Individuele klasse Scherpenzeel nekt Zuidvogels (2-1)

54'

1e klasse A

23 november 2019 14:30

Bjorn van Osch (Haaren)

Ronde 9 bracht Zuidvogels bij de huidige koploper Scherpenzeel in het gelijknamige dorp. Ofschoon bescheiden qua inwoneraantal, timmert de blauw-witte formatie van coach Schefzcyk fors aan de weg qua 'investeringen' in spelersmateriaal. In een bij fasen eneverende partij, die qua voetbal gelijkopging met een licht voordeel voor het bezoekende Zuidvogels, was het de thuisploeg dat het surplus aan individuele klasse op de beslissende momenten uitbuitte. Nehkomi Veldt was het goudhaantje voor Scherpenzeel, met beide treffers op zijn conto, was hij belangrijk voor blauw-wit.

Het bezoekende Zuidvogels was niet naar Scherpenzeel gekomen om zich te verstoppen, vanaf het beginsignaal probeerde het met vlot combinatiespel de wedstrijd naar zich toe te trekken, het eerste gevaarlijke schot op doel was in de 4e minuut dan ook van Hidde van Erkel, keeper Daan Schennink reageerde met een prima save.
De eerste de beste aanval van Scherpenzeel was een vlotte combinatie door het midden in de 7e minuut, Ricardo Tat was te laat met zijn ingreep en de hieropvolgende vrije trap op 20 meter was een kolfje naar de hand voor linksvoor Nehkomi Veldt: zijn gevreesde trap met rechts verdween snoeihard over de muur in de rechterhoek langs de verbaasde Danny Versteegt (1-0).
Zuidvogels liet zich daardoor niet ontmoedigen en had de overhand op het veld middels goede voetballende combinaties en door gebruik te maken van de ruimtes over de flanken. Dat leverde in ruim 10 minuten voetbal vier goede mogelijkheden op voor de bezoekers, maar Donny v.d. Pol (3x) en Tim Horsmeier na een scrimmage voor de goal, weigerden af te drukken voor Zuidvogels. Een manco bij de rood-groenen tot nu toe, goed spel tegen aansprekende tegenstanders moet uitmonden in doelpunten, dat ontbreekt er nog wel aan in deze fase van de competitie.
Scherpenzeel beperkte zich in deze fase tot speldenprikken, wat wel 1x tot een vliegend schot met links van Ismail Ouaddouh leidde die de paal naast Versteegt teisterde...
In de laatste vijf minuten voor de thee nog 2 mogelijkheden voor de Huizer ploeg, maar een harde inzet van de vrijgekomen Donny v.d. Pol verdween voorlangs de goal en een scherpe voorzet van Martin Campbell vanaf rechts werd heel attent voor de instormende v.d. Pol door keeper Daan Schennink van zijn voeten geplukt.

Na de rust ging Zuidvogels in een versnelling hoger op zoek naar de gelijkmaker. Weer de combinatie zoekend en gebruikmakend van de ruimtes over de flanken, werd de druk op de Scherpenzeel-defensie opgevoerd. Dat resulteerde in de gelijkmaker in minuut 49: een gevaarlijke kopbal van Tim Horsmeier werd nog gesmoord door de defensie van blauw-wit, maar de terugspringende bal werd attent tegen de touwen gewerkt door Ricardo Tat (1-1).

De wedstrijd werd hierna feller, de duels intenser en de jonge scheidsrechter Bjorn van Osch uit Noord-Brabant had zijn handen vol aan de regelmatige opstootjes in en om het veld. Scherpenzeel loerde op de mogelijkheden om een counter uit te voeren, met technisch vaardige spelers als Edan, Veldt, Ouaddouh en Ceyar kwam het een aantal malen gevaarlijk door, toch had de Zuidvogels-verdediging er goed zicht op en gaf weinig echte kansen weg. Tot de 53e minuut: foutief doorstappen van een Zuidvogels middenvelder, leidde tot een gevaarlijke dribbel van Ismail Ouaddouh richting de as van het veld, zijn snelle steekbal achter de defensie van Zuidvogels verraste Gooijer en Cetin en het was weer Nehkomi Veldt die vanaf links met rechts de lange hoek naast Danny Versteegt vond (2-1).
De klasse van dergelijke acties maakt dat Scherpenzeel met dit potentieel kan wachten tot er ruimte ontstaat en kan toeslaan op elk gewenst moment. Ondanks dat de wedstrijd daar geen aanleiding toe gaf: Zuidvogels had zeker een veldmeerderheid, maar deed te weinig met de mogelijkheden die het wel degelijk creëerde.

Zuidvogels moest derhalve weer in de achtervolging, creëerde mogelijkheden via corners (kopbal Horsmeier naast) en een gevaarlijk schot net langs de kruising van de goed ingevallen Jermain Heldoorn en bleef constant druk houden met acties over de flanken.

Scherpenzeel kon, gezien de stand op het bord, doen waar het goed in was: wachten op de ruimte die zou komen. Dat resulteerde weer in een vliegend schot op de paal van Nehkomi Veldt in de 80e minuut.

Maar de absolute eindfase was duidelijk voor Zuidvogels, de thuisploeg kwam bijna niet meer van de eigen helft af en moest meerdere corners toestaan. Keeper Daan Schennink van de thuisploeg onderscheidde zich middels een aantal reddingen op kopballen van Richard Gooijer en een strakke schuiver van de hard inkomende Martin Campbell. De toch wel verdiende gelijkmaker voor Zuidvogels kwam er niet, Scherpenzeel mocht zich vanmiddag gelukkig prijzen met de krappe overwinning.
Komende zaterdag speelt Zuidvogels een thuiswedstrijd, tegenstander dan is Roda'46 uit Leusden.