Effectief Zuidvogels wint openingsduel in A'dam (1-3)

1 - 3

1e klasse A

22 september 2018 14:30

R. Westland

De kop is eraf voor 'rood-groen', in de hoofdstad tegen WVHEDW ging het bijzonder effectief om met de geboden kansen en werd er met 1-3 gewonnen van de blauwhemden van coach Hans Schakel. Het gewenste goede begin is er dus, dat smaakt naar meer...

Vooraf werd al gesteld dat een goeie start in de competitie noodzakelijk is om met vertrouwen naar het vervolg te kunnen kijken van de eerste periode. Het spelconcept van Zuidvogels, wat coach Juan Fernandez Coto al voor het 4e seizoen opeenvolgend zijn spelers voorschotelt, is simpel. Maar zoals "JC" zijn volgelingen altijd al voorhield, simpel is juist het moelijkst in dit edele spel...

De poppetjes in de basiself waren bijna eender als in de bekerwedstrijd tegen Weesp van vorige zaterdag, o.a. spits Pieter Koopman werd dus nog even gespaard na zijn (zo goed als herstelde) enkelblessure van enige weken terug.

WVHEDW startte tamelijk furieus, al na 1 minuut verscheen het dreigend voor de veste van keeper Frank Mol, het schot van spits Joost Heij wist hij middels een corner onschadelijk te maken. In de fase hierna was het spel van de bezoekers bij vlagen slordig, met name de voortzetting vanaf het middenveld naar voren was nog niet wat het moest zijn. WV was een aantal malen dreigend via de flanken, met name Mick van Moerkerk onderscheidde zich hier een aantal malen met dreigende acties, het goede vervolg ontbrak er nog aan.

Na twintig minuten was de eerste 'angst' uit het spel van Zuidvogels en werden de aanvallen richting het doel van keeper Heimens dreigender. In de 24e minuut onderscheidde Gregory Schaken zich, centraal ontdeed hij zich van zijn tegenstander en stak de bal richting Wouter v.d. Berg. die kwam net niet goed uit met zijn passen voor de keeper, week uit naar rechts maar behield wel het overzicht: zijn cross voorzet bij de 2e paal werd keurig teruggetikt door Hidde van Erkel in de vijf-meter en de doorgelopen Schaken kon vogeltje-vrij de bal intikken (0-1), een knap uitgespeelde aanval.

WV trachtte de opgelopen achterstand nog voor rust te egaliseren, stopte veel energie in de wedstrijd, maar was niet gelukkig in het afronden van de schaarse mogelijkheden, de thee werd opgezocht met de 0-1 stand.

Na rust een wat overtuigender spelend Zuidvogels, met meer rust aan de bal in de opbouw werd vaker de vrije man gevonden. WV moest langzaam terrein prijsgeven en in minuut 55 verscheen de (0-2) op het bord: een knappe actie op de achterlijn van Wouter v.d. Berg was daaraan debet: hij ontdeed zich van zijn tegenstander en schoof de bal hard voor, Hidde van Erkel hoefde hier slechts goed tegenaan te lopen en zuiver in te schieten.

WV kreeg hierdoor wel een tik op de neus, de juiste voortzetting na deze tegenslag kon even niet worden gevonden en Zuidvogels voerde het tempo in balbezit juist op via snel schakel-voetbal. Tat en Schaken op het middenveld voerden hun taak steeds beter uit en in de 65e minuut was het een combinatie door het midden van die 2 die Tat voor de keeper deed komen: Heimens wist in eerste instantie nog te redden op zijn inzet, maar de terugspringende bal werd door Tat keurig in 2e instantie teruggelegd op de vrijgelopen Wouter v.d. Berg, zijn harde intikker met links betekende (0-3).
Wedstrijd gelopen zou je denken, Maar WV gaf zeker nog niet op. In effectiviteit kreeg het een lesje van de Zuid, het probeerde echter wel voetballend door te zetten. Voor de toeschouwers dus zeker vermakelijk om te aanschouwen en hun inzet werd alsnog beloond. Het had daar wel een penalty voor nodig na duw- en trekwerk in de '16' bij Zuidvogels, Ashraf Azzouz wist de elf-meter echter niet te benutten, Mol was met een katachtige reactie naar de hoek hem de baas.

De toegepaste verplichte wissels bij Zuidvogels met name achterin zorgden voor wat onrust en in minuut 87 was het Joost Heij die weifelend ingrijpen van de achterste linie afstrafte met een intikker (1-3).
Verder liet 'rood-groen' het niet komen, de 1-3 werd als einduitslag genoteerd.

Volgende week de 1e thuiswedstrijd op een nog wat gemankeerde thuishaven de Wolfskamer (vanwege de grote verbouwing), iedereen is echter weer van harte welkom om het duel tegen AFC te aanschouwen. Aanvang: 14.30 uur