61'

1e klasse A

7 december 2019 14:30

Dhr. G. D'Onorio (Hoorn)

In Monnickendam tegen de gelijknamige ploeg moest de Huizer ploeg van Michael vd Berg na 90 minuten vaststellen dat er uiteindelijk niet meer in zat dan een punt. Ofschoon het over 90 minuten meer balbezit had dan de thuisploeg, die dat ook ruimhartig toestond, was Monnickendam veel effectiever in de omschakeling en kwam het 2x op voorsprong. Gelukkig voor Zuidvogels had Martin Campbell zijn vizier op de belangrijke momenten op scherp en als gevaarlijkste aanvaller van de bezoekers vond hij ook 2x het net.

In de vertrouwde opstelling ging Zuidvogels redelijk van start in Monnickendam. De thuisploeg plooide zich gewillig terug op eigen helft, liet Zuidvogels het balbezit en de in blauw-wit gestoken Huizer ploeg mocht al combinerend naar de '16' van de tegenstander spelen. Dat leverde een groot aantal mogelijkheden op om de score te openen, maar 2x Jorni Camps (schot voorlangs en de keeper die redde), 2x Gregory Schaken, 2x Hidde van Erkel en 2x Martin Campbell wisten uit verschillende, redelijk kansrijke situaties, geen treffer te produceren.
Monnickendam bleef derhalve overeind, probeerde in de omschakeling gevaarlijk te worden via de buitenspelers Gits en Ronday en was wel succesvol 3 minuten voor de rust: Ronday slalomde van rechts naar binnen, behield het overzicht in de drukte en bediende Milco Binken die tussen 2 verdedigers in toch redelijk vrijstaand mocht intikken, (1-0).
Een domper voor de bezoekers, die als zo vaak in deze fase van de competitie, in de achtervolging moesten. Daar had het in de resterende minuten voor de thee geen tijd meer voor.

Na rust, met ongewijzigde opstellingen, moest Zuidvogels met meer overtuiging voorin op zoek naar de gelijkmaker. En die kwam er al redelijk snel: weer was het de vanmiddag immer dreigende en heel actieve Martin Campbell die op een steekpass van Gregory Schaken in de 50e minuut de turbo aanzette en in een rush tot aan keeper Koster het overzicht bewaarde en de bal in de verste hoek kon plaatsen, de verdiende (1-1) kwam zo op het scorebord.
Het duel werd veel levendiger vanaf dat moment, Monnickendam kwam nu vaker naar voren en ook Zuidvogels probeerde aan de goede kant van de score te geraken. Maar het was toch weer Monnickendam dat in de 59e minuut op voorsprong kwam: een snelle counter over rechts bracht de bal centraal bij Jeffrey Gits die net niet goed uitkwam voor keeper Danny Versteegt om af te ronden. Uitgeweken naar links werd hij hierna onvoldoende onder druk gezet en zijn teruggetrokken bal richting rand '16' werd fraai ingeschoten door de eveneens vrijgekomen Jesse Braspenning (2-1).
De thuisploeg was kennelijk iets te euforisch na deze treffer en niet bij de les, want nog geen minuut later mocht Jermain Heldoorn vanaf links voorzetten en weer was het de naar binnen gekomen Martin Campbell die met een 'boog-kopbal' keeper Koster verraste en de (2-2) voor Zuidvogels realiseerde. 3 doelpunten in 10 minuten tijd, saai was het zeker niet voor de toeschouwers.

Zuidvogels ging nu wisselen, Donny vd Pol en Bob Brilleman kwamen in het veld voor Jermain Heldoorn (hard werkend als puntspeler deze middag) en Furkan Cetin en probeerde met vlot positiespel alsnog de 2-3 te forceren. De grootste kans hierop was in de 78e minuut toen vd Pol in de diepte werd gelanceerd en vlak voor keeper Koster uithaalde, met een reflex van de doelman werd een zekere treffer voorkomen. In de allerlaatste fase nog een mogelijkheid voor de goed ingevallen Bob Brilleman, maar zijn ingeschoten bal van 16 meter was een prooi voor keeper Koster.
Conclusie: Monnickendam heel effektief in het omgaan met de kansen, Zuidvogels deed te weinig met het vele balbezit en was gezien de vele mogelijkheden die het over 90 minuten creëerde, uiteindelijk nog wel 'gelukkig' met het behaalde punt. Qua resultaat in ieder geval beter dan de afgelopen 2 'nul-punten duels'...
Volgende week het laatste duel voor de winterstop, weer een uitwedstrijd en wel tegen FC Breukelen. Aanvang: 14.30 uur.