Assist: Steve Promes

1e klasse A

3 november 2018 14:30

Dhr. T. Hardeman (Wijk bij Duurstede)

Pas in de allerlaatste fase van de wedstrijd wist Zuidvogels eindelijk te scoren in Wilnis tegen CSW. Het betekende de 1-1 in een wedstrijd die grotendeels gedomineerd werd door de rood-groene gasten uit Huizen, die al na 10 minuten tegen een 1-0 achterstand aanliepen en vervolgens 80 minuten alles in het werk stelden om minimaal gelijk te komen. Dat lukte uiteindelijk wel, maar het stug verdedigende CSW had op 10 minuten voor het einde na een spaarzame counter ook nog de 2-0 voor het intikken, maar verzuimde dat. Over het geheel genomen kreeg Zuidvogels te weinig, maar moest zich 'in the end' tevreden stellen met een punt.

Zuidvogels en CSW begonnen aan ronde 8 van de competitie in de wetenschap dat een overwining licht aan het eind van de tunnel zou moeten geven. Beide ploegen hadden de laatste 3 wedstrijden matig gepresteerd en met name Zuidvogels had last van een zeer stroeve start in deze klasse met nog maar 1 overwinning op de teller.

Zonder centrumspits Pieter Koopman (beenblessure) moest coach Fernandez Coto sleutelen aan zijn aanval, ditmaal werd gekozen voor het trio v.d. Vlist, v.d. Berg en Davies voorop. Zuidvogels begon het beste van de 2 aan dit duel, na 3 minuten werd een corner in kansrijke positie maar half geraakt door Emanuel Davies en 6 minuten later opende Ricardo Tat centraal goed op de doorgelopen Steven v.d. Vlist, die handelde een halve tel te langzaam op de steekpass van de middenvelder en via een been van een CSW-verdediger ging de bal net over het doel.

In de eerste de beste tegenaanval van CSW wisten de rood-blauwen direct te scoren: een matig verdedigd schot vanaf 18 meter werd nog half aangeraakt door een Zuidvogels-been, waardoor keeper Mol de effecvolle bal in een reflex net nog kon wegtikken. In de rebound was de nr. 8 van CSW er als de kippen bij om deze bal alsnog hard achter Mol in het net te laten belanden (1-0).

Zuidvogels rechtte de rug en probeerde zoveel als mogelijk voetballend een weg naar het CSW-doel te vinden. Soms met iets teveel breedtespel, maar daar was CSW ook een partij in. Het trok een scherm op van minstens 8 spelers voor de eigen doelman op zo'n 30 meter van de achterlijn en liet Zuidvogels combineren. In deze fase waren de rood-groenen te voorspelbaar in hun acties, de noodzakelijke positiewisselingen en diepgang over de flanken om de hechte CSW-verdediging te ontrafelen, ontbraken er nog aan.

Ondanks dat creëerde het toch een aantal doelpogingen, Ricardo Tat zag in de 33e minuut een hard schot net over gaan en een solo-actie van Gregory Schaken over rechts werd door hem besloten met een voorzet die (volgens velen) de hand raakte van een inglijdende CSW-verdediger, arbiter Hardeman zag hier echter geen opzet in en liet doorspelen. Op 3 minuten voor de rust bediende Emanuel Davies mede-spits Steven v.d. Vlist, maar ook zijn schot van 14 meter verdween over het doel. CSW wist de benauwde 1-0 naar de thee te brengen.

Na rust zette Zuidvogels de belegering van de CSW-veste voort, met meer dreiging door positiewisselingen op de flanken en backs die dieper op de helft van de tegenstander penetreerden. Hidde van Erkel had 2 goede schotpogingen vanaf 18 meter, maar wist de bal in beide gevallen niet tussen de palen te richten, een vrije trap in de 68e minuut van Gregory Schaken op 20 meter schampte de kruising van paal en lat en ook een schot van Steven v.d. Vlist in kansrijke positie verdween een meter naast de goal. De klok tikte door in het voordeel van CSW, dat zich in de 2e helft slechts wist te bedienen van lange ballen "op goed geluk" naar voren, zonder dat er veel voetballende intentie achter zat. Het deerde hun echter weinig, want de ploeg bleef immers op voorsprong staan en begon stiekumpjes aan te geloven in de 3 punten.

Coach Fernandez Coto wisselde vervolgens 3 maal, waarvan 2 aanvallers (Promes en Heldoorn voor v.d. Berg en Davies) en de Huizer ploeg voerde de druk verder op. Een aantal corners werden nog door de CSW-doelman uit de vijf-meter gebokst, Gregory Schaken tikte in kansrijke positie te zwak in met rechts, waarna CSW plotseling een countermogelijkheid kreeg over rechts. De nr. 8 van CSW kwam sprintend schuin voor Frank Mol in de '16', de keeper verkleinde zijn doel door zich breed te maken en de ingetikte bal verdween voorlangs zijn veste naast de goal...
De rood-groenen werden naar voren geschreeuwd vanaf de bank en nu was het invaller Steve Promes die in de 87e minuut over links zijn tegenstander voorbij glipte en een fijn aangesneden bal met links losliet, de hard inlopende en inmiddels 'extra-spits' Tim Horsmeier wist bij de 1e paal deze voorzet fraai te verzilveren tot opluchting van de rood-groene fans (1-1).

Toch nog enigzins loon na werken voor de Huizer ploeg, een punt werd het na 90 minuten. Als gezegd, twee te weinig over de hele wedstrijd bezien, maar beter dat dan helemaal niets...

Komende zaterdag de inhaalwedstrijd thuis tegen Victoria uit Hilversum, noem het een Gooise streekderby. Aanvang: 14.30 uur