Zuidvogels wint spannend duel bij AFC za. (0-1)

Assist: Furkan Cetin

1e klasse A

15 februari 2020 14:45

Dhr. M. Blaak (Barendrecht)

Het subtop-duel AFC za.-Zuidvogels is met de kleinst mogelijke score gewonnen door de Huizer bezoekers. De eindstand 0-1 werd al voor rust gerealiseerd door Martin Campbell. Over 90 minuten een minimale maar ook verdiende zege voor 'rood-groen'.

Het duel tussen de gedeelde nummers 4 in Amsterdam werd gespeeld op het fonkelnieuwe kunstgras van de Amsterdamse Football Club aan de de Boelelaan. Een kleine wandeling van het oude onderkomen door de bouwput naar de nieuwbouw, werd vervolgd om 14.50 uur met de aftrap op het nieuwe hoofdveld van de thuisploeg.
Met wat gedwongen omzettingen in de ploeg, startte Zuidvogels goed. In balbezit was het team wat vaster dan de thuisploeg, combineerde zuiverder, al wist het nog niet tot scoringsmogelijkheden te komen. AFC had meer moeite om tot vloeiende aanvallen te komen, Zuidvogels schermde goed af en was in de duels wat overtuigender.
De wedstrijd ontbrandde pas echt na ongeveer een half uur: een hoog opspringende bal in de "16' werd aangevallen door zowel Donny vd Pol als keeper Gijs van Zetten, van Zetten miste de bal half net buiten zijn 5-metergebied en vd Pol kon de bal vervolgens in het lege doel schuiven. Arbiter Schenk besliste echter 'aanvallen van de keeper' en keurde de goal af.
Vijf minuten later was het wel raak voor de Zuid: Furkan Cetin soleerde als linksback goed door tot in de 16, behield het overzicht en zag Martin Campbell vanaf rechts bij de 1e paal uitkomen, zijn halfhoge voorzet werd prima ingekopt door Campbell (0-1).
Tot aan de rust veranderde er niets meer in de stand.

Na rust verwachtte Zuidvogels een agressiever aanvallend AFC, maar dat viel mee. De thuisploeg kreeg nog altijd niet goed vat op de bezoekers en coach Nihom wisselde dan ook 2 spelers om meer grip op de wedstrijd te krijgen. Dat lukte met Mauritsio Helstone op rechtsvoor en Zep Zwijghuisen Reigersberg als centrumspits beter dan in de 1e helft.
Met name Reigersberg bleek erg balvast en via hem kon er makkelijker naar voren gevoetbald worden door de 'roodhemden'. Een 2-tal gevaarlijke voorzetten gingen vlak voorlangs de goal van Zuidvogels en een ingeschoten bal van Reigersberg leek de 1-1 te gaan worden, maar werd door arbiter Blaak op advies van zijn assistent afgekeurd wegens buitenspel.
AFC moest meer en meer aandringen om de gelijkmaker te forceren en dat betekende ruimte voor Zuidvogels om in de tegenstoot gevaarlijk te worden. Dat resulteerde na 72 minuten bijna in de 0-2 door Donny vd Pol, maar zijn beslissende solo-actie werd op het laatste moment nog gestuit door van Zetten die zijn doel door goed uit te lopen wist te verkleinen.
De 0-1 bleef gehandhaafd, een aantal gevaarlijke counters van Zuidvogels konden niet in een treffer worden omgezet door met name invaller Youri van Kommer (2x schot naast) en zo tikte de virtuele klok gestaag door naar de 90 minuten. Met 4 minuten extra tijd en nog wat hachelijke momenten in de '16' van Zuidvogels, wisten de bezoekers de minimale voorsprong toch over de streep te trekken. Een knappe teamprestatie van de 'rood-groenen' en tegelijkertijd ook een historische driepunter van de Huizer ploeg bij AFC za.

De komende 2 weken verplichte competitie-rust vanwege krokusvakantie etc.
Zuidvogels oefent wel 2x op donderdagavond: tegen DEM Beverwijk-thuis (20-2) en Fortuna Wormerveer-uit (27-2).

Het eerstvolgende competitieduel is een thuiswedstrijd tegen WV-HEDW op za. 7 maart, ook een hoogvlieger in 1A.