... (intikker)

1e klasse A

29 september 2018 14:30

Anne Greveling (Rotterdam)

Zuidvogels is er niet in geslaagd om het succes van de 1e wedstrijd tegen WV-HEDW te prolongeren tegen AFC A'dam. In de 1e thuiswedstrijd van dit seizoen kwam het nog wel met goede aanvallen over links voor rust op een schijnbaar geruststellende 2-0 voorsprong. AFC was echter niet voor de poes en wist vlak na rust met 2 goals binnen 5 minuten de wedstrijd te kantelen. Op 3/4 van dit duel kwam het zelfs op voorsprong (2-3) en die voorsprong gaven de Amsterdammers niet meer weg. Een teleurstellend resultaat voor de rood-groenen.

Met de nodige organisatorische improvisatie vanwege de verbouwing op het sportpark konden Zuidvogels en AFC toch gewoon aftrappen voor duel 2 in deze competitie. De thuisploeg was in vergelijking met het vorige duel op 2 plekken gewijzigd, de rechtsback- en spitspositie werden nu ingevuld door de weer van een blessure herstelde Terry Boné en Pieter Koopman.

Het was AFC dat overtuigender uit de startblokken vertrok dan de thuisploeg, met name over rechts was het gevaarlijk middels de flitsende loopacties van Mauritsio Helstone waar Huib van Eijnsbergen de handen meer dan vol aan had. Nadat de eerste storm enigzins geluwd was, liet Zuidvogels zien dat het wederom effectief met de geboden mogelijkheden om kon gaan: Hidde van Erkel speelde zich in de 8e minuut op 3/4 van het veld vrij en had goed het oog op de doorbewegende spits Pieter Koopman over links, met een secuur schot in de uiterste rechterhoek verschalkte de Westfries doelman Gijs van Zetten met zijn 1e competitietreffer voor Zuidvogels (1-0).

AFC op zijn beurt liet echter bij vlagen zien dat het over een prima voetballende ploeg beschikt, met veel combinatievermogen. De juiste voortzetting in de eindfase ontbrak er nog aan, waarbij ook doelman Frank Mol zich weer onderscheidde door nuttige intercepties bij de nodige dreiging van de hoofdstedelingen vanaf de flanken via Jermain Cikic en Mauritsio Helstone.

Zuidvogels creeërde intussen nog een doelpoging via een combinatie tussen Gregory Schaken en Wouter v.d. Berg, die door doelman van Zetten tot corner werd getikt, maar was in de 15e minuut wederom succesvol middels een goed opgezette aanval via centrale verdediger Ivo de Heus, zijn diepe bal op Pieter Koopman kwam via Wouter v.d Berg voor de voeten van Hidde van Erkel en ook zijn trap in de rechterhoek was doelman van Zetten te machtig (2-0).

Een bedriegelijk geruststellende voorsprong voor rood-groen, wel verkregen via goed aanvalsspel met name over links. En die voorsprong had eigenlijk uitgebouwd moeten worden naar 3-0 op het half uur, een prima combinatie voorin tussen Gregory Schaken en Pieter Koopman, bracht de bal bij de centraal doorgekomen Hidde van Erkel, voor doelman van Zetten kon hij de hoek uitkiezen om te scoren, maar de linkerspits verzuimde om doeltreffend af te drukken, van Zetten was hem in de 1-tegen-1 de baas.

AFC bleef intussen ook de nodige duels winnen op het middenveld en wist een aantal malen veel te gemakkelijk door te komen in de '16' van Zuidvogels, keeper Frank Mol had er bijna altijd goed het oog in, maar ook de afronding tussen de palen schortte er bij de Amsterdammers nog aan. Met 2-0 werd de rust gehaald.

In de rust moest bij de thuisploeg linksback Huib van Eijnsbergen noodgedwongen om tragische familieredenen uit de ploeg treden en coach Fernandez Coto moest derhalve schuiven met de poppetjes. Hidde van Erkel werd naar achteren gehaald, Steve Promes kwam erin op linksvoor. En het leek wel alsof deze interne move de thuisploeg enigzins ontregelde, want het kwam in tegenstelling tot AFC niet goed uit de kleedkamer. Duels op het middenveld werden vaker verloren en AFC continueerde het goede aanvalsspel wat het voor rust ook al had laten zien.

In de 50e minuut was het weer Helstone over rechts die doorkwam, hij draaide naar zijn linkerbeen en gaf hard voor: Hidde van Erkel stapte in, maar de harde bal van 1 meter afstand toucheerde zijn arm, arbiter Greveling was onverbiddelijk en wees naar de stip. Floris Dokkum verzilverde deze buitenkans, al zat keeper Mol er met de vingertoppen nog aan (2-1).

Zuidvogels leek in deze fase de grip op de wedstrijd totaal te verliezen en AFC rook bloed: 3 minuten later een corner van links, de bal plofte ver in de 5-meter over de graaiende handen van Mol heen en bij de 2e paal kon Mitchel Faerber de bal simpel binnenkikken (2-2). De wedstrijd was nu compleet gekanteld ten voordele van AFC en Zuidvogels was de weg naar voren kwijt. Het trachtte wel de controle over de wedstrijd terug te krijgen. maar het spel was veel minder vloeiend dan voor rust.
AFC bleef continue dreigend via snel combinatiespel, wat de thuisploeg maar niet kon ontregelen. Frank Mol was nogmaals de reddende engel, na slordig balverlies van Tim Horsmeier op eigen helft, hij was Jermain Cikic in de 1-tegen-1 de baas, maar in de 72e minuut moest hij alsnog capituleren: een combinatie over drie schijven via hun rechterkant bracht de bal uiteindelijk in de '16' bij Mitchel Faerber, koel schoof hij de bal min of meer vrijstaand in de rechterhoek (2-3).

Zuidvogels probeerde in de laatste fase van de wedstrijd met opportunistisch voetbal alsnog de gelijkmaker te produceren, maar kwam eigenlijk niet meer tot reeële scoringskansen. In de 2e helft verspeelde het de ogenschijnlijk gerustellende 2-0 tegen een AFC dat met name aanvallend bij vlagen liet zien voor de bovenste plekken dit seizoen mee te willen gaan doen.

Een lelijke tegenvaller voor rood-groen, het heeft nu 2 weken de tijd om in Aalsmeer tegen de plaatselijke FC voor een passende reactie op dit verlies te zorgen.