C. Barrales (Amsterdam)

Het moest er van komen in Hoorn en het kwam er ook van: na 90 minuten hard werken kreeg Zuidvogels tegen Zwaluwen'30 het loon voor die arbeid en kon met 3 punten in de pocket terug naar Huizen. Een verdiende overwinning, een zege van het collectief derhalve.

Gezien de stand op de ranglijst moest de Huizer ploeg op bezoek in Hoorn toch echt 3 punten in de wacht gaan slepen tegen Zwaluwen'30. Dat was vooraf de afspraak en met de beschikbare fitte spelers zeker ook een haalbaar doel. Maar om dat ook vervolgens te realiseren, is een ander verhaal.
Zwaluwen'30 had een prima eerste competitiehelft achter de rug en met een jonge en ambitieuze selectie al een niet-gedachte subtop-positie gerealiseerd na 12 wedstrijdrondes.
Op een winters koude maar verder prima te bespelen kunstgrasmat in Hoorn, staken beide teams van wal in de eerste officiële wedstrijd in 2019.
Zuidvogels liet in de eerste fase van het duel de meeste balvastheid zien, het combineerde waar mogelijk via de middenlinie naar voren. Echte doelrijpe kansen kwamen hier nog niet uit of het moest de corner van Gregory Schaken zijn in de 14e minuut die via de opgekomen Tim Horsmeier pardoes tegen de dwarsligger gekopt werd. Zuidvogels was hierna ook de meer aanvallende partij en creëerde nog een aantal mogelijkheden op een goal via Terry Boné en Pieter Koopman, echter zonder succes.

De thuisploeg kroop hierna wat meer uit de eigen schulp en met name Mukthar Suleiman als linkerspits was een behendige speler die het Stephan Campbell als rechtsback bij vlagen moelijk maakte.
Het spel golfde wat op en neer, beide teams hielden elkaar voor rust redelijk in evenwicht, toch waren het de bezoekers uit Huizen die meer aanspraak mochten maken op de openingstreffer door hun voetballende intenties naar voren toe. In de 35e minuut was Wouter v.d. Berg dichtbij een treffer, zijn harde inzet binnen de '16' kon nog geblokt worden door een Zwaluwen-verdediger.
Twee minuten later viel alsnog de (0-1), prima opgezet vanaf links door Jorni Camps kwam Wouter v.d. Berg op de linkerkant vrij, hij speelde direct vanaf de zijkant de mee opgekomen Pieter Koopman in het centrum aan, zijin schuiver met binnenkant rechts was doelman Tim Elmers van de Horinezen te machtig. Dit was tevens de ruststand.

Na rust probeerde Zwaluwen'30 de aansluiting te bewerkstelligen, maar de aanvalspogingen waren in meerdere opzichten te doorzichtig. Zuidvogels had de linies goed op elkaar staan en was redelijk dominant als het om duels aan ging. Het merendeel van de 2e ballen was voor de bezoekers en waar mogelijk probeerde het de ruimte achter de laatste man van de thuisploeg Ivo Rottiné te bespelen.

Zo ontstond een grote mogelijkheid op de 0-2, een goed doorgekopte bal van Ricardo Tat in de 62e minuut bereikte centraal de doorgelopen Wouter v.d. Berg: met buitenkant links ging zijn intikker net voorlangs de goal van de uitgelopen keeper Eimers.
Zwaluwen'30 zette hier een rakelings voorlangs gekopte bal van Gani Meholli tegenover, maar het was toch Zuidvogels dat meer en meer gebruik ging maken van de ruimte die de thuisploeg weggaf in hun pogingen om de gelijkmaker te forceren.

Vlak voor tijd werd het pleit beslecht in het voordeel van de Huizer bezoekers en nog wel uit een dood spelmonent: een overtreding op Emanuel Davies schuin voor de '16-meter' van Zwaluwen'30 en het was Man of the Match aan Huizer-zijde Ivo de Heus die met rechts net dat kleine gaatje naast keeper Eimers vond voor de (0-2).

De thuisploeg was geslagen en moest 1 minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd nog een derde tegentreffer toestaan: good-old Jermain Heldoorn zag op een kleine 50 (!) meter doelman Eimers te ver voor zijn doel staan, zijn hoge lob gedragen door de wind eindigde van die afstand in de touwen (0-3), wellicht ietwat geflatteerd als einduitslag maar wel verdiend. Zuidvogels kon de langverwachte 3-punter aan het conto toevoegen.

Volgende week een thuiswedstrijd voor de rood-groenen, dan wordt CSW uit Wilnis ontvangen op de Wolfskamer.