Nipte nederlaag Zuidvogels bij Westlandia zo. (2-0)

90'

kwalificatieronde 1 BV

17 augustus 2019 17:00

Dhr. R. Schul

De eerste officiële wedstrijd voor Zuidvogels was er 1 in de 'echte' landelijke beker, tegenstander was 3e Divisionist Westlandia zo. Nieuwbakken coach van de Huizer ploeg Michael v.d. Berg kan redelijk tevreden terugkijken op deze seizoensouverture, een bij vlagen frivool spelend Zuidvogels wist het de groenhemden uit Naaldwijk moeilijk te maken vanuit een goed georganiseerde defensie. Twee momenten in de wedstrijd waren voor Westlandia genoeg om toch met een 2-0 overwining van het veld te stappen. Een nederlaag met perspectief, wordt dan gezegd...

Met een selectie van 18 man werd afgereisd naar Naaldwijk, de basis-elf herbergde een aantal nieuwkomers bij de Huizers: Furkan Cetin als rechtsback (van LRC Leerdam), Muhamed Dinc als linkerspits (van Sparta Nijkerk) en Donny v.d. Pol als centrumspits (van avv Swift) maakten hun debuut bij Zuidvogels.
De opening was van beide kanten aftastend, beide teams waren onbekenden voor elkaar. Westlandia had het meeste balbezit, mocht ook opbouwen tot aan de middenlijn waarna Zuidvogels storend werk verrichtte om zelf in balbezit te komen. Die tactiek werkte goed, veel mogelijkheden naar voren kon Westlandia nog niet creeren. Mocht er toch gevaar worden gesticht, was dat voornamelijk via de rechterkant waar met name Tyrone Owusu van de groenhemden als opkomende rechtsback daadkrachtig en snel te werk ging.

Zuidvogels speelde het spel vanuit de omschakeling, waar het in deze wedstrijd in de frontlinie een aantal spelers had die daar geschikt voor waren. Emanuel Davies en Muhamed Dinc als vleugelspitsen maakten het hun directe tegenstanders met name op snelheid een paar maal moeilijk. Ook Donny v.d. Pol centraal liet een aantal keren zijn mogelijkheden zien, waarbij met name zijn beweeglijkheid naar de zijkanten opviel.

Heel veel uitgespeelde kansen creerden beide ploegen niet in de 1e helft, puur turvend had Zuidvogels misschien nog wel de beste. Een vrije trap op 20 meter van Ivo de Heus werd door keeper Edgar Leerdam van Westlandia via de lat tot corner getikt in de 20e minuut en de daaropvolgende corner, wederom getrapt door Ivo de Heus, werd door de compleet vrijstaande Richard Gooijer vanaf 10 meter volley op doel getikt, ook nu wist Leerdam in een reflex zijn doel schoon te houden.
Westlandia was een aantal malen gevaarlijk voor de goal van Zuidvogels, in de 32e minuut wist keeper Danny Versteegt van de Huizers met een prachtige save de inzet van de sterk spelende nr. 4 Patrick Batist te neutraliseren. De rust werd met 0-0 gehaald.

Na rust zou je vermoeden dat de 1e klasser uit Huizen wat inhoud tekort zou gaan komen tegen Westlandia, met name op conditioneel vlak. Maar dat viel reuze mee. De Huizers bleven gedisciplineerd hun meters maken voor elkaar, Westlandia combineerde wel een aantal malen gevaarlijk via de zijkanten tot aan de achterlijn, maar in de '16' wist Zuidvogels het hoofd koel te houden. Eén moment van onoplettendheid werd de bezoekers fataal, een weggewerkte bal in de 48e minuut na een corner kon toch weer zonder druk op de bal terug ingebracht worden in de '16' van Zuidvogels en in een melée van spelers hield Edourd Duplan van Westlandia het hoofd koel en kopte tegendraads de bal in de uiterste linkerhoek (1-0).

In de 51e minuut een prima aanval van de Huizers, over links speelde Muhamed Dinc zich vrij, behield het overzicht en speelde Gregory Schaken op de rand van de '16' aan, zijn schuiver met links werd gepareerd door Edgar Leerdam, waarna de terugspringende bal door Ivo de Heus hard over de kruising werd geschoten. Een aanval die qua schoonheid een beter lot had verdiend.

Ook in het vervolg van het duel bleef Zuidvogels voetballend de gelijkmaker zoeken, het was bij vlagen zeker niet de mindere van Westlandia, maar kon in de laatste fase net nog niet overtuigend genoeg handelen. Westlandia koesterde de benauwde 1-0 voorsprong, durfde aanvallend ook niet al teveel risico meer te nemen en hield Zuidvogels van de goal af. Het counterde wel een aantal malen gevaarlijk, maar keeper Danny Versteegt keepte een heel solide partij en wist zijn goal nog schoon te houden. Tot de 89e minuut, een vreemd stuiterende bal kon door Versteegt net niet goed opgepakt worden, in tweede instantie had tie em wel maar daarbij scheen hij invaller Vince v.d. Knaap aangetikt te hebben waardoor scheidsrechter Schul tot verbazing van Zuidvogels naar de stip wees. Patrick Batist schoof de elf-meter keurig binnen (2-0), waarna de wedstrijd wel over was.

Een bevredigende seizoensouverture tegen een sterke tegenstander, dat was de conclusie na een eerste 90 minuten voor Zuidvogels. Helaas kon er niet doorgebekerd worden, wellicht voor volgend seizoen nog een poging wagen via de districtsbeker.

Aankomende dinsdag oefent Zuidvogels tegen Unicum uit Lelystad, aanvang: 20.15 uur.